Januári mozihelyzet

2023. január 03. kedd | Írta: Forgács Balázs
Lassan a fűtési szezon közepén tartunk, az év végi hajrában a mozik ismét kitettek magukért, bár az Avatar 2 nagy tömegeket vonzott és Whitney Huston film is ígéretesnek bizonyult, a Covid járvány előtti időkhöz képest így is alulmaradt a két ünnep közti forgalom. Ez egyrészt köszönhető a magas infláció miatti drasztikus drágulásnak és a megélhetési gondoknak is betudható, a magyarok ott fogják meg a kiadásaikat, ahol tudják. Ennek a megpróbáltatásnak egyik része, hogy a kultúrára bár áldozni fognak, de sokkal kevesebbet, mint a drágulás előtti időkben, illetve a mozi mellett kedvező árú streaming szolgáltatók az otthonmaradásra sarkallják a nézőket.
Az enyhe tél a magas energiaárakat némileg mérsékelte, de így is jelentősen próbára teszi az önkormányzati üzemeltetésű filmszínházakat úgy, mint a magán üzemeltetésben lévőket. A Kultik, valamint a Budapest Film néhány mozijában heti 2-3 napon nem nyitnak ki. Több mozi szünetelteti vetítéseit január első heteiben, de volt olyan is, aki a karácsonyi hajrá után megy kényszerszünetre a melegebb időjárás előtt amúgy is pangó látogatottság idejére.
Kaposváron a Szivárvány Kultúrpalota filmklub előadásai decembertől kezdve a Csiky Gergely Színház Kamaratermében kerülnek megtartásra, Szegeden a Belvárosi Moziban és a Grand Caféban december 31-től március 4-ig zárva tart a mozi, Kecskeméten az Otthon Mozi december végétől február elejéig sem a moziban, sem a Hírös Agórában nem tart vetítéseket. Szusszannak egyet és január elején-közepén nyitnak ki Martfűn, Bölcskén, február elején Hévízen, Kiskunhalason felújítás miatt nem lesz nyitva a mozi január 9-től várhatóan február elejéig. Nagykőrösön egész januárban karbantartanak, ezért nem lesz nyitva a mozi egyáltalán, január 8 és 13 között szünetelnek a vetítések Nyergesújfalun, karácsony óta téliszünet tart Sárváron és csak január 5-én nyit ki a mozi, Kisújszálláson néhány hetes szünet következik januárban, Soltvadkerten pedig december közepétől január közepéig tartanak zárva. Budapesten a Covid járvány óta zárva tartó Premier Kultcafé ősz végén kezdte meg filmklub előadásait és heti-kétheti rendszerességgel szerveznek vetítéseket.
Utoljára frissítve: 2023. február 09. csütörtök 08:39