A kedvezményes nap bűvöletében

2023. május 09. kedd | Írta: Forgács Balázs
A magyar televíziózás hivatalosan 1957. május elsején indult útjára, már 1956 tavaszától voltak kísérleti adások kedden és pénteken, majd 1989. január 1-ig hatnapos rendben hétfő kivételével minden nap sugároztak. A hétfői szünnapot többek között a mozik is kihasználták azzal, hogy ezen a napon kedvezményes nappal csalogatták be műsoraikra a nézőközönséget.
Manapság ez kissé átalakult, hiszen minden nap vannak televíziós adásnapok, több száz csatornán keresztül nézhetjük a legkülönfélébb műsorokat, akár streaming szolgáltatón keresztül, régebbi mozifilmeket vagy a mozikban nem vetített különféle alkotásokat.
Egyes mozik megtartották, mások másik napra helyezték át a kedvezményes áron kínált előadás napokat. De az is előfordul, hogy egyáltalán nincs kedvezményes nap, mert helyette valamilyen törzskártyát vezettek be és azzal lehet minden nap kedvezőbben moziba jegyet váltani vagy annyira nyomott áron kínálják a tiketteket, hogy az már eleve egy kedvezőbb szórakozás a többi mozihoz képest. Az akciós napokat vagy napszakokat leginkább hétköznapra sorolják be, hiszen a hétvégéket általában a nagyobb az érdeklődés, ilyenkor nem is lenne érdemes lenyomni az árakat. És hogy kinek kedveznek ezekkel a napokkal? Azoknak, akik a legkevésbé engedhetik meg maguknak a mozi élményét. Esetleg olyan napot jelölnek ki a mozik, amelyiken kevesen jönnének el mozizni és így szeretnék ösztönözni a látogatókat. A kedvezmény mértéke általában 15-20 százalék körül alakul, de nem ritka a 30-50 százalékos sem a teljes árú jegyárakhoz képest. Olyan mozik is előfordulnak, ahol nem kimondottan napokra adják a kedvezményt, hanem napszakokra. Hétköznapokon koradélutánra, késő este lehet kedvezőbben jegyet váltani, de olyan is előfordul, ahol egy teremnek minőségileg alacsonyabb a komfort fokozata, a vetített filmek felbontása nem a kívánt mértékű, ezekre a vetítésekre pedig alacsonyabb árat szabnak meg.
Hétfőnként kedvezményesen mozizhatunk Kecskeméten a Malom Moziban, Szarvason, Tatabányán, Szombathelyen az Agóra-Savaria Moziban, Gyöngyösön, Szegeden a Belvárosi Moziban, Budapesten a Cirkó-Gejzír Moziban, az Etele Cinemában pedig minden 21 órától kezdődő Comfort vetítésekre és az eredeti nyelvű, valamint a feliratos filmekre egész nap, szintén a nem Prémium termes előadásokra.
Keddenként kedvezőbb jegyárakkal fogadnak Jászberényben és Tatán, Budapesten a Cirkó-Gejzír Moziban és az Etele Cinema 21 órától zárásig tartó Comfort vetítéseire.
Szerdánként a Cinema City teljes hálózatában a normál 2D filmekre, Gödöllőn, Kiskunfélegyházán, Budapesten pedig a Corvin Mozi és a Sugár Mozi előadásaira, valamint az Etele Cinema 21 óra után kezdődő Comfort vetítéseire van kedvezményes belépő.
Csütörtökönként csak az Etele Cinema 21 órától kezdődő Comfort műsoraira van kedvezményes mozi.
Ezen felül tanítási időszakban minden munkanapon 16 óráig kezdődő előadásra kedvezményes jeggyel lehet mozizni a vidéki Cinema City moziban.
A kedvezményes napokat mozinként eltérő módon korlátozhatják premier előtti vetítéseknél, rendezvényeknél (pl. filmnapok, mozimaratonok, moziünnepek), ha az adott nap ünnepnap vagy a film forgalmazója nem járul hozzá, hogy a filmjét ezen az áron vetítsék.
Utoljára frissítve: 2023. május 23. kedd 07:51