A ráckevei Autós Kertmozi története

2010. február 14. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Az ország második legnagyobb autós mozijának épült 1986-ban. A telket az önkormányzat biztosította a város tulajdonában lévő nagy parkolóból, amelyet a szomszédban lévő fürdőnek építettek, de kihasználatlanul állt. A területre egy óriás vászon épült, amely 1,5 – 2 m2-es CK panelekből áll, összességében 256 m2-t tesz ki.

Elé 80 méterre egy kétszintes épület került. A két létesítmény között helyezkedett el a 200 autó befogadására készült parkoló. A ráckevei Autósmozi 1000-1500 nézőt is tudott fogadni. A nem autóval érkezők kényelmes padokról élvezhették az előadásokat. A forgalmat az üzemeltető munkatársai segítették 1 be- és 2 kijáraton keresztül. A mozi működtetéséhez szükséges berendezések a Pest Megyei Moziüzemi Vállalat tulajdonát képezték (későbbiekben vétellel kerültek a város tulajdonába).

Az első szezon még ebben az évben elindult és 2000-ig, minden év május elejétől október 15.-ig, majd május 1-től augusztus 30-ig vetítettek. Az ezredfordulóig mindennaposak voltak a vetítések, egy film akár 2-3 napig is látható volt, hiszen óriási volt az érdeklődés. A kópiákat az elsők között tudták vetíteni. Ráckevén kívül a szomszédos településekből is érkeztek autósok. Az előadások a sötétedés függvényében 20:30-21:30 körüli időszakban kezdődtek. A belépőjegy ára nem az autótól, hanem a benne ülők számától függött. Az utolsó években 500-600 forintért lehetett filmet nézni.

 

Az épület felső szintjén a Fite SK 102/B típusú vetítőgép pár kapott helyet, ami akkoriban korszerű vetítési technikának számított. Alatta raktár, kiszolgáló helyiségek és a büfé volt. A hanghatást a kültéri hangfalak biztosították. Később az FM rádiók elterjedésével az autórádiókban is lehetett fogni a film hangját, amely 4 km-es körzetben is hallható volt. A büfében a nagy mennyiségű, finom és olcsó szendvics az előadások kezdete előtt és közben gyorsan elfogyott.
A rendszerváltás után a ráckevei önkormányzat kezébe került az autósmozi. Majdnem minden évben pályázatot írtak ki az üzemeltetésre, amelyet mindig ugyanaz az üzemeltető nyert meg.
A munka szívvel-lélekkel folyt és nem csak a napi üzemeltetés, hanem a filmvetítéshez kapcsolódó megelőző munkálatok is sokrétű feladatot adtak. Rengeteg előkészületi teendő mellett a napi feladatok közé tartozott a terep rendezése, fűnyírás, padfestés is. A vásznakat évente kellett renoválni, festeni, alpinista módszereket bevetve.
„A csapat olyan volt, mint egy nagy család . A mozi és a filmek iránti szeretetet az egykori kollégák ma is a szívükben őrzik. Egy fiatalember, aki nálunk szeretett bele a mozizásba, a mai napig gyakorló mozigépészként dolgozik egy közeli filmszínházban.”- mondta Dárdai Ildikó, az egykori üzemeltető.

 

Sajnos az egész országot érintő átalakulások miatt 6 éve a ráckevei autósmozi is bezárt. A terület azóta is a Ráckevei önkormányzat tulajdonában van. Szomszédságában kb. 5-6 éve kezdték meg a meleg vizű strand újjáépítését. A mozi területére gyógymedencéket terveztek.
A terület ma elhagyatott, lehangoló képet fest. A vászon omladozik, az épületből a vetítőgépeket elvitték, lassan már nem is hasonlít arra aminek készült és létezett. Szomorú! De vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy közel 20 évig sok örömben volt része a ráckevei és környékbeli lakosoknak, nyaralóknak, fiataloknak és időseknek egyaránt.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:29