De mi is az a kényelmi díj?

2024. február 12. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Számos helyen az online megváltott különféle jegyekért, szolgáltatásért kényelmi díjat kell fizetni. Ez a normál jegyáron felül egyfajta banki ügyleti díj, amit a szolgáltatónak kellene megfizetnie, de ezt a költséget a vásárlóra tovább terheli. A tranzakciós díjat általában csak az online, egyes esetekben az a jegyautomatából megváltott mozijegyekért vonnak, bankkártyás fizetésért nem. A díj nagysága több dolog függvénye pl. a jegyártól, jegyvásárlási csatornától, a jegy kiállítási módjától vagy a fizetés módjától is.

A mozik terhei igen magasak egy 2900 forintos jegyár esetén csak 1450 forint a mozié, a másikfele a film forgalmazóé. Ha a forgalmazó által elvárt minimum jegyárat a mozi nem éri el, akkor minimálgaranciát kell fizetnie egy meghatározott eladandó számú jegyre, ennek teljesítése után a bevétel maradék része a mozié lehet. A mozinak ebből az 1450 forintból kell gazdálkodnia. Igaz, a mozinak sok egyéb bevétele is származhat, pl. a büfé bevételekből, a filmek előtti reklámozóktól, de egyéb támogatások is lehetnek mind állami szinten vagy közösségi fenntartásból. Az elmúlt időszakokban a nézőszámok is megcsappantak, amely szintén megnehezíti a megélhetést. A mozi a fejlesztésekben jobbára magára számíthat, csekély állami támogatással. A bevételeiből jutnia kell az energiaköltségekre, a munkavállalók kifizetésére, de ebből szervezhetnek olcsóbb vetítési napokat, valamint a korszerűsítéseket is hosszú távon ebből állják.

Mozinként eltérő, hogy kik, mekkora összeggel számolnak fel kényelmi díjat az online megvásárolt jegyek után. Nagyjából a piaci szereplők 40%-a alkalmazza, de ez a szám egyre növekszik. Így fordulhat elő, hogy egy 2990 forintos mozijegy valójában 3130 forintba kerül (Pólus Center Mozi), de a jegyen külön tételként kerül feltüntetésre. Akad olyan mozi is, aki olcsóbban adja jegyeit, ha online vásárolják meg őket (Etele Cinema), de ez inkább egyedülálló példa. Az is igaz, hogy egy mozi nem alkalmaz különböző jegyáraknál különböző illetékeket, így fordulhat elő, hogy a 9500 forintos VIP jegyár mellett a Cinema City ugyanakkora illetéket számol fel, mint az 1900 forintos áráért. Viszont a több egyszerre váltott jegy esetén nem egyszeri díjként kerül felszámításra az egy tranzakcióval megvásárolt jegyekre, hanem minden egyes tételnél. A legalacsonyabb ilyen díjat Bükfürdőn és Siófokon láttam, 80 forint volt, a legmagasabbat a szekszárdi vagy a mohácsi mozinál 444 és 451 forintos áron.

Általában azért elmondható, hogy azon mozik többsége, akik kényelmi díjat számolnak fel, azok meghagyják az online foglalás lehetőségét is azok részére, akik nem akarják kifizetni ezt a díjat, de jobb helyekhez szeretnének jutni. De persze akadnak olyanok is bőven, akik még ezt sem hagyják meg, ezzel is azt ösztönözve, hogy előre váltsák meg a jegyeket.

Ezek a rejtett költségek egyre inkább velünk maradnak és hosszú távon számolni kell velük, kikerülhetjük őket, de ez egyre kényelmetlenebb és körülményesebb a rohanó világban, amikor a legjobb helyekről szeretnénk látni az izgatottan várt filmalkotást.

Utoljára frissítve: 2024. február 12. hétfő 17:57