Gyöngyösön vetít az Uránia gépe

2023. július 07. péntek | Írta: Forgács Balázs
A Cinema Bridge Gyöngyös Szabadság termének vetítőgépe tavaly meghibásodott és átmeneti megoldásként egy bérelt vetítőgéppel hidalták át a nehéz időszakot, ezért gyors orvoslásra az Uránia Nemzeti Filmszínházból felszabadult, egyik felújított vetítőgépére tettek szert.

Az Uránia még 2013-ban digitalizálta alagsori termeit, ekkortól mindhárom auditóriumban a hagyományos filmszalagos vetítés mellett már az új kornak megfelelő dlp technológiával szolgálták ki a közönség igényét. 2015 augusztusában egy heves esőzést követően a Fábry és Csortos termek víz alá kerültek, a vetítőgépeket kimentették és raktárba helyezték. A hosszadalmas kárfelmérés, biztosítási vizsgálatok olyannyira elhúzódtak, hogy a kivitelezésre csak 2022-ben került sor. A hosszú pihenőre küldött gépeket, hogy újra csatasorba lehessen őket állítani, fel kellett újítani. Viszont a tervekben mindhárom terembe új vetítőgépek beszerzésére írtak ki pályázatot, ezért a két kisterem régi vetítőgépei az újak megérkezéséig 2022 októberétől 2023 márciusáig voltak használatban. Az Uránia díszterme egy lézervetítőt, az alagsoriak pedig egy-egy xenonlámpás Christie DCI-t kaptak. A két régi vetítőből az egyik került Gyöngyösre, a másik pedig Kiskunhalason folytatja.

Gyöngyösre hasonló típusú gép érkezett, mint amilyen az elődje volt. Az installáció előtt felhelyezték az optikát, majd a szervert párosították össze a vetítővel, bekerült az Xpand 3D rendszer és 6-án, csütörtökön már élesben vetítette a filmeket a közönségnek. Az eredmény minden eddigi várakozást felülmúlt, az új „családtag” képe fényesebb, élesebb lett, tehát minden energiát megér és nem utolsó sorban a nézőközönség megelégedése a cél.

fotók: Molnár Attila

Utoljára frissítve: 2023. július 07. péntek 15:36