Adathalászokra figyelmeztet a Cinema City

2023. április 09. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
A Cinema City nevével élnek vissza a közösségi platformokon adatainkra veszélyes oldalak, amelyek különféle nyereményjátékokkal csalják kelepcébe gyanútlan személyeket. Az ilyen portálok általában kétszemélyes nyereményjátékot hirdetnek, mint ahogyan legutóbb is történt. A játékosokat általában kommentben válaszadással ösztönzik a részvételen, majd messengeren felveszik a kapcsolatot velük, ahol további adatok lekérésével pénzt csalnak ki tőlük, de előfordul, hogy emailben is próbálkoznak hamis kérdőíves felmérésekkel.
A Cinema City Magyarország felhívja a figyelmet, hogy mindig körültekintően játsszunk a promóciós játékaikon, amelyeket a saját weboldalukon is közzétesznek. Üzenetet mindig csak @cinemacity.hu végződésű email címről küldenek. A csaló oldalak egyik ismertetőjele a hangzatos, de a mozi nevéhez hasonló, de attól eltérő megnevezés, a kevés követőszám, a nyelvtanilag helytelen, magyartalan vagy angol szövegű nyereményjátékos felhívás. A Cinema City Magyarország sohasem keresi fel a résztvevőket és a nyerteseket sem privát üzenetben, valamint nem kérnek bizalmas adatokat a sorsolásra vagy a játékra hivatkozva. Ha szokatlan email végződésű címről kapunk levelet és abban gyanús linket találunk, arra NE klikkeljünk, ne adjunk meg pl. bankkártya adatokat!
A közelmúltban történt, hogy pl. CineCity vagy a kevés követőszámmal rendelkező, nevében megegyező Cinema City Magyarország oldal hirdetett nyereményjátékot azzal a felhívással, hogy ha kommentben leírjuk, hogy „Boldog Születésnapot!” a mozihálózat 25 éves születésnapja alkalmából, akkor részt veszünk 10 db, kétszemélyes ajándékkártya sorsoláson, további nyereményünk pedig egy közepes kukorica és egy közepes szóda. A véletlenszerű nyerteseket pedig személyes üzenetben keresik fel a felhívás szerint. Az oldal annyira népszerű, hogy már több mint 5000-en szóltak hozzá a felhíváshoz és többségében nem is sejtik, hogy veszélyben vannak.
Utoljára frissítve: 2023. április 17. hétfő 18:49