4DX Premier a Cinema City Westendben

2013. március 13. szerda | Írta: Forgács Balázs
2013. március 13-án bemutatták a sajtó képviselőinek Európa első 4DX moziját Budapesten a Cinema City Westendben, ahol a teljes rekonstrukció után a 3-as termet alakították át az egyedülálló technológiának. A terem bemutatóján jelen volt a Cinema City vezérigazgatója Moshe (Mooky) Greindinger és a szállító koreai 4DX cég képviselője Stephen King alelnök úr is.

 

A sajtótájékoztatót Buda Andrea a Cinema City magyarországi PR igazgatója nyitotta meg, majd színpadra hívta Moshe Greindingert, akitől a cég nemzetközi és magyarországi történetéről kaptunk áttekintés. A Cinema City 1929-ben alakult,1930-ban nyitotta az első moziját, 1982-ben az első multiplexét Izraelben, Magyarországon 1997-ben jelent meg a Csepel Plázában. Magyarországi első nagy beruházásának a 2008-ban megnyitott Arénában található megaplexét tartja az IMAX-el. A cég még 340 új termet tervez nyitni (Magyarország nem készül új). Ezután a prezentációból részletesebb tájékoztatást adott a 4DX™ technológiáról.

Az első 4DX™ mozi termeket 2009-ben nyitotta Dél-Koreában a CJV vállalat, jelenleg 40 terem üzemel az egész világon összesen 8 országban (Dél-Korea, Kína, Thaiföld, Mexikó, Brazília, Peru, Izrael és Oroszország) és 2013-ban még 10 termet terveznek megnyitni Lengyel- és Csehországban, Bulgáriában és Japánban. A 4DX™ moziélményt a filmhez külön gyártott effekt adják. A teremben a székek 4-es csoportban vannak összefogva, ezek a kamerával összehangolva a sebesség élményét erősítik. A mozgás minden irányba lehetséges, emellett vibrálnak, a háttámlában a jobb hanghatások érdekében hangszórók találhatók valamint a légbefúvók, amikből a lábnál is találhatók. Ha a jelenet úgy kívánja kaphatunk hátba rúgást, csiklandozást a hátunkra és a talpunkra. A hatásokat tovább erősíti a terembe beépített stroboszkóp, ködgép, szélautomata és buborékfújó. A tökéletes 4D élményt a1000 fajta szag parfüm teszi igazivá. A jelenlévő vezetők elmondták bármelyik filmből lehet 4DX változatot csinálni és több filmet ajánlanak, mint amennyit vetítetni tudnak. További 4DX termek telepítéséről az első terem eredményeinek függvényében gondolkodnak el, mivel a beruházás több, mint 1millió euróba került. A sajtótájékoztatón bemutatásra került két filmrészlet, az első a Pi életéből egy kb. 10 perces részlet, amikor is a teherhajó viharba keveredik és a megvadult zebrának köszönhetően Pi a mentőcsónakkal a tengerbe esik. A hajó hánykolódását a tengeren a székek teljes mértékig átadta. A tengervízet amit a szél fújt az előttem lévő székből porlasztva megkaptam, a szélgépek a plafonról fújták. A második a csodálatos Pókemberből a hídon lévő dugó volt, amikor dr. Connors gyík bőrében tombol. A kocsi ütközését hátulról a szék átadta, majd mikor a gyík feltépi a kocsi tetejét oldalról kaptunk két légbefúvást, ami kicsit erősre sikerült és ezért engem személy szerint zavart. Összességében ajánlani tudom mindenkinek –legalább egyszer – a 4DX mozit. Az első héten a Csapda című film, majd március 21-től a Croodék című animációs film viszi a nézőket a negyedik dimenzióba. És a jegyárak:  2D-s filmek esetén 2.590 Ft, 3D film esetén 2.990 Ft, kedvezmények jegyeket csak hétköznapokon 2D-re 2.340 Ft és 3D-re 2.740 Ft áron válthatók.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:24