Filmünnepel a Cinema City

2021. november 09. kedd | Írta: Forgács Balázs
November 11 és 14 között ismét filmünnepet rendez a Cinema City. Kedvezményes jegyárakkal, magyar és nemzetközi filmek egész sorával készül a legnagyobb hazai mozilánc. A kínálatban 4 premier előtti és 3 premierfilmet mutatnak be, összesen több mint 30 filmet láthatunk a mozik vásznain, kevesebb mint a normál jegyár feléért. A hálózat egy nem reprezentatív felmérést készített az újranyitás utáni mozis szokásokról, amelyről kiderült, hogy 93,5% kitöltő ősszel mozis programot tervez.
A jegyárak: normálfilmet 900 forintért lehet megnézni 2D formátumban, 3D előadást pedig 1100 forint + szemüveg áron. A 4Dx jegyár 2D esetén 1900 Ft, 3D esetén 2100 Ft lesz, Imax 3D filmek 1100 Ft + szemüveg áron lesznek láthatók, VIP 2D: 5100 Ft, VIP 3D: 5400 Ft, míg a ScreenX 1450 forintba kerül.
Kiemelt programok a filmklubok, vágatlan formában látható A Tanú című film, amely után Réz Andrással lesz beszélgetés, a Csapda a neten című dokumentumfilm 12 éven aluliak számára vágott verzió és a 18 éven felüliek eredeti hosszúság kapcsán lesz egy pszichiáter szakértő és az ORFK bűnmegelőzéi osztály vezetőjével egy beszélgetés. Közönségtalálkozók a Toxikoma kapcsán Molnár Áronnal, Szabó Győzővel és Illés Gabrielle producerrel, a Post Mortem kapcsán Klem Viktorral és Bergendy Péterrel, a Magyar Passión Eperjes Károllyal és a Hip Hop Archívum 2012-2018 című zenés dokumentumfilm esetében a moderátor az Animal Cannibals, a vendégek pedig helyszínenként eltérők lesznek, például Majka, a Welhello, Deniz és a Bsw.
Premier előtt látható Céline Dion világslágereit megszólaltató Aline – A szerelem hangja, a Cannesi Filmfesztivál legjobb rendezése és az egyik legkülönlegesebb filmélménye az Annette musical, továbbá az év végén bemutatásra kerülő Hajtóvadászat című dán thriller Ulrich Thomsen főszereplésével és a Családi testcsere című francia vígjáték. Premieren látható a Spencer, Diana hercegnő életét bemutató film, A boldogság íze című dán dráma és a Túl jó srác a pasim című vígjáték. Emellett olyan filmeket láthatunk, mint a Dűne, az Örökkévalók, A feleségem története, a Vadlovak – Hortobágyi mese vagy a Hibás Ron című animációs film.
Az előadásokra online (a Cinema City weboldalán és a Simple applikáción keresztül) és személyesen lehet jegyet váltani, foglalni nem. Online vásárlás esetén a mozi kényelmi díjat számít fel, ez jegyenként 75 forint.
Így mozizunk a pandémia óta:
A Cinema City 8130 fő lekérdezésével készített online, nem reprezentatív kutatást arról, milyenek a mozis szokásaink a 2021 júniusi újranyitás óta. A 2021 nyarán feloldott korlátozásokat követően a megkérdezettek első, otthonon kívüli programja (34,3%) a mozizás volt, 22,5% ment a lezárások után étterembe, 17,2% koncertre, rendezvényre, nagyobb családi, baráti eseményre.
A válaszadók 10,8 százaléka az újranyitás óta nem volt moziban annak ellenére, hogy a kutatásból kiderül: a moziba látogatók 78,3 százaléka volt elégedett az újranyitás utáni mozis élményével, 67,8 százalék kifejezetten biztonságosnak tartotta mozis élményét.
A felmérésben a Cinema City kitért arra is, hogy azok, akik az újranyitás óta voltak mozizni, miért látogattak el a filmszínházakba. A megkérdezettek első helyen jelölték meg (72,3%), hogy egy bizonyos filmre voltam kíváncsiak, aminek premierjét már régóta várták, második helyen jelölték (40,2%), hogy a lezárások után kikapcsolódásra vágytak otthonukon kívül, 32,2 százalék a családdal, barátokkal vágyott külső helyszíni programra.
A megkérdezettek arra kérdésre, hogy ha egy új film premierje egyszerre lenne elérhető mozikban és egy adott streaming szolgáltatónál, hol nézné meg az adott alkotást, 60,1 százaléka válaszolta, hogy a moziban. Ez talán nem meglepő, hiszen sorrendben a megkérdezetteknek leginkább a többször elhalasztott nagy filmek premierjei, a kimozdulás élménye, a nagy vászon hiányzott leginkább a mozizásból a pandémia alatt.
Utoljára frissítve: 2021. november 25. csütörtök 18:02