A Cinema City Magyarország legnagyobb mozihálózatává vált

2011. január 20. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
A Cinema City felvásárolta a kelet-európai Palace Cinemas céget, ezzel a Cinema City Európa 3. legnagyobb moziüzemeltetője lett. A Cinema City International (CCINT) ma bejelenti, hogy felvásárolta a Palace Cinemas hálózatát, amely 15 multiplex moziban 141 teremmel rendelkezik Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában. Az ügylet vételára 28 millió euró.  A felvásárlás jelentősen erősíti a CCI pozícióját a magyar és cseh piacokon, illetve Szlovákia is bekerül a CCI működésével lefedett országok közé.

A CCI megszerezte Palace Cinemas (Central Europe) BV (“Palace Cinemas”) 4 társaságának 100%-os tulajdonjogát. Ez a 4 egység 8 multiplex mozit üzemeltet 65 teremmel Csehországban, 4 mozit 47 teremmel Magyarországon és 3 mozit 29 teremmel Szlovákiában. A vételár a megszerzett társaságok 2010-es "normalizált" EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization, magyar jelentése: kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutatójának a hatszorosa. Az ügyletet egyidejűleg írták alá és zárták le, és semmilyen harmadik fél vagy felügyelet hozzájárulására nem volt szükség hozzá.

“Ma nagy lépést tettünk előre azon az úton, amelyen Európa egyik vezető moziüzemeltetőjeként pozíciónkat meg kívánjuk erősíteni. A felvásárlás eredményeként termeink száma 866-ra, míg az általunk üzemeltetett multiplex mozik száma 90-re nő. Ezenkívül immár a hetedik országba lépünk be Szlovákiával, amelynek fővárosában, Pozsonyban három központi helyen leszünk jelen,” – mondta Moshe (Mooky) Greidinger, a CCI, Kelet-Európa és Izrael legnagyobb moziüzemeltetőjének vezérigazgatója. Greidinger úr hozzátette: “Üdvözöljük a Palace alkalmazottait és nézőit a Cinema City Csoportban, és szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy a Palace hűséges látogatóit a ma elérhető legkiválóbb moziélménnyel magas színvonalon tudjuk kiszolgálni.”

Az ügyletre vonatkozó megállapodás szerint a CCI a Palace Cinemas alábbi leányvállalatait szerezte meg: Palace Cinemas Czech s.r.o., Palace Cinemas Magyarország Kft, Palace Cinemas Slovak Republic s.r.o. és Palace Multikino s.r.o. A felvásárlás nem vonatkozik a magyarországi Palace Mozi Kft-re, amely 5 multiplex mozit üzemeltet Budapesten és 3 további multiplexet  vidéken.

A CCI tizenöt moziban 141 termet szerzett meg: nyolc multiplex mozit 65 teremmel Csehországban (valamint egy nyolctermes mozit, amelyet jelenleg építenek Ostravában és amelyet 2012-ben terveznek megnyitni), négy mozit 47 teremmel Magyarországon és három mozit 29 teremmel Szlovákiában. (A megvásárolt mozik teljes listáját a jelen sajtóközleményhez mellékeltük.)


Moshe (Mooky) Greidinger hozzátette még: “A következő két évben tervezzük, hogy a megszerzett mozikban beruházásokat hajtunk végre a színvonal emelése érdekében és azért, hogy megfelelő számú digitális terem álljon rendelkezésre, mivel arra számítunk, hogy az érdeklődés folyamatosan nőni fog a 3D-s digitális filmek iránt. Csehországban és Magyarországon egyesíteni kívánjuk szervezeteinket azoknak a hosszú távú üzleti modelleknek és vezetési eszközöknek az alkalmazásával, amelyek várakozásaink szerint jelentős hozzáadott értékkel növelik majd tevékenységünket ezeken a piacokon. Hisszük, hogy ez az integráció hasznos lesz a mozihirdetési üzletágunk számára is.”

A Cinema City International Közép- és Kelet-Európa és Izrael legnagyobb moziüzemeltetője. A társaság 90 multiplex mozit üzemeltet 866 teremmel, 7 országban (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Izrael). Jelenleg 35 további multiplex mozit fejlesztenek kb. 360 új teremmel. A fentieken túl a CCI aktívan tevékenykedik a mozikkal kapcsolatos reklámozás és a filmforgalmazás területén is.
2010-ben a CCI 30,5 millió jegyet értékesített hat országban, ami 11,1%-os növekedés 2009-hez képest.
A CCI csoport több mint 4 000 alkalmazottat foglalkoztat 7 országban.

A Palace Cinemas céget Arthur Goldblatt és V.J Maury alapította az Argus Capital Partners L.P. (“ARGUS”) pénzügyi támogatásával. Az ARGUS az egyik legnagyobb és legtapasztaltabb független magántőkealap, amely a közép-kelet európai térségre koncentrál. Az ARGUS-t vezető intézményi befektetők és családi vállalkozások támogatják Európából, Észak-Amerikából, a Közel-Keletről és Japánból. Alapjainak több mint 400 millió eurós kötelezettségeivel az ARGUS a régió tizenhat vállalatába fektetett be, amelyek között számos vezető és elismert vállalkozás található. A régióban (Lengyelországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Nagy-Britanniában) dolgozó nyolc befektetései szakértője révén az ARGUS felvásárlási lehetőséget és tőkebővítő finanszírozást biztosít társaságok eladóinak és azoknak a vezetői csapatoknak, amelyek tovább szeretnék fejleszteni vállalkozásukat.

Buda Andrea
Marketing és PR igazgató
I.T. Magyar Cinema Kft. – Cinema City

1. sz. melléklet:


 

Megnevezés

Város

Termek száma

Ülőhelyek száma

1.

Park Hostivar

Prága

8

1 730

2.

Slovansky Dum

Prága

10

1 839

3.

Novy Smichov

Prága

12

2 702

4.

Letnany

Prága

8

2 223

5.

Olympia SC

Brno

10

2 287

6.

Velky Spalicek

Brno

7

1 406

7.

Forum

Ústí nad Labem

5

664

8.

Forum

Liberec

5

868

9.

Karolina

Ostrava

8

1 208*

 

Csehország

65 +8

13 719 + 1 208

1.

MOM Park

Budapest

9

2 467

2.

West End SC

Budapest

14

3 039

3.

Campona SC

Budapest

11

2 391

4.

Mammut 1 & 2

Budapest

13

2 291

 

Magyarország

 

47

10 188

1.

AuPark

Pozsony

12

2 316

2.

Polus

Pozsony

8

1 613

3.

Eurovea

Pozsony

9

1 631

 

Szlovákia

 

29

5 560

 

Palace Cinemas


 

141 + 8

29 467+1 208

(*) építés alatt

A mozivilag.com még kiegészítésként jegyzi meg, hogy a Palace Mozi Kft. 5 budapesti és 3 vidéki mozijában (Duna Plaza, Lurdy Ház, Eurocenter, Pólus, Kossuth, Nyíregyháza, Kaposvár, Tatabánya) bizonyos menedzsment szolgáltatásokat fognak biztosítani. Ezekől bővebben beszámolunk, amint az új tulajdonos feltérképezte ezek lehetőségét és nyilatkozatot tesz róla.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 22:34