Bezár a Pólus Mozi?

2017. június 30. péntek | Írta: Forgács Balázs
Nem! Igyekszünk a tények mentén hírt adni Budapest egyik legrégebb óta folyamatosan – megszakítás nélkül – üzemelő mozis egységéről. Az 1996. november 10-én nyitott, azaz 7537 napja folyamatosan működő Pólus Mozi a mai naptól rövid ideig nem nyit ki. Reméljük, hogy ez nem lesz hosszúra nyúló üzemszünet, mint az újonnan belépő üzemeltető, a CINEMApink esetében. Az okok a tulajdonos és a Pólus Center közti bérvita körül keresendők, hónapok óta ugyanis a tulajdonosváltás hangjai egyre erősebben keltek szárnyra a szakmán belül.
Bár a jelenlegi üzemeltetőnek 2020-ig volt érvényes bérleti szerződése a házzal, a bevásárlóközpont a bérleti díjak elmaradása esetén egyoldalúan felbonthatja a szerződést és másnak átadhatja azokat. Akár ez is lehetett a bezárás oka.
A mozit 1996-ban a kanadai székhelyű Cineplex Odeon nyitotta meg 6 teremmel, amelyet újabb 6 teremmel terveztek bővíteni, ám ez végül nem valósult meg, egyetlen mozijuktól 6 év után szabadultak meg, mert a Közép-Európai piacról távozni kényszerültek. 2002-ben a Hollywood Multiplex kilencedik mozijaként részben, több lépcsőben átépülve újult meg. 2006-ban a Palace Mozik kezelésébe került, az ő égiszük alatt 2009-ben digitalizálták az egyik termet. 2011-ben néhány hónapos rövid ideig Maxi Moziként működött, amely átmeneti időt képezett, majd ugyanebben az évben megalakult a Pólus Film-Színház Kft. Ekkor kapta meg a mozi az éttermek felől nyíló bejáratát, befejezték a Hollywood Multiplex által elkezdett felújítást és székcserét, illetve ezekben az években fejezték be teljesen a digitális átállást a maradék 5 teremben. Ez az időszak egészen tegnapig tartott. Kérdés, hogy az új tulajdonos milyen műsorpolitikával tervezi újjászervezni a mozi működését, illetve, hogy a vetítésmentes időszak meddig tart, mert ha hosszúra nyúlik, könnyen elpártolhatnak a nézők akár a Sugár Moziba vagy a Cinema City Duna Plázába, amelyek ennek a mozinak közelében vannak.
Utoljára frissítve: 2017. augusztus 02. szerda 15:02