110 éves a szentgotthárdi mozi

2024. január 28. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
1913. december 8-án nyitott az Uránia Mozgóképszínház, amely ma Csákányi László nevét viseli. Ebből az alkalomból háromnapos programsorozattal ünnepelték meg a jubileumi fennállást. Bár maga az ünnep decemberben történt, fontosnak tartottam megemlíteni.

A mozgó 1936-ban a Júlia nevet kapta, 1947-ben Kossuth nevét viselte egészen 2013-ig, amikor mai nevét adták neki. Számos átalakításon ment keresztül, az 1920-as években folyamatosan növekedtek a férőhelyek 370-380-an is elfértek egyszerre, 1932-ben hangosfilm leadó berendezéssel látták el. 1941-ben 20 méteresre bővítették, a férőhelyek ugyanakkor csökkentek 300 főre, kényelmesebb ülések és nagyobb sorközök miatt. A rendszerváltást követően fűtés- és vetítőrendszer korszerűsítésen esett át, vásznat cseréltek. 1998-ban megszervezték a filmklubot, amely 2007 és 2010 között szünetelt, azóta viszont az egyik legsikeresebb programsorozatuk lett. Bár a 35 mm-es vetítőgépet a 2000-es években korszerűsítették, 2013. május 13-án üzembe helyezték a sikerfilmeket is vetíteni képes digitális vetítőgépet, ezzel pedig megnyílt a lehetőség, hogy a multiplexekkel egy időben premierben is vetíthessenek filmalkotásokat. 2006-ban nézőtéri üléseket cseréltek sokkal kényelmesebbekre, jelenleg 161 fő befogadására alkalmas, erkéllyel rendelkező mozi.

Az ünnepségen Huszár Gábor polgármester mondott beszédében méltatta a mozit és emlékezett meg a mozi eseményeiről és az elmúlt 10 évet felölelő fejlesztésekről. Megemlékezett Szmodics Ferenc egykori gépészről, valamint Talabér Ernőről, aki közel 30 évig vezette a mozit, továbbá Ficzkó Tibor lelkiismeretes munkáját, Sebestyén Dénes tevékenységét emelte ki, aki nélkül nem tartana ott a mozi, ahol most. Háláját fejezte ki a mozi dolgozóinak és az üzemeltető SZET Szentgotthárd Kft-nek. Megköszönte a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak, különösen Dr. Gódor Lászlónak a moziba szervezett különleges programok szervezéséért és az infrastrukturális tevékenységek terén végzett munkájáért. Kihangsúlyozta az Agóra-Savaria Filmszínház együttműködését, kiemelve Mayer Rudolf és Dancs István segítő hozzáállását, végül köszönetet mondott Szép Renátának, aki hatalmas lelkesedéssel és szeretettel tesz azért, hogy a mozi még sokáig fennmaradjon.

Beszédet mondott ezen kívül Mayer Rudolf, a szombathelyi Savaria Mozi vezetője, aki többek között kiemelte, hogy a város példát mutat sok nagyobb városnak is, hogy megőrizte és működteti moziját.

Továbbá Jakab Anikó a filmklub működését ismertette. Ő és Dr. Frank Róza töretlen lelkesedéssel vezetik a programsorozatot, amelyet bár az elmúlt járványidőszak kissé meggyengített, de azóta folyamatos népszerűségnek örvend. Megemlítették Talabér Ernőt, akinek a munkája megkerülhetetlen volt a filmklub megszervezése, újjáélesztése tekintetében.

Az ünnepség keretében kézműves foglalkozás mellett kihirdették az Én mozim című rajzpályázat nyerteseit, betekintést nyerhettek a részvevők a pattogatott kukorica gép működésébe, bemutatták, hogy hogyan működik a digitális vetítőgép, tovább a régebbi technikákkal is megismerkedhettek, valamint egy 16 mm-es vetítőgépet is működésre bírtak, a gyermekek legnagyobb örömére Makk Marcit láthatták. Az ünnepség végén levetítették a Semmelweis című filmet.

Utoljára frissítve: 2024. január 28. vasárnap 19:17