Ipolytarnóc 4D

2012. április 22. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Novohrad Nógrád Geoparkot a palóc térség páratlan földtani és kulturális értékeit hálózatban fogja össze 2008 óta, ennek része a ’90-es évek óta működő Ipolytarnóci Ősmaradványok Park, amely már 1944 óta védettséget élvez és 1995-ban az összeurópai természeti örökséggé nyilvánították. 2010-ben vált az Európai Geoparkok hálózatának tagjává, amely Ipolytarnóc településtől 2 km-re található keleti irányban. A 2006 után felújított fogadóépületben többek között egy 4D mozit építettek, amely páratlan magyar fejlesztés. A negyedik dimenzió itt, a nézőtéri székek mozgatásában rejlik.

A fogadóépület pénztárablaka után balra egy folyosón érjük el a vetítőtermet. A 20 férőhelyes moziterem lépcsőzetes üléssor elrendezésű, egy sorban 5 db speciális egyenként 6 tengely mentén 12 irányba mozgó szék van. A biztonsági övekkel felszerelt magyar fejlesztésű üléseket egy szinkronprogram mozgatja, amely a vetített filmmel összhangban működik. Teljesítménye a gravitáció 1,4-es erősségére képes, ám biztonsági okokból majdnem tizedére vissza kellett szorítani azt. Az ülésbe maximum 120 kg testsúllyal lehet ülni, az ezt meghaladó testtömeggel pótszékből lehet végignézni a filmet. A vászon angol import, Stuart Harkness termék, amely ezüstös csillogású, nagy fényvisszaverő képességgel rendelkezik. A 2db Christie DS8K és DS650 típusú projektorok külön az egyik szemnek, külön a másiknak 24-24 képet vetítenek másodpercenként. A 3D technika a polarizált eljárás alapján működik és passzív szemüveg használatát igényli, a vetítés végén ezeket a szemüveget vissza kell adni. A hangrendszer házimozi rendszerű 7.1-es hangzású. A vetített film a 10 millió évvel ezelőtti úgynevezett miocén erdei állatvilágot mutatja be egy időutazás keretében, hossza összesen 7 perc, megtekintése 1250 forintba kerül. A márciustól október végéig nyitva tartó komplexum hétfő kivételével 9 és 16 óra között várja a látogatókat igény szerint, de nyáron egy órával tovább tart nyitva a park.
Létezik még egy térhatású mozi a természetvédelmi területen, a Geológiai Tanösvény végén, amelynél ugyanazt a térhatású technikát alkalmazzák, mint a 4D-s társánál, ám itt állva vagy hagyományos széken ülve csodálhatjuk meg az ismeretbővítő filmet, amelyhez eldobható papírszemüveget adnak a Geológiai Tanösvényre váltott karszalag mellé. Itt egy 10 perces filmet vetítenek le, amely a 20 millió évvel ezelőtt itt élt állatvilág részletes bemutatásával foglalkozik. Erre az idegenvezetéssel egybekötött túrára és mozira 1250 forintos felnőtt és 800 forintos kedvezményes jegyet lehet váltani, a két mozi egyesített karszalagja 2500 forintba kerül. A kedvezmény a nyugdíjas korúak és a 3-18 év közöttiekre vonatkozik, 3 év alatt nem kell fizetni érte. Az idegenvezetéssel egybekötött kirándulás és annak végén a 3D film megtekintése 9:30-15:30-ig, illetve nyáron 16:30-ig kezdődnek és kb. egy órán át tartanak.
Az Ősmaradvány Park igazi kikapcsolódás és szórakozás az idelátogatóknak, családoknak pihenés céljából is kitűnő helyszín, iskolás csoportok interaktív ismeretbővítésére kitűnően alkalmas, az itt szerzett tapasztalatok iskolai tanulmányok kiegészítője lehet. Természeti értékei és Magyarországon egyedülálló 4D mozija minden látogatót ámulatba ejt. Tervekben szerepel, hogy az 2013-as idényre teljes egészében felújítják az auditóriumot a mai kor követelményének megfelelően.

 

 

Utoljára frissítve: 2023. augusztus 09. szerda 13:37