Három dimenzióban Celldömölk és Szentgotthárd

2013. május 11. szombat | Írta: Forgács Balázs
Május 10-én indultak a vetítések mindkét kisváros mozijában, mindkét helyen az önkormányzat pályázat és saját erejét összeadva vágott neki a fejlesztéseknek. Celldömölk tavaly februárban építette fel mozitermét, amelyhez már csak a digitális vetítő beépítése hiányzott. Szentgotthárdon a  mozi felújítással egyben sikerült a DCI vetítőt beszerezni.

A celldömölki Art Mozi egy Christie Solaria One típusú vetítőt szerzett be, amelyhez Christie IBM szerver tartozik. Az analóg vetítőpáros kiszerelésre került, bő 14 hónapot szolgálva a filmszínházat, bár az utóbbi időkben alig töltötte be e funkcióját. Munkája szükségtelenné vált, további sorsa a mozi épületének aulájában kiállítási tárgyként hirdetné dicső múltját. Az új vetítőbe beépítették a 3D formátumot, így a moziban nemcsak a legújabb 2D alkotások, hanem a térhatású szuperprodukciók is műsorra kerülnek. Természetesen nem maradnak ki a repertoárból a művészfilmek sem. Az alkalmazott technika az aktívszemüveges Xpand 3D lett. A szemüvegeket az előadás elején kiosztásra kerülnek, a kijáratnál azonban visszaszedik őket. A 2D jegyek ára változatlan maradt, de a 3D felnőtt 1000 forintos és a kedvezményes 800 forint árú tikettek kerültek bevezetésre. Vetítéseket hétfő és vasárnap kivételével minden nap tartanak. Keddtől csütörtökig művészfilmeket 19 órakor, pénteken és szombaton a kisebbeknek szóló családi- és animációs előadásokat 17 órakor és a nagyobbaknak szólóknak 19 órakor vetítenek.
Szentgotthárdon a Kossuth Filmszínház vezetése és a város önkormányzata egy Christie CP2220 típusú D-Cinema vetítővel és egy GDC szerverrel lett gazdagabb. A 3D rendszer a Magyarországon eddig teljesen ismeretlen Xpand passzívszemüveges verzió lett, amely a DepthQ 3D-hez hasonlóan egy rögzített külső szűrőn keresztül juttatja a képet a vászonra, két különbözőt a bal és a jobb szemnek. A polarizált szemüvegeket a filmvetítés előtt a pénztárban kell megvenni, ára 400 forint, de csak egyszer kell kifizetni, a következő vetítésre elhozhatók és már ennyivel is olcsóbb a jegyár. A gépházban megmaradt az egyik analóg vetítő, a másikat a mozi előterében állítják ki hamarosan. A jegyárak a földszinten 2D előadásra 800,-, erkélyre 1000 forintba kerülnek. A 3D előadások szemüveg nélkül lentre 1000 Ft, a karzatra pedig 1200 Ft a helyár. Premierfilmek kivételével 6 éves korig a korhatár nélküli filmekre kategóriánként 200 forinttal olcsóbb a jegyár. Vetítések szerda és csütörtök kivételével minden nap vannak, hétfőn, kedden és pénteken 19 órakor, szombaton 17 és 19 órakor, vasárnap 16 és 18 órakor kezdődnek az előadások. A moziterem felújításon esett át, a 10 soros földszinti nézőtéren szellős kialakítású, légkondicionált, akadálymentesített. Az oldalfalat takaró furnér és műbőrborítást igényes hangelnyelő szövettel látták el, a padlózat a fotelülések alatt parkettázott, a közlekedőn szőnyeggel borított, a fehér elhasználódott vásznak ezüstösre cserélték a nagyobb fényvisszaverő hatás érdekében. Az előadás kezdetén a függöny szétnyílik, a végén pedig összezárul. Az erkély részen két sor mozifotel van, az intimebb mozizás érdekében ezek felnyitható karfájúak. Az auditórium jelen formájában egy igazi moziélményt nyújt, remekül ötvözi a korszerű multiplex moziterem és a hangulatos és elegáns vidéki filmszínház családias megjelenését.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:22