Vonyarcvashegy, Panoráma Kertmozi

2018. július 06. péntek | Írta: Forgács Balázs
A vonyarcvashegyi önkormányzat 1985-ben kertmozit épített a település strandja mellett, amelyet 1985-86 nyarán idényjelleggel meg is nyitott az filmkedvelő üdülők és a település lakói előtt. Azóta a mozi 2011 nyaráig vetített főidényben, majd néhány év szünet után 2016-tól újra indultak, immár nagy képfelbontású projektorral dolgoztak DVD-ről és blu-ray-ről. 2017-től DCI vetítő érkezett, mellyel a kertmozi, a multiplexekkel azonos időben tudta vetíteni a premiereket. Júniustól augusztus végéig, minden este különféle premier és visszatérő mozifilmekkel várja a nagyérdemű közönséget. Évekkel ezelőtt sűrűn koncertsorozatok színhelye is volt.
A mozibejárat a Balaton mellett, a strand felől nyílik és a gépház alatt egy vörös bársonyfüggönnyel takart rövid folyosó vezet a nézőtérre. Jobbra egy kiállított analóg vetítőgép mellett a jegypénztár, balra a széles elemózsiakínálatú büfé van, ahol különféle ízesítésű popcorn, szószos nachos és sénsavas üdítőitalok, ásványvizek a kínálat részei. Kizárólag készpénzes jegyvásárlásra van lehetőség. Idén egy előadásra 1200 forintos egységáron lehetett beülni mozizni, családi kedvezmény is van 2 felnőtt és 2 gyermek, valamint 1 felnőtt és 3 gyermek felállásban 4500 forintért. A szabad ég alatt elhelyezkedő, 560 férőhelyes legyező alakú nézőtér, lépcsőzetes üléssor elrendezésben került kialakításra, középen betonlépcsővel. A nézők fapadokon foglalhatnak helyet. A vászon hatalmas méretű, 17 x 6,8 méter.
A gépházban egy analóg Meo 5X típusú vetítőgép áll, bár üzemképes, vetíteni már nemigen szokott analógfilm hiányában. Mellette egy Barco DP2000-es elsőgenerációs DCI szabványú vetítőgép dolgozik, Doremi szerverrel, amely a gép lelke is egyben. Ezen állítható be a gép különféle konstrukciói és a filmeket is ezen tárolják. A kitűnő akusztikát jól kiegészíti a hangmérnök által bemért hang. A megfelelő hangzásért a CP750 hangprocesszor és végfokerősítői felelnek. A nézőtéren nem csak elölről, hanem a nézőtér hátsó feléről, a gépház felől is megszólal a film, akár egy jó hangzású moziteremben.
A vetített filmalkotások az elmúlt hetek és hónapok sikerprodukcióiból és a legfrissebb premierfilmekből állnak. Június közepétől csak 21 órakor, július elejétől augusztus utolsó napjáig iskolai szünidőben mindennap 21 és 23 órakor kezdődnek vetítések.
A jelenlegi bérlőnek hosszú távú tervei vannak a kertmozival, valószínűleg az elkövetkező években is üzemelni fog és várja a kikapcsolódni vágyó üdülőket és helybélieket.
Utoljára frissítve: 2018. július 23. hétfő 22:03