Holdudvar Kertmozi, Budapest

2012. december 02. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
2006 nyarán egy kulturális különlegesség született a Margit-szigeten, egy kertmozit hoztak létre a mozgóképkultúra színfoltjaként akkoriban a Budapest Film, Odeon, Funzine, film.hu és a Francia Intézet támogatásával. Azóta minden nyáron 2 hetente teljes kihasználtsággal működik.

 

2012-ben összesen 10 vetítés volt 35 mm-es kópiákról, az összes előadás eredeti nyelven, felirattal pergett. Jövőre is tervezik a programsorozatot, a fogyatkozó kópiák miatt még nincs döntés milyen eszközről, nagy teljesítményű projektor vagy bérelt digitális vetítő is szóba került már.
A Holdudvar a Margit-sziget déli részén található, a Hajós Alfréd uszoda megállóig kell utazni a 26-os vagy a májustól októberig csak hétvégén közlekedő 234-es busszal. A sziget intézménye egyben étterem, koktélozó és bár, amelynek része a kertmozi is. Egyszerre 140 vendéget tud befogadni, esős időben fedett részen van vetítés, ott is körülbelül ennyi szék helyezhető el. A kinti vetítő egy Meo 5XB típusú gép, míg a benti alkalmakkor egy TK vetítőgép dolgozik. Hangrendszer nincs kiépítve, mindkét esetben mono hangzást tudnak biztosítani. A jegyár 800 Ft, de aki csak a földre tud ülni, mert már elfogytak a székek, annak 400 forint a helyár. A vászonra való rálátás jónak mondható, bár a kertmozik családias hangulata miatt kisebb helyezkedés szükséges, hogy ne lógjanak be az előttünk ülők fejei a képbe vagy a feliratba, ugyanez mondható el a fedett vetítés helyiségére is.
A filmek többnyire előre kiválasztott, tematikus vetítések szerint kerülnek műsorra. Az előadások 20:30-kor kezdődnek, amelyeket főleg a 20-40 év közötti korosztály látogatja.
A Holdudvar vezetése jövőre is szeretné kinyitni ezt az egyedülálló színfoltot, amely mindannyiszor megörvendezteti vendégeit az egyediségével, romantikájával.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 21:29