Vörösmarty Mozi, Budapest

2010. március 24. szerda | Írta: Forgács Balázs
Savoy Mozi néven nyílt meg 1935-ben 400 főt befogadó térrel. A vetítőterem nyitható tetőt kapott, de ez nem az égre nyílt, hanem a lakóház belső körfolyosójára. A háborút követően néhány évig Csaba majd Ságvári néven szerepelt. 1950-ben ismét névváltozás áldozata lett, ekkor kapta mai nevét. Ekkor az üzemeltető a FÖMO, a tulajdonos az IKV volt. A filmszínház premier moziként vált közismertté a budapesti mozizók körében. 1970. november 26-án bezárt egy hosszadalmas felújítás miatt, ami többször leállt, részben egy lebontási híresztelés miatt, utána pedig nem kaptak újabb átépítési engedélyt a metróépítés és az ebből adódó területrendezés miatt.

Végül 1981. május 28-n kapták meg azt, viszont a kivitelezői szerződést csak 1982 őszén kötötték meg, mert az IKV csak ekkorra tudta átadni. Az elkészültéig 15 évet kellett várni és 1984 végén vehette újra birtokba a nagyérdemű 274 fős termet. Megnyílt a Baross utca felé vezető kijárat, amit ki is használt az élelmes pesti közönség: szerelmesek, iskolából ellógó kis diákok, civilbe öltözött szabadságos katonák jártak át a mozin. A rendszerváltást követően ART mozivá változott, amelyet 1990. április 1-től az Art-Fórum Kulturális Egyesület vett kezelésbe. A tulajdonos ekkor a Budapest Film volt. 1991-től a bérlő nevet változtatott és Kinoplan Kft-ként üzemeltetik a mai napig. Az üzemeltető 1994-ben új, Dolby SR hangrendszert telepített. Az új évezredben nagyobb volumenű átalakítás következett, az addigi termet két különálló nagy- (120 fő) és egy kisteremre (56 fő) osztották. 2008-ban e-cinema projectorokat telepítettek.
A mozi a Kálvin téren található, forgalmas, jól megközelíthető helyen. A főbejárata az Üllői útról nyílik, a kijárata a Baross utca felé néz. Az ajtón belépve a mozi előterébe érkezünk. Itt találjuk a jegypénztárt, egy takaros kávézót és büfét. A jegyért készpénzzel fizethetünk, de elfogadnak bankkártyát is. Magyarországon először itt lehetett interneten jegyet foglalni és meg is vásárolni azt. A termek klimatizáltak, lejtős üléssor elrendezésűek. A vásznak közepes méretűek, a nagyterem árkádos jellegű. A jó minőségű hang a Dolby Stereo-nak köszönhető, a vetített filmet termenként egy e-cinema projector és 2 db Meo 5XB típusú vetítőgép biztosítja.
Műsorkínálata leginkább művészfilmekből és néhány nagysikerű gyermek- és populáris filmalkotásból áll. Hétköznap 17 órától napi 4, hétvégén 13 órától matiné és az Európa Cinemas hálózataként annak támogatott filmjeivel napi 8 előadással várja az oda látogató közönséget az esti órákig.
Jegyárai kimondottan kedvezőek, hiszen a teljes árú mozijegy csak 800 forintba kerül, hétvégi támogatott alkotásokat 600 forint kedvezményes áron illetve a matiné- és a hétfői kedvezményes napon mindenki 400 Ft akciós áron mozizhat.
A Vörösmarty Mozi sokak kedvenc szórakozó helye. Szolid megjelenésével, olcsó jegyáraival és barátságos, retro stílusával egyedülálló a pesti vetítők között. Gyakoriak a visszatérő vendégek, gyermekes családok, fiatal párok, nyugdíjasok látogatják leginkább. Reméljük, hogy még sokáig színesíti a belváros filmkínálatát ez a sokak által kedvelt filmszínház.

 

(forrás: BMA)

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:26