A világ legrégebbi mozija – Pionier 1907

2016. május 12. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Egy régi barátnőm, akivel együtt laktam Londonban gyakran kérte látogassam meg. Mivel én már nem akartam visszamenni a Brit fővárosba, megígértem neki, amint haza tér Lengyelországba meglátogatom.. Nos 4 év múlva eljött az idő: szervezkedés, buszjegy vásárlás, információgyűjtés: Irány Szczecin! A város Berlintől 150 km-re Budapesttől 730 km-re található légvonalban. Indulás előtt épp egy magyar online cikkben olvastam a Pionier Kino-ról, amely a Guinness rekordok könyve szerint a világ legrégebb ideje működő mozija. Rengeteg turisztikai portált, honlapot átnéztem, de erről bizony sehol sem olvastam azelőtt. 

 

A mozi 1907-ben, hivatalosan 1909 szeptember 26-án nyílt meg az akkor még Németországhoz tartozó Stettin-ben. A Pionier 1907 nevet 1950 óta viseli. Jelenleg az Europe Cinemas hálózat tagjakén működik. Idő híján sajnos nem volt időm beülni egy filmre, de a kedves lengyel pénztáros lányok megengedték, hogy megnézzem belülről is a mozit, amely két teremből áll: egy hagyományos, illetve egy olyan teremből, ahol kis asztalok és székek vannak, akárcsak egy kávézóban. Itt a terem hátuljában található pultból kérhetünk normál áron egy jó kávét, teát vagy esetleg egy finom pohár bor kíséretében tekinthetjük meg a filmeket. A pattogatott kukorica csámcsogás fogalma itt nem létezik :-) A mozi a jelenlegi legmodernebb audiovizuális eszközökkel van felszerelve, melynek a bejáratnál kiállított régi vetítőgép mond ellent. A mozi mindkét terme alkalmas magán vetítésekre és egyéb rendezvényekre is. A moziterem oldalában egy aranyos mini-múzeum van berendezve régi fotókkal, könyvekkel és újságcikkekkel. A terem (nem is terem inkább szoba) hangulata nagyon családias és meghitt, amely számomra tipikus lengyeles barátságos hangulatot árasztott...

Mindenkinek csak ajánlani tudom a Szczecini Kino 1907 meglátogatását, amely baráti áron kínálja jegyeit a többségében Lengyel és művészfilmekre. 

  2016.04.11. Forgács Zsolt

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 20:59