Fejlődnek a kicsik is

2012. március 03. szombat | Írta: Forgács Balázs
A Cinema City-n kívül is van élet! Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kisebb hálózatokban és az egytermes mozikban is elkezdték beüzemelni a digitális vetítőket. A hír csak most ért hozzánk, de még 2011 októberében a négyből a harmadik terem digitalizálását végezte el a békéscsabai Center Mozi. Az egyik kisebb „dél” elnevezésű auditórium kapott egy Christie vetítőt, amelyet a két nagyobbikhoz hasonlóan alkalmassá tettek a 3D vetítésére is.

Február elején a Corvin Mozi kapott egy harmadik Christie-t, ez a Latabár teremben vetít a Star Wars I. rész – Baljós árnyak 3D megjelenése óta. A Malom Mozi kísérleti jelleggel bérel egy használt digitális gépet, amelyet az ott még nem ismert Xpand 3D rendszerrel párosítottak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dolby 3D rendszerhez képest szebb, élettelibb térhatású képsorokat kapunk. Hátránya viszont, hogy a szemüvegeket mosogatógépben mosni nem lehet, a szennyeződések (zsírfoltok, por) eltávolítása nagyfokú körültekintést igényel, sérülés esetén használhatatlanná válik. Fenntartása az elemcserék miatt költséges lehet. Ez a vetítőgép február 24 óta van szolgálatban. Szintén ebben a hónapban üzemelték be a szentendrei Part Moziban a digitális vetítőt, amelyet a kormányzat által kiírt pályázatban nyert meg az ősszel az ottani üzemeltető. Itt kizárólag 2D filmeket vetítenek vele.
A jövőben várhatóan azokban a filmvetítő helyeken is felszerelik az új technikákat, amelyek szintén pályázaton nyertek forrást a fejlesztés megvalósításához. Így példaként említhető a gödöllői Városi Filmszínház, ahol áprilisban indul meg az újfajta vetítés, térhatású módozattal. Többek között új hangrendszert telepítenek és a későbbiekben a terem teljes felújítására is sor kerül.
 

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 12:04