European Night Cinema 2023

2023. december 05. kedd | Írta: Forgács Balázs
Európai Mozi Éjszakája címmel hatodik alkalommal rendezi meg a Kreatív Európa Média Program és az Europa Cinemas hálózat december 4 és 8 között. A kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza az európai filmkultúra gazdagságát és sokszínűségét az európai emberekhez, mindezt ingyenes vetítésekkel.

Az Europa Cinemas hálózatából idén szám szerint 85 mozi vesz részt, Magyarországon három helyszín: Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház, további kettő vidéken, Szolnokon a TISZApART Mozi és Szegeden a Belvárosi Mozi jelentkezik ennek keretében ingyenes filmvetítéssel. Minden mozi a közönség igénye alapján választ ki egy európai filmet, hogy személyre szabott moziélményt nyújtson. Az idei tematika tovább viszi a tavalyi kezdeményezést, miszerint a mozik családbarát filmeket válasszanak, elősegítsék a fiatalok ízlését, valamint klasszikus filmekkel kössék össze az európai polgárokat a közös filmművészeti örökségünkkel.

Több mozi a filmvetítésen túl eseményt is szervez, filmes beszélgetés egy szakértő moderátorral, valamint köszöntők és közönségtalálkozók. Az Urániában 5-én, Szegeden 6-án, Szolnokon 8-án lesz a program keretében tartott vetítés. Az Urániában ma 19 órakor az Ennél csak jobb jöhet című francia vígjáték kerül a néző szeme elé, amelyben egy kisstílű semmirekellőt és egy haszonleső barátot hoz össze a sors egy klímaaktivista gyűlésen. Itt megtetszik nekik egy vonzó tüntető és bár a társaság befogadja őket, nem sejtik, hogy a Föld megmentése nem érdekli őket, ám a lányért való versengés egyre nagyobb feszültséget szít a két barát között. Az eseményen részt vesz a filmalkotás két rendezője Éric Toledano és Olivier Nakache is. Szegeden idén először adnak otthont a kezdeményezésnek, szerdán 20 órakor a Smoke Sauna Sisterhood című észt-francia-izladni kooprodukció kerül a nézők elé, amely egy hipnotikus erejű dokumentumfilm, egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Szolnokon pénteken Demeter István ügyvezető és Paszternák Ádám a Kreatív Európa Iroda vezetője beszéde után 18 órakor a Francois Ozon rendezte Bűnös vagyok című francia vígjáték kerül a vászonra. A film után filmes kvíz és beszélgetés lesz Dudás Viktor filmszakértővel, majd koktél party lesz, zárásként pedig a Smart zenekar koncertezik. A vetítésekre előregisztráció szükséges!

Utoljára frissítve: 2023. december 05. kedd 11:52