Drasztikus jegyáremelés a mozikban

2023. december 25. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Tudtam, hogy eljön majd az áremelések ideje, de ekkora összegekre nem fogadtam volna, bár az inflációs adatokat látva a nagyarányú drágulás érthető. Némely független moziban már novemberben megtörténtek kisebb mértékű korrekciók, ám a nagy hálózatok árváltozását már a Mikulás hozta meg vagy a következő hét. Néhány független és önkormányzati mozi januártól fogja az eddigiekhez képest jelentősen növelni árait.

Miközben Budapesten a tavaly még lélektani határnak számító 2000 forintos jegyárszintet lépték meg, addig idén eljutottunk a csaknem 3000 forintos határhoz. Vannak mozik, amelyek itt-ott akcióznak, bizonyos feltételek esetén jelentős kedvezményt nyújtanak, de ez inkább néhány kivételt jelent. Aki ma moziba szeretne menni, annak igen mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Miközben egy streaming szolgáltató havi 1-2 ezresért már egy olyan csatornát kínál, amelyen korlátlanul nézhetők jobbnál jobb filmalkotások, egy mozi egyszeri alkalommal kérheti el ennek dupláját. Tudom-tudom, nem összehasonlítható a tv és a mozi, ezzel szoktak a mozik példálózni, de miközben a covid járvány alatt megsokszorozódott a streamingszolgáltatók nyeresége, addig a mozikba nem ment vissza 30-40% néző, akik a 2019-es évben még heti szinten moziztak. Bár a streamingszolgáltatók veszítettek forgalmukból, még mindig sok nézőt happolnak el a filmszínházaktól.

Az árolló most szélesebbre nyílt, mint valaha. Budapesten az átlagár 2500 és 3000 forint között mozog, vidéken ugyanez a szám kb 2000 forint körüli. De vannak kiugró példák tartósan alacsony jegyárakra és érthetetlenül magasakra is. A büféárakról már szót sem ejtenék, de míg a jegyárnak 40-50%-át a forgalmazó viszi el, a büfé sokszoros haszonnal kecsegtet a moziknak.

A Cinema City az eddigi árait jelentősen megnövelte, 2500 forintról 2900 forintra emelte a normál 2D jegyárát Budapesten, miközben a VIP jegyár több mint 1000 forinttal nőtt. Vidéken egységesebb képet mutat a mezőny, kétféle jegyárcsoport alakult ki az eddigi három helyett, ezért voltak olyan mozik, ahol jóval kisebb volt az emelés. 2600 forintba kerül egy mozijegy Győrben, Székesfehérváron, Veszprémben, Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsen és Sopronban, 2400 forintba pedig Szombathelyen, Zalaegerszegen, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden. A 10 darabos ajándékjegy is jelentős mértékben emelkedett, kiszámolva az emelés előtt még 18% kedvezményt nyújtott, most már csak 14%-ot, vidéken pedig nem vagy alig éri meg használni.

A Kultik is átlagosan 200-400 forinttal emelt, Budapesten 2800, Kaposváron 2900, Ajkán 2500, Hódmezővásárhelyen 2200 egy mozijegy.

Az Etele Cinema kétlépcsőben változtatta jegyárait, november közepén egy 100-assal, majd december közepén jelentősen megemelte és így 2900 lett egy mozijegy. Viszont van a dologban egy csavar, aki online vásárolja meg a Comfort, azaz a normál előadásokra a jegyét, az nemhogy emelt áron válthatja meg azt, mint a Cinema City vagy a Pannónia esetében, hanem fordítva, jegytípusonként 200 forint kedvezményt kap. Így fordulhat elő, hogy míg a Cinema Citynél online váltva 3020 Ft egy 2D mozijegy, addig az Etelében 2700 Ft. Igen, jól látod kedves olvasó. Érdemes ezen elgondolkodni.

A Pannónia Mozik (Art+ Cinema, Cinema Mom, Lurdy Mozi, Pólus Center Mozi, Gobuda Mozi) jegyára nem emelkedett akkora arányban, mint a legnagyobb konkurenciáé, hiszen csak 300 forint az előző árakhoz képest az eltérés, ráadásul a 3D jegyár azonos lett a 2D-vel, ami így alig tér el a korábbi árszinttől. Viszont még így is föléprezentált az ár a Cinema City-hez képest, az Art+ Cinema kivételével, ahol most 2320 forint lett a jegy, a Cinema Momnál 3290 Ft, a többinél pedig 2990 Ft, a kényelmi díj 140 forint, ami nem csak az online jegyváltásnál él, hanem a kioszkból való vásárlás alkalmával is.

A Budapest Film még szeptemberben hajtott végre emelést, ami által a Cinema Cityre rálicitált egy 100-ast, jelenleg az egyik legolcsóbb jegyárral operál Budapesten.

A Sugár Mozi még nem hajtott végre emelést, ki is használták az ajándékjegyek akciójánál, amikor öt tikettet adtak három áráért, teljes áron 1470 forintos átlagárra szorítva le a jelenlegi 2450 forintos jegyárat.

A Cirkó 2700 forintért adja jegyeit, az Uránia nyáron emelt utoljára, jelenleg 2100 forinttal a legversenyképesebb jegyárat produkálja.

Vidéken 200-300 forintos átlag emelést tapasztaltam, de viszonylag lassabban eszmélnek, mint Budapesten, ahol szinte azonnal reagáltak a nagyok emelésére. Egerben 2400 Ft, Salgótarjánban 2700 Ft, Pápán 2150 Ft, Pakson 1700 Ft, Tatabányán 2200 Ft lett a jegyár, Gyenesdiáson 2200,-; Mátészalkán 1990,-; Békéscsabán 2050,-; Kiskunhalason 2300,-; Tapolcán 2000,-; Visegrádon 1300 forintért mozizhatunk. Törzskártyákkal és bérletekkel jelentős kedvezményt lehet nyerni, ahol van ilyen. Nem emeltek még Gyöngyösön, Szegeden a Belvárosi Moziban, Komáromban, Mezőtúron, Sárospatakon és Debrecenben az Apollóban sem, mint ahogy Makón, Nagykanizsán, Szombathelyen a Savaria Moziban, Szigetszentmiklóson és Szolnokon a Tiszapart Moziban is emelés előtt állnak, ha egyáltalán várható ilyen.

Utoljára frissítve: 2023. december 25. hétfő 10:27