125 éves a mozi

2020. december 30. szerda | Írta: Forgács Balázs
1895. december 28-án, 125 éve tartották meg az első nyilvános és fizetővendégeknek szóló filmvetítést a francia Lumiere fivérek Párizsban, a Capucines sugárúton található Grand Café indiai szalonjában, ezzel pedig kezdetét vette a mozi története. Ezen az előadáson 10 rövidfilmet vetítettek egy úgynevezett kinematográffal, amit ő maguk építettek és szabadalmaztattak, az amerikai Thomas Alva Edison kinetoszkópja továbbfejlesztett változataként 1895. február 13-án.
Az első vetítést 1895. március 22-én tartották a Nemzeti Ipart Támogató Társaság előtt, az egyperces filmjük címe A munkaidő vége volt, amely a gyárból távozó munkásokat ábrázolta. Az első párizsi vetítés jegyára 1 frank volt, de csak 33 frankot sikerült összeszedni az első napon, amiből 30 csak a terembérletre ment el. Az ezt követő hetekben jóval többen voltak kíváncsiak és jóval több – napi 20 – előadással szórakoztatták a párizsiakat.
Lumiere-ék hétköznapi jeleneteket örökítettek meg, mint pl. dolgozó kovácsot, kártyázókat, kisgyermek etetését. Az első tudósítást a francia fényképészeti társaság konferenciájáról is ők készítették, valamint az első dokumentumfilmet is a lyoni tűzoltókról. Számos nagyvárosba küldtek operatőröket 1896-ban, ahol nem csak forgattak, hanem vetítéseket is rendeztek. Ők készítették az első magyarországi filmfelvételt is a millennium alkalmával, de sosem mutatták be, mert a képről lemaradt az ünnepségeket megnyitó Ferecz József feje. Az 1900-as párizsi világkiállításának egyik nagy szenzációja a 21 x 16 méteres vászonra való vetítés volt.
A világ legrégebb óta folyamatosan működő filmszínháza Franciaországban, La Ciotat kikötővárosban található Éden. A fivérek 1895-ben A vonat megérkezik a La Ciotat állomásra című 45 másodperces felvételüket készítették el, amit be is mutattak ebben a moziban. A szemből közlekedő mozdony miatt pánik tört ki a nézőtéren, többen ijedtükben kirohantak a teremből és néhány hölgy is elájult a látványtól.
Magyarországon is, mint külföldön a mozi a vándormutatványosok egyéb számai közé tartozott. 1896 áprilisában, négy hónappal a Lumiere fivérek bemutatója után a Fényképészeti Értesítő leírást közölt a kinematográfról, amellyel a Somossy Orfeum téli kertjében (mai Operett Színház helye) Animatograph néven tartottak előadásokat. Az 1896-os millenniumi ünnepségeken olyan mozgófényképek szórakoztatták a közönséget, mint a Mária skót királynő kivégzése, A csók, A nagymosás vagy James Corbett és Peter Courtenay bokszviadala.
Az első magyar mozgófilmet A táncz címűt 1901. április 30-án vetítették az Uránia Tudományos Színházban (ma Uránia Nemzeti Filmszínház). Az első állandó mozi az Erzsébet körúton az Odeon volt, amit akkoriban Projektograph néven ismertek. Az első mozipalota a Royal Apolló volt 1915-ben az Erzsébet körúti Royal szálloda kihasználatlan dísztermében, ez lett az egyik legnépszerűbb szórakozóhely Budapesten.
 
fotók: wikimedia
Utoljára frissítve: 2021. február 12. péntek 17:52