Erdei Ferenc Közösségi Színtér, Pitvaros

2012. július 01. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
A pitvarosi mozizás története a második világháború utáni időszakban kezdődött. A faluközpontban szemelték ki a vetítésre alkalmas épületet, ahol egy 16 mm-es géppel vetítettek, az üzembentartó a Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalat lett. A vetítőhelyiség 1983-ig működött, majd az épület leromlott állapota, illetve a keskenyvetítés kiszorulása miatt bezárt. Mozizni a szomszédos Mezőhegyesre lehetett átutazni, ám a település vezetőinek már megfogalmazódott egy új művelődési központ építése, amelyben többek között mozit is létre kívántak hozni.

 

A kész közösségi épületet 1988 telén adták át, a termet 450 fő befogadására tervezték. Kezdetben heti több napon voltak vetítések, amelyek később csökkenni kezdtek a látogatói számok apadása miatt. A moziüzemi vállalat kezdte meg az üzemeltetést, de annak megszűnése után az önkormányzat kapta meg elődje feladatait. 2008 óta időszakos mozi van, havi 3-4 alkalommal, többnyire családi, ifjúsági vagy animációs illetve gyerekfilmek kerülnek műsorra. Attól az évtől a ház az önkormányzat és egy nonprofit közhasznú szervezet, a Provita segítségével működik, évi kb. 50 rendezvényt bonyolít le, legnagyobb közösségi program a minden augusztusban rendezett falunap. A mozielőadások ingyenesek, a látogatók után és a filmkölcsönzési és szállítási díjakért az egyesület fizet. A színtér igazgatója szerint, ha akár 100 forintot is elkérnének előadásonként a látogatóktól, nem jönnének el, így viszont a szomszédos településekről is érkeznek az érdeklődők, kisiskolások, óvodások.
A közösségi színtér a község központjában van, az autókkal érkezőket igényes, kövezett parkoló, a kerékpárosokat tároló fogadja. A kerekesszékkel közlekedők részére az egész intézmény akadálymentesített. A moziterem az épület közepén helyezkedik el, a nézőtér normál székekkel berendezett, összesen 200 főnek adva helyet. A színpad többfunkciósságról árulkodik, hiszen nem csak filmvetítésre használják a helyiséget, hanem színházi estek, a város és az iskolák egyéb ünnepeit is itt rendezik meg. Az auditórium hangzása mono, a vászon letekerhető, a kép a terem hátsó részéből is kiválóan látható, a felirat jól olvasható. A gépházban 2 db Fite 35 mm-es vetítőgép szolgálja a mozifilmek szerelmeseit. A hangosítás korszerűsítése, elektromos berendezések felújítása 2008-ban történt meg, 2011-ben pedig geotermikus fűtésre tértek át egy nagyarányú pályázati pénz elnyerése által.
Mozi részről a tervek szerények, filmvetítés a 35 mm-es kópiák meglétéig lesz, utána projektorról kívánják az igényeknek megfelelő alkotásokat elhozni. Digitalizálásra sajnos nincsen mód, mert a jelenleg kiírt pályázatok feltételeit nem tudják vállalni, azt pedig csak nagyobb volumenű önerővel lehetne megvalósítani. Amíg van, látogassuk, szeressük!

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 21:35