Az Art Mozi Egyesület nyilatkozata

2011. január 19. szerda | Írta: Forgács Balázs
Az Art Mozi Egyesület nyilatkozata

Az utóbbi napokban több sajtóorgánum is foglalkozott az art mozik helyzetével. A megjelent írásokban, interjúkban elhangzottakkal kapcsolatban az Art Mozi Egyesület az alábbi állásfoglalást teszi közzé:

Az utóbbi idők filmszakmát érintő kedvezőtlen folyamatai és a normatív támogatások kifizetésének elmaradása végveszélybe sodorta a magyarországi filmterjesztést, amelynek egyaránt részét képezik a vidéki és a fővárosi art mozik, és az art-film forgalmazók is. A kialakult helyzet egyformán sújt minden szakmai szereplőt, függetlenül attól, hogy az ország mely részén működik. Az Art Mozi Egyesület a szakma egészének problémáira keres megoldást. Egyesületünk – mint eddig is – nyitott a szakmai szereplőkkel való együttműködésre, közös gondolkodásra és cselekvésre.

Kiállunk az értékalapú támogatási rendszer kialakítása mellett, amelynek a korábbi gyakorlatnál hatékonyabban és transzparensebben kell szolgálnia azt a célt, hogy a filmek minél több nézőhöz eljussanak és az art mozik kulturális központként működjenek vonzáskörzetükben. A terjesztést egységes szempontrendszer alapján, jól kiszámíthatóan kell támogatni. Elítéljük azt a korábbi gyakorlatot, amelyben előfordult, hogy érdekcsoportok kivételezetten jutottak forrásokhoz. Szakmai tapasztalatunkkal, az általunk írt anyagokkal igyekszünk a döntéshozókat, a kultúrpolitika alakítóit segíteni. Ebben a munkában mindig figyelembe vettük és vesszük az ország összes art mozijának érdekét.

Egyesületünk a lehető legjobb döntésnek tartja, hogy Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház vezetőjének személyében olyan elnököt választott a szervezet élére, akinek mozija nem érintett a pályázatokban. Ezért a támogatások elnyeréséért folytatott lobbi-és érdekképviseleti tevékenységben pártatlanul, csak a szakmai értékek mentén vezeti a szervezetet. Az elnökasszony és az elnökség megbízatását 2010. novemberében hosszabbította meg az Art Mozi Egyesület Közgyűlése.

Budapest, 2011. január 14.     


Demeter István
az Art Mozi Egyesület
alelnöke

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 22:35