Beindul a mozigép... talán utoljára a Bem Moziban

2023. október 27. péntek | Írta: Forgács Balázs
Október 28-án kivételes lehetőségnek lehetünk tanúi. A Bem Moziban működés közben láthatunk egy letűnt kor vetítési technikáját, a 35 mm-es vetítőgépet, amely 10-12 évvel ezelőtt még a mozik mindennapjai voltak. Mára már digitális vetítőgépek dolgoznak a mozikban és nem 50 kilós fémládákban érkeznek tekercsekként a filmek, hanem többnyire digitális adathordozón.

A Bem Moziban kettő darab Meo 5X vetítőgép van. Szombaton két időpontban, 12 és 14 órakor indulnak az előadások, amelyeken Rácsik Dezső mozigépész egy vetítéstechnikai bemutatón szemlélteti, hogyan indul el az egyik 35 mm-es vetítőgép és hogyan kel életre a celluloid film. A résztvevők betekintést nyerhetnek a gépész napi rutinjába és megtapasztalhatják, hogyan épül fel az előadás levezénylése. Megtekinthetik, hogy hogyan fűzik be a filmet, hogyan lesz hangja neki. Megmutatják a film pályáját, a lámpát, amelynek a veszélyeire is felhívják a figyelmet. Egy olyan világ tárul a résztvevő szeme elé, ahová a mozik fénykorában nemhogy az egyszerű halandó, de még a mozivezető sem tehette be a lábát.

A mozi szeretettel vár minden érdeklődőt, viszont a jegyek csak korlátozott számban érhetők el, ugyanis a gépházban maximum 12 fő fér el a mozigépészen kívül. A részvétel ára: 4900 Ft/fő. Jegyfoglalás: anita.farago@gmail.com címen lehetséges, a jegyeket pénteken 21 óráig kell átvenni a helyszínen.

A vetítőgépeket tervek szerint nyugdíjazzák, mert november végén a Bem Mozit is eléri a digitalizáció és a gépház szűk helyisége lévén csak a digitális technika fér majd ott el.

első fotó forrás: Bem Mozi facebook

Utoljára frissítve: 2023. október 27. péntek 08:22