Egy negyedik mozi nyitott Szegeden

2024. január 24. szerda | Írta: Forgács Balázs
Kárpátia Filmszínház néven mozi nyitott Szegeden a Délvidék Házban. A helyszín ismerős lehet, hiszen 2019-ben itt működött időszakosan a Belvárosi Mozi, mivel annak épületét kívül-belül felújították. A megnyitásra még december 8-án került sor többek között bocskai díszöltözéket viselő lovas huszárokkal. Az eseményen jelen volt Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa méltatta az eseményt és elmondta, hogy a filmszínház olyan klasszikus filmeket is kínál, amely a Nemzeti Alaptanterv részét képezik. Hozzájárulhat az irodalom- és médiaoktatás sikeréhez, valamint a magyar film megszerettetéséhez is Szegeden és környékén. Ezáltal a magyar identitás megerősítését is szolgálhatja. Káel nagy ünnepnek nyilvánította az eseményt, mert mint mondta, az elmúlt időszakban több száz hagyományos mozit zártak be, helyükre pedig olyan mozik érkeztek, amelyek főleg amerikai filmeket tűznek műsorra és kiszorítják a magyar alkotásokat. A Magyar Kormány támogatja az új magyar filmek és televíziós alkotások létrehozását, de azt is, hogy ez minél több emberhez eljusson. Újra kell szervezni a mozihálózatot, amelyhez hozzáfogtak – mondta. Utalva ezzel többek között a művelődési házakban országszerte rendezett mozinapokra, mert szerinte a kulturális fenntarthatóság legfőbb záloga, hogy a fiatalságot kimozdítsák a digitális magányból, ehhez pedig nagy segítség a Kárpátia Filmszínház.

A több mint 200 fős moziteremben a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotásai mellett tematikus beszélgetések, borkostolók és állandó filmtörténeti plakátkiállítás is várja a nézőközönséget. A Kárpátia Filmszínházat üzemeltető Magyar Házak Nonprofit Kft. igazgatója, Dr. Szabó Pál Csaba és a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Gellén Klára együttműködési megállapodást kötött a két intézmény között.

A jegyárak teljes áron 1500 forintba, kedvezményesen 1000 forintba, beszélgetéssel egybekötött vetítés pedig 2500 forintba kerülnek. Nyugdíjas bérlet 6 alkalomra 6000 forintba kerül, a bérlettulajdonosok minden filmvetítést követően vendége a mozinak egy pohár minőségi borra, teára vagy limonádéra. A moziban büfé is található, ahol erdélyi, felvidéki, őrvidéki, délvidéki és kárpátaljai prémium minőségű borokat és frissen készített finomságokat is kapni.

Előadások meglehetősen ritkán vannak, havonta 2-3 film van műsoron és az érdeklődés is csekély mértékű, persze kevesen ismerik. Kérdés azonban, hogy a Cinema City 9 termes multiplexe, a Belvárosi Mozi 3 termes mozija és a Grand Café mellé szükség van-e egy negyedik mozi ebben a vidéki városban? Mert bár különleges a műsor, amit szolgáltat, de ez önmagában még kevés egy jól működő filmszínházhoz. Digitális vetítő lévén sokkal nagyobb lehetőségei vannak, amin a vezetőségnek is érdemes lenne elgondolkodnia.

Utoljára frissítve: 2024. január 24. szerda 17:21