Balatonszemes mozitörténete és az Ancsika Kertmozi és Kultkert

2021. március 19. péntek | Írta: Forgács Balázs
Szemesen az első filmvetítésre 1923 novemberében került sor a Kohn-féle vendéglőben, az úgynevezett Híres Csárdában. A gépésznek még kézzel kellett hajtania a vetítőgép karját. A vetítés a vendéglő mögötti részen egy nádból épített helyiségben volt.
Az engedélyes a Balatonszemesi Olvasókör volt, aki kultúrház építésén fáradozott, még 1923 májusában kapott engedélyt mozgókép-mutatvány előadásokra októbertől áprilisig a Hableány Szálloda éttermében, májustól szeptemberig pedig az olvasókör 226-os számú telkén. De az első vetítés előtt a Kohn-féle vendéglőt jelölték ki ideiglenesen. 1924-ben az Olvasókörnek ajándékozott telken indultak meg a kertmozi vetítések, heti kettő, télen az Olvasókörben heti egy vetítéssel kedveskedtek a látogatóknak. A zenét gramofonnal játszották le, rádiószerű berendezésekkel, időnként hangosfilmet is láthatott a közönség. 1929-ben egy Ernemann tükörlencsés vetítővel és mészfénnyel vetítettek. 1933-ban pedig Schilling adapteres fotocellás készülék váltotta fel az előbbit. A mozi befogadóképessége 313 fő volt ekkor.
A 30-as évek közepétől a Csalogány-féle kocsma tánctermében is voltak filmvetítések, majd ezt a helyiséget a 30-as évek végétől alakították át téli mozivá. Kosaras Ferenc bérelte a mozit, egészen a Somogy Megyei Moziüzemi Vállalat megalakulásáig. Ezt követően egészen a 70-es évek végéig működött itt mozi.
A szemesi kertmozit 1960-ban korszerűsítették, az addigi 350 fős nézőteret 654 főre bővítették, felújították és lefestették a padokat, székeket, neonvilágítást kapott a mozi.
1965-ben a kertmozi deszkapalánkját téglafallal vették körül, a 6x6-os vetítővásznat 12x6 méteresre cserélték. 1970-ben a vetítőgép ívlámpáit Xenon izzósra cserélték. 1974-ben az alumínium tetőre poliészterfedést szereltek, hogy az eső ne zavarja meg a vetítéseket. 505 férőhelyűre bővítették a 420 férőhelyes mozit, amely az előző bekezdéssel ellentétes információ.
A 70-es években június 15-október 15-ig esténként egy, július 15-augusztus 15-ig kettő előadást tartottak. Rendszeresek voltak a premier és premier előtti előadások, amelyeket a budapesti bemutató előtt mutattak be a balatonparti kertmozikban. Főleg a könnyedebb, olasz, francia és amerikai filmvetítések voltak népszerűek. A 80-as évek kihasználtsága 30-35%-os volt átlagosan és májustól szeptemberig tartott a vetítési idény.
A rendszerváltást követően az önkormányzathoz került és a egyéni vállalkozás végezte az üzemeltetést, a rendszeres vetítések a 2010-es évek elején szűntek meg az analóg kópiák gyártásának leállításakor és a digitális átállás éveiben, 2013-2014-ben a Bujtor Filmfesztivál helyszíne is volt, de 2015 és 2016-os idényben már nem nyitott ki moziként. 2017-2018 között Kontakt Kert Színház és Kertmozi néven futott, igaz filmvetítések csak elenyésző esetben valósultak meg, inkább az egyéb kulturális eseményekre fókuszáltak, mint színház, koncert és gyermekprogramok. 2019-ben viszont újra zárva maradt.
2020-ban egy vállalkozó a feleségéről elnevezett Ancsika Kertmozi és Kultkert néven, újult erővel és tartalommal, valamint digitális vetítővel indította útjára a megújult kertmozit és tervei szerint a következő évben is folytatná munkáját.
A Kossuth Lajos utca 2 alatt található kertmozi egy nagyterületű parkoló mellett van, ahol időnként termelői piac működik. A parkolás ingyenes, a kerékpárosok a mozi melletti tárolónál zárhatják le bicikijeiket. A közelben - 10 perc sétára - található a vasútállomás, ahonnan sűrű vonatközlekedés van, akár késő este is.
A mozi bejárata előtt van a büfé és jegypénztár. A mozijegyeket és a büféárut készpénzes és bankkártyás vásárlással is ki lehet egyenlíteni. A büfétermékek a frissen pattogatott kukorica, szószos nachos, valamint szánsavas és szénsavmentes üdítők, ásványvizek,ice teák, kávékból állnak.
A 250 férőhelyes, fehérmurvával felszórt nézőtéren párnázott faszékek sorakoznak. A párnázás nem csak az ülepünknek ad kényelmet, hanem a hátunknak is. A hátrébb lévő sorokban megemelték a kavicsborítást, hogy a lábaknak kényelmesebb legyen a magasság. A nézőtér teljesen fedett, hogy az eső ne zavarja meg az előadást. A vetítőfelület egy 7 x 5 méteres fehér fal, amely mindkét oldalról takarásban van. A hang 5.1 Dolby Digital, a vetített kép 2K felbontású.
A gépházban egy Christie CP2230-as vetítőgép dolgozik, Doremi szerverrel, amely megfelelő tároló kapacitással is bír, de emellett kezeli a vetítés konfigurációit, a reklámokat, valamint ezek sorrendjét. A hangért a Dolby 950 hangprocesszor felel, valamint MPX végfokokkal szólaltatja meg a nézőtéri hangszórókat.
A műsorkínálata színes, de a leginkább a családi filmek, vígjátékok és az animációs filmeket mozgatják meg a helyben nyaralókat, de előfordulnak a keményebb vonalas akciófilmek, thrillerek, drámák is. A vetítések este 9-kor kezdődnek és általában főidényben lehet mozizni. Mivel a tavalyi nyitás július második felében történt és augusztus végén zártak be, idén várhatóan már június közepén kinyitnak. Jegyárai egységesen 1300 forintba kerülnek.
A kertmozik a digitalizálást követően ismét nagyon népszerűek a Balaton partján, a szemesieknek sokáig kellett nélkülözniük ezt a látványos szórakozási formát, ám az új bérlő elhivatott a mozi üzemeltetésében, ez pedig hosszú távú jövőt ígér a környéken élőknek és üdülőknek egyaránt.
 
 
források:
Somogyi Néplap 1960. évi 142. szám (bővítés)
Szemes című könyv, 1990. (Szemes mozija)
 
Külön köszönet: Dezső Éva - Balatonszemesi Könyvtár
Utoljára frissítve: 2023. december 03. vasárnap 15:04