Akkor most hogyan mozizzunk?

2020. április 10. péntek | Írta: Forgács Balázs
A koronavírus okozta járvány és a részleges kijárási tilalom hozadéka, hogy az ország összes mozija bezárt, a lakosság jelentős része csak a legszükségesebb esetekben hagyja el a lakhelyét, kézenfekvő, hogy a filmigényét is a TV készüléken, asztali vagy hordozható számítógépen, tableten, mobiltelefonon elégíti ki. Számtalan lehetőséget kínál több filmforgalmazó, streaming szolgáltató vagy filmletöltő, valamint a videómegosztó oldalak közül lehet válogatni.
Már jóval a mozibezárások előtt kínált lehetőség a Cirkófilm, hogy filléres összegekért lehessen a korábbi, a moziműsorból kikopott filmjeiket megtekinteni. A Cirkó-Gejzír Mozi kínálata olyan art művek, amelyek a nagy tömegeket vonzó alkotásoktól teljesen eltérnek, a rendező általában más szemszögből mutatja be a témáját, mint ahogyan azt megszokhattuk. Számos, rangos, fesztiváldíjas filmalkotást, igazi ritkaságokra is lelhetünk. A kölcsönzés filmenként 2-3 dollárba kerül 24 órára.
A Pannonia Entertaiment a Művészet templomai sorozatával kedveskedik az azt érdeklő közönségnek, filmenként 2.70 dollárért 48 órára lehet filmeket kölcsönözni.
 
A streaming szolgáltatók különféle kedvezményekkel rukkoltak elő, a Netflix 30 napos ingyenes próbával kecsegtet, majd 2490 forintos havidíjtól lehet szerződni rengeteg saját gyártású sorozattal, valamint díjnyertes és nagysikerű játékfilmekkel, amelyekből nem egy a magyar mozikban is bemutatásra került, mint pl. Az ír, a Házassági történet vagy a Két pápa.
A HBO GO hétnapos ingyenes próbaidőszakot nyújt, majd ezt követően 1890 forintos havidíjért nézhetők sorozatok és nagy játékfilmek egyaránt.
 
A videómegosztó oldalakon, mint pl a Youtube, Videa, Vimeo vagy az Indavideó is lehet régebbi filmeket nézni, de ezek többségére érdemes reklámmentességet fizetni, ha nem szeretnénk találkozni a kereskedelmi tévéknél megszokott kellemetlen reklámszünetekkel.
 
A kábelszolgáltatók és a hagyományos alapadókon találkozhatunk a megszokott csatornákkal, a műsorban meghirdetett filmekkel, sorozatokkal. Érdemes felkeresni a filmes csatornákat, igazi ritkaságokra lelhetünk.
 
Filmletöltő oldalak fizetős vagy ingyenes szolgáltatásokkal várnak, az ingyenesek általában visszatöltési korláttal működnek, de prémium tagsággal ez kiváltható.
 
Nem vagyunk elveszve. Aki mozifanatikus, de otthonába kényszerült, az ideiglenesen ugyan, de kaphat filmélményeket, amelyeknek kimeríthetetlen a tárháza, bár a mozi közösségi élményét semmi sem tudja pótolni, hacsak nem saját (házi) mozitermünk van.
Utoljára frissítve: 2020. április 28. kedd 06:50