Analóg vetítésekkel indult (újra) a Városmajor kertmozija

2020. július 23. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Közel 1000 férőhelyes színpad épült fel Buda közkedvelt közparkjában a Városmajorban, ahol színi-zenés előadások és gyermekprogramok mellett kertmozizásra is sor kerül, de nem akármilyen formában, 35 mm-es vetítőkkel pergetik a filmeket, amelyek a Magyar Nemzeti Filmarchívum kínálatából származnak.
A Budapest Film idén nyáron több szabadtéri helyszínen is mozizik, többek között a Fővárosi Városháza udvarán, a Hunyadi téren, a Teleki téren, valamint a Virág Benedek Ház udvarán is, ahol azonban projektoros vetítések folynak.
A Városmajori Kertmozi története régre nyúlik vissza, az 1922. július 30-án nyitott, évről évre, kisebb-nagyobb szünetekkel folytak a vetítések, májustól szeptemberig esténként. A háború után csak színpadként üzemelt és a 70-es években szélesvásznú technikát szereltek fel, majd egészen a rendszerváltásig folytak a vetítések a nyári főidényben.
Idén a Városmajori Szabadtéri Színpad karolta fel a Budapest Filmmel együtt a kertmozi ügyét és a nosztalgiázni szándékozóknak szeretnének kedvezni olyan filmekkel, mint pl. az Egészséges erotika, a Roncsfilm vagy a Csinibaba is.
 
(fotók: P.Z.)
Utoljára frissítve: 2020. augusztus 06. csütörtök 08:46