Európa újra mozizni megy!

2022. november 12. szombat | Írta: Forgács Balázs
Az Európai Art Mozi Napot az Art Mozik Nemzetközi szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére hetedik alkalommal indítják el november 13-án. A határokon átívelő esemény célja: felhívni a figyelmet a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára és az európai filmmüvészet sokszínűségére.
A résztvevő mozik - csaknem az összes magyar art mozi - ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítéseivel várják a közönséget. A résztvevő filmszínházak nemzetközi koprodukciós filmektől a magyar alkotásokon át, különféle európai filmfesztiváldíjas művek hatalmas választékával várnak és igyekeznek megörvendeztetni minden art mozi kedvelőt, akár hetekkel-hónapokkal a bemutató előtt. A hazai programsorozat az Art-Mozi Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.
 
Ízelítő a bemutatott filmekből: Veszélyes lehet a fagyi (magyar), Nyolc hegy (olasz-belga-francia), Jövő nyár (magyar), Alcarrás (spanyol), Isten földje (dán-izlandi-svéd), A mi Kodályunk 2. rész – Psalmus Hungaricus (magyar), Elefántember (angol-amerikai) /digitálisan felújítva – 1980/, Mennem kell (szerb-francia-luxemburgi-bolgár-litván), A kis Winnetou (német), A barlang (olasz-francia-német) és még sok más film.
 
Résztvevő mozik:
 
Budapesten: Art+ Cinema, Cirkó-Gejzír Mozi, Corvin Mozi, Művész Art Mozi, Puskin Art Mozi, Tabán Art Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház.
 
Vidéken: Békéscsaba, Cegléd, Celldömölk, Debrecen Apolló, Gyöngyös, Jászberény, Kecskemét Otthon, Martfű, Miskolc Uránia-Béke, Nagykőrös, Nyíregyháza Krúdy, Pécs Apolló, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szeged Belvárosi, Szentendre, Székesfehérvár Barátság, Szigetszentmiklós, Szolnok TISZApart, Tapolca, Visegrád.
Utoljára frissítve: 2022. december 04. vasárnap 16:12