Digitális forradalom és terembezárások

2011. március 09. szerda | Írta: Forgács Balázs
2011. március 10-én végre újra vetítenek az IMAX-ben, de ezúttal már digitálisan. Az analóg vetítőt felváltó digitális hasonló módon működik, mint elődje, de már nem szükséges hozzá a 70 mm-es filmszalag és az ezt emelő daruk sem. A nagy helyigényű hagyományos vetítő jelenleg a gépházban pihen, helyén 2 db Christie típusú IMAX projektor foglal helyet, egyik a bal, másik pedig a jobb szemnek vetít. A filmek egy winchesteren érkeznek, amelyeket a szerver gépre töltenek fel és egy digitális kulccsal aktiválnak.

Egy ilyen film terjedelme akár 500 GB is lehet, míg a gépen tároltaké több Terrabyte. Változás, hogy minden rendszerinduláskor a technika automatikusan beméri a hangot és a képélességet, amelyekhez segítségül a nézőtér szélein és a gépház ablaka előtt kamerákat és mikrofonokat telepítettek. Új vászon került felszerelésre, amely nagyobb fényvisszaverő képességű ezüstös bevonatú anyaggal ellátott. Erre azért volt szükség, mert az előd gép xenon izzója 15 000 W össze-teljesítményű, míg az újoncé darabonként 6 000 W-os, de mivel az előbbinek egy filmszalagot kellett átvilágítania, addig itt nincsen átvetítendő anyag, így nem sötétebb a kép.
Szintén ettől a naptól új 170 férőhelyes terem nyílik a Cinema Nagykanizsában, ahol kizárólag digitálisan élvezhetjük a filmeket, ezen belül is mindjárt 3D-ben szemüveg segítségével láthatunk nagysikerű alkotásokat, mint például a Sammy nagy kalandját, az Avatart vagy a Féktelen haragot. Egy teljes árú jegy 1290 Ft-ba, gyerekeknek 1140 Ft-ba, klubkártyásoknak pedig 990 Ft-ba kerül a 3D jegy. A technika ezúttal a Gyöngyösön jól bevált Xpand 3D, a d-cinema projektor pedig a hazánkban egyedülálló NEC típusnevet viseli.
Ettől a naptól válik 6 termessé a Cinema City (most még Palace Cinemas logóval ellátott) Mom Park mozija, amely szerdáig 9 teremmel működött. A jelenlegi 3-as, 4-es és 5-ös földszinti termek válnak „áldozattá”, amelyek szerződés lejárta miatt visszakerülnek a házhoz hasznosításra, illetve úgy tudni, hogy itt alakítják ki az új jegypénztárakat és a büfét is. A nagyterem bejáratát kissé előrébb hozzák és kisebb átalakítás is várható.

Utoljára frissítve: 2017. április 19. szerda 17:56