Full digital, mozi nyitások és új név

2011. október 07. péntek | Írta: Forgács Balázs
Az elmúlt hetek igen mozgalmassá tették a mozik világát, ugyanis tudomásunkra jutott, hogy a Duna Plázában található multiplex mozi immáron teljesen digitalizált lett, csupán 2 teremben hagyták meg a hagyományos 35 mm-es vetítésre alkalmas gépeket. A Cinema City korszerűsítési politikájában a felvásárolt és a meglévő egységek komplett felújítása mellett a teljes digitalizálása lesz, amelyet a tervek szerint mindössze félév alatt valósítanak meg. 

A forgalmazók többsége a hagyományos kópiákon kívül már digitálisakat is forgalomba hoztak, utóbbiak egy éven belül akár túlnyomó többségbe is kerülhetnek. Lesznek olyan mozik is, akik nem tudnak fejleszteni, azoknak már csak 1-2 évük maradt a fennmaradásig.

Hajdúszoboszló önkormányzata június közepén ünnepélyes keretek között nyitotta meg a kertmozit, ám egy nappal a nyitás után véglegesen bezárták azt a terem mozival együtt, amelyet a városatyák szavaztak meg. A szoboszlói mozis nem maradt tétlen, szeptember 30-án nyitotta meg a Püspökladányi Mozit, amely minden pénteken és kedden este vetíti az elmúlt hetek, hónapok legnagyobb sikereit. Az üzemeltető működési engedélyt kért a karcagi és a füzesgyarmati mozikra is, amelyek újraindításáról hamarosan döntés születik.

Lurdy Ház, Eurocenter, Tatabánya. Ezek azok a moziegységek, amelyek október elejétől MI MOZINK névvel várják a mozilátogatókat. A név egyben a logó is, amelyben „A ti mozitok” szlogen olvasható.

Mégsem nyílik új multiplex a Köki Bevásárlóközpontban, a beruházó magyarázata szerint Budapest mozik terén túlkínálatban van, ezt a moziüzemeltető cégek kommunikálták azzal, hogy egyik sem vállalta a Köki Mozi beindítását és üzembentartását. (Pedig volna benne ráció, hiszen a környéken legközelebb csak a Lurdy Ház, Corvin és a Sugár vannak – szerk.) Vidéken viszont körvonalazódni látszik egy 4(!) teremes multiplex rendszerű mozi nyitása Kazincbarcikán és egy kéttermes Siófokon, amelyek a helyi épülő bevásárlóközpontokban kelnének életre a jövő év első felében.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 12:33