Hogyan faragjunk a mozijegyek árából?

2023. április 15. szombat | Írta: Forgács Balázs
Sűrűn moziba járók bizony tapasztalják, hogy ha rágcsálni valót is vesznek a mozijegy mellé, akkor igen magasra rúghatnak a költségek havi szinten, sajnos a mozik többsége nem biztosít törzsvásárlói kedvezményt a vendégeinek. Ám ez nem teljesen igaz, mert ha megnézzük a legnagyobb mozihálózat lehetőségeit, akkor némi kompromisszummal találunk kiskaput. Néhány kisebb hálózat és vidéki helyi mozi is kínál jó lehetőségeket, amellyel érdemes élni. Ezekből szemezgetünk néhányat, érdemes tehát figyelni.
Sokan mondják, hogy a Cinema Citynél nincs bérlet, csak a telekomosoknak kedveznek hétköznap és a heti egy szerdai kedvezményes nap nyújt olcsóbb mozizást, de ez nincs így. Létezik egy 10 alkalmas ajándékkártya, amely országos áron váltható, jelenleg 20 700 forintért. Ezt akár hétvégén is használhatjuk, annyi korlátozással, hogy kizárólag hagyományos 2D vetítésekre vehető igénybe és egy naptári napon maximum 4 darabot használhatunk fel belőle. Ez a budapesti mozikban éri meg a legjobban, de számos vidéki helyszínen is megéri kiváltani, viszont néhány helyen, ahol a legolcsóbb a jegy, pl. Zalaegerszegen és Szombathelyen egyáltalán nem, mert ott drágábban jön ki egy mozizás az ajándékkártyával, mint a teljesárú jegy ára.
Budapesten a Pannónia Moziknál idényjelleggel kínálnak éves és féléves mozibérleteket, legutóbb november második felétől december végéig lehetett venni limitált mennyiségben, de előfordul, hogy más időszakokban is kínálják ezeket. A Cinema Mom esetében 42 900 forintba került az éves, 28 600 forintba pedig a féléves bérlet, a Gobuda és Pólus Mozik közös éves bérlete pedig 39 600 forintba, féléves pedig 26 400 forintba került. A Cirkó-Gejzír Moziba szintén éves és féléves bérletet vásárolhatunk viszont egész évben bármikor elérhetőek, előbbi 39 000 forintba, utóbbi 29 000 forintba kerül.
Vidéki filmszínházaknál Szentendrén van 12 alkalmas bérletfüzet, amely teljes áron18 000 forintért, kedvezményes 15 000 forintért váltható. Mátészalkán 60 napos és 90 napos bérletet vásárolhatunk, előbbi 6 előadásra váltható be és 7 500 forintba kerül, utóbbi 10 alkalomra és 12 000 forintba, ezen felül mindkettő esetében 10% kedvezmény jár hétfőn és kedden a mozi büféjében. Kecskeméten az Otthon Moziban váltható Filmharmónia bérlet 5700 forintért, amely 6 szabadon választott filmre vehető igénybe. Ezekkel a bérletekkel 1 fő mozizhat.
A Kultiknál névre szóló törzskártya van, ezekkel kedvezményes áron mozizhatunk mind 2D, mind 3D filmek esetében, a törzskártya ára 1500 forintba kerül és egy évre szól. A törzskártyák érvényesek az összes Kultik mozihálózatnál és egyes Kultik-partner mozinál, ahol szintén van törzskártya vagy klubkártya. A kártyával egy filmre 1 db kedvezményes jegy váltható.
A Budapest Film mozijainál nem kimondottan törzskártya van, hanem egyfajta támogatói kupon, amit, ha a mozijegyhez megvásárol a néző, akkor egyrészt automatikusan a kedvezményes jegyárat számolják részére, másrészt 700 forint kedvezményt kap a büfé fogyasztásból. Ezt főleg azoknak a látogatóknak találták ki, akik eddig nem fogyasztottak a filmhez büféterméket, ezzel ösztönözve őket a fogyasztásra, másrészt azok, akik eddig is vettek kukoricát, azoknak 300 forinttal lett kedvezőbb a mozizás.
Több mozinál is van kedvezményes lehetőség a helyi törzs- vagy klubkártyákkal. Pápán 3500 forintért, Balatonfüreden 2000 forintért, Tatán 1500 forintért válthatunk ilyen névre szóló kártyát. Ezekkel szintén a tulajdonos válthat 1 db kedvezményes mozijegyet, akár hagyományos, akár 3D-s filmre egyaránt. Tatabányán 500 Ft a klubkártya ára, ami nem névre szóló, viszont akár több 2D vagy 3D jegy is váltható kedvezőbben egyszerre, ezen felül az alap kedvezményes jegyárból is ad engedményt, de még a családijegy árából is. Ez még nem minden, mert bizonyos büfémenük árát úgy szabták meg, ami kimondottan a klubkártya tulajdonosoknak szól. Nagykanizsán 2 féle klubkártyát választhatunk, a sima klubkártya 3500 forintba kerül, a VIP klubkártya 12 000 forintba. Egy teljes árú 2D jegy 2490 Ft, a klubkártyával 1490 forint, a VIP klubkártyával pedig 1000 Ft, de a nyugdíjas, valamint a diákok mozizóknak is megéri kiváltani, hiszen egy alap kedvezménnyel váltott 2D mozijegy 2190 forintba kerül. A kártyák mindkét vetítési nemre használhatók. Kecskeméten a Malom Moziban hűségkártya áll a törzsmozizók rendelkezésére, amely 25 alkalomra nyújt 50%-os kedvezményt a mindenkori teljes jegyárból, a hűségkártya ára 14 900 forintba kerül és egy év alatt kell elhasználni a rajta lévő összeget, viszont egy filmre egyszerre maximum 5 db jegy váltható. 
Léteznek olyan kedvezmények, amelyek a helyi városkártyákhoz köthetők, ezek néhány kivételtől eltekintve főleg alacsonyabb kedvezményt kínálnak a törzs- és klubkártyák esetében. Budapesten a Sugár Moziban a Zugló és Erzsébetváros Kártyákkal mozizók kapnak a teljes, valamint a kedvezményes jegyárból is 30%-os kedvezményt, egy kártyára 1 db kedvezmény vehető igénybe előadásonként. A Corvin Moziban a Józsefváros Kártyával a teljes árú mozijegyekre 10%, Kecskeméten a Malom Moziban Kecskemét Kártyával a mindenkori teljes árú jegyekre 10%, Kaposváron a Szivárvány Kulturális Központ mozijegyeire és mozibérleteire Kaposvár Kártyával 10%, Makón a Makói Moziban a teljes árú és kedvezményes jegyárakból Makó Kártyával 10%, Szombathelyen az AGÓRA-Savaria Moziban a teljes árú és a kedvezményes jegyek árából a Szent Márton-kártyával 20%, Zalaegerszegen az Art Moziban Egerszeg Kártyával a teljes árú mozijegyekből 20% kedvezmény jár, Berettyóújfaluban a Makk Kálmán Moziban a Berettyó Kártyával és Pécsett a Kultik Pécs Uránia Moziban Tüke-kártyával kedvezményes jegy váltható. Az esetek többségében kártyánként egy előadásra 1 db kedvezményes jegy jár.
Vannak egyéb kártyás kedvezmények, mint az országos Hungary Card, amely jelentős kedvezményt biztosít különféle szórakoztató és szolgáltatási árból, Budapesten a Kultik Csepel moziban 10% kedvezményt ad a teljes árú jegyek áraiból, valamint a nem akciós büfétermékekből. Az Etele Cinema moziban 20% kedvezményt biztosít a Comfort előadások jegyáraiból. A Tilos támogatói, valamint a SOTE kártyákkal a budapesti Cirkó-Gejzírben lehet 30% kedvezménnyel mozizni. Telekomosok a Kapcsolat kártyával hétköznap 2 személy erejéig tudnak a Cinema City mozikban 15% kedvezménnyel mozizni. Érvényes a hagyományos 2D és 3D, valamint az IMAX vetítések teljes árú és kedvezményes előadásaira.
Önkormányzatok kulturális kikapcsolódásra nyújtott támogatására az egyik legkiemelkedőbb példa Budapest V. kerületében létezik. Belváros Önkormányzata a kerületi 16 és 25 év közötti fiataloknak a Cirkó-Gejzír Moziban használható 50%-os kedvezményű mozibérletet küld levélben, ha az önkormányzat weboldalán elektronikus formában regisztrálnak. A hét minden napján, a nem kedvezményes vetítéseken a teljes árú jegy 50%-áért válthatnak jegyet, a bérleten szereplő kuponokból előadásonként egyet át kell nyújtani a pénztárosnak. Szintén Budapesten a Tabán Art Moziban az I. kerületi vagy az ott tanuló diákok, valamint az ott élő 60 év felettiek minden nap 17:59-ig kezdődő előadásokon 50% kedvezményben részesülnek a teljes árú mozijegyek árából.
Ezen felül a bevásárlóközpontok által szervezett kuponnapokban a bennük lévő multiplex mozik is részt vesznek, illetve számos mozi valamilyen ünnepi időszakban, pl. Valentin-nap, nőnap, anyák napja, gyereknap, halloween nyújtanak kedvezményeket. De kedvező áron mozizhatunk moziünnepek, filmünnepek alkalmával, éjszakán tartó mozimaratonokkor is, amit érdemes nyomon követnünk és kihasználnunk.
Utoljára frissítve: 2023. április 23. vasárnap 17:23