Fövenyes Kertmozi

2018. augusztus 06. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Balatonudvari üdülőtelepén Kiliántelepen 1971-ben építettek fel egy 400 fős kertmozit, amely minden nyáron főszezonban napi vetítésekkel szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. A közönség gyakran a bemutatók előtt már láthatta azokat a filmeket, amelyeket a Fővárosi és a megyeszékhelyi nézők csak ősszel tekinthettek meg legkorábban.
A rendszerváltozás elhozta a Veszprém Megyei Moziüzemi Vállalat megszűnését, a kertmozi pedig Balatonudvari önkormányzatához került, az üdülőtelep neve pedig Fövenyesre változott. Az önkormányzat vállalkozásnak adta ki a mozit működtetésre.
A mozit 2000-től Pálffy Géza, egyéni vállalkozó üzemeltette, 2013-ban már digitális vetítővel folytak a vetítések, elsőként a Balatonon. 2015 óta Pálffy Mátyás, a korábbi vállalkozó fia az üzemeltető. A napi filmvetítés mellett alternatív műsorok is színesítik, mint pl. gyermekkoncertek, báb- és színi előadások, kézműves foglalkozás és egyéb családos programok. Szerdánként művészfilmet tűznek műsorra, időnként közönségtalálkozóval különlegessé tesznek egy-egy vetítést. A mozi kerítésén kívül egy üvegvitrinben könyvek vannak, ezek szabadon kölcsönözhetők. A terület környezettudatosságot sugall a szelektív hulladékgyűjtéssel, a meg nem evett popcornt külön edénybe gyűjtéssel madáreleségnek, valamint a kis névtáblákkal ellátott növényekkel. Különlegesség még, hogy család- és kutyabarát mozi, akadálymentesítése részleges, a gyerekeknek külön nézőpáholy, homokozó és játékvár, a házi kedvenceknek pedig itató áll rendelkezésükre.
A kertmozi Fövenyesen a strandtól visszább, az északi partot átszelő vasút mellett helyezkedik el, a Gesztenye sor 3. szám alatt. A vasúti megálló 3 perc, a bekötő út buszmegállója pedig 10 perc könnyed sétával érhető el. Az autókkal érkezőknek rengeteg hely áll rendelkezésre, természetesen a parkolás ingyenes az egész településen. A kerékpárok viszont bevihetők a mozi területére.
A 200 személyes nézőtéren színes műanyag székeken ülhetünk, amelyekhez esetenként párnát és pokrócot is kaphatunk, de hozhatunk is magunkkal. A leghátsó üléssor mögött akár hintaágyon is kinyújtózhatunk egy jó film erejéig. A nézőtér mellett óriás plakáttartó van, itt megszemlélhetjük a később műsorra kerülő filmeket, valamint egy kiszuperált, használaton kívüli analóg vetítőgépet. A jegyek nem helyre szólnak, online foglalásra, vásárlásra nincs lehetőség és csak készpénzzel lehet megváltani a helyszínen. A vászon hatalmas nagy, 14 x 6 méter, amelyet 1-2évente alpinista módszerrel festenek le. A hang Dolby Digital 5.1-re van bekalibrálva. A büfében frissen pattogatott sós kukorica, csokoládék valamint üdítő kapható.
A gépház vetítőgépe évente változik, a legelső egy elsőgenerációs Christie volt, idén egy Barco DP2K-23B vetítő, Doremi szerverrel, amely egyben a gép lelke is, ide töltik fel a filmeket winchesterről vagy külső adattárolóról. Az analóg vetítőket kiemelték, már nem használják őket. A hangot DTS processzorral oldották meg.
A vezetés a legújabb sikereket vonultatja fel műsorában, a premier filmeket ugyanakkor tűzi műsorára, mint akármelyik multiplex mozi. A jegyár egységesen 1200 forintba kerül és minden nap 21 órakor kezdődik a vetítés. A gyermekprogramokra is egységes a belépő, 1000 forintba kerül.
Az eldugott helyen lévő romantikus és retró Fövenyes Kertmozi a Balaton Mozi brand alatt működik és a Kultik mozihálózat tagja. Az elkövetkező években is várja látogatóit.
Utoljára frissítve: 2018. szeptember 14. péntek 12:36