Otthon Mozi, Kecskemét

2019. október 11. péntek | Írta: Forgács Balázs
A filmszínház mai épületét 1906-ben építették a kecskeméti iparosok számára. Az Iparosotthon Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján épült fel szecessziós stílusban és az Iparosok székházaként működött. Az átadásra 1907. december 7-én került sor, amelyet Kada Elek, akkori polgármester avatott fel.
Az épület földszintjén a kávéház működött. A termet festett, faragott faburkolatok, falfestés és tükrök díszítették, ezért is hívják ma tükörteremnek. Az emeleten, egy két emelet magasságú, boltozott és karzattal ellátott reprezentatív díszterem volt. Díszei pedig világítótesteket körülölelő gipszstukkók, valamint a boltíven, illetve a hevederívek két oldalán kék kelyhekből és arany szárakból szétáradó stilizált virágok üvegmozaikos berakása. Itt tartották a társas összejöveteleket (bálok, gyűlések), valamint több kiállítást is rendeztek. Érdekesség volt, hogy 1924 októberében itt alakította meg Gömbös Gyula a Magyar Nemzeti Függetlenségi Pártot (Fajvédő Párt). 
Az első jelentősebb átalakulás 1936-1937-ben történt, átépítésre került a díszterem és mozivá alakult. Ez lett a város második mozgóképszínháza. Ekkor takarták el a terem ablakait és eredeti mennyezetét, amely durván elvágta az üvegmozaik díszítést, de az álmennyezet feletti részt épen hagyták. 1937. szeptember 17-én tartották az első vetítést a 400 férőhelyes moziban. A filmvetítő hely kialakításának ötlete már az Iparosotthon megnyitása utáni években felmerült, de tűzveszélyre való hivatkozással elutasították azt.
A világháború alatt a német megszállás helyszíne volt, majd annak befejeztével a szovjet csapatoké lett. Az épületet 1950-ben államosították, szovjet tiszti klub lett belőle. 1982-ben a város ifjúsági intézménye kapta meg, mely 1990-től a Kecskeméti Ifjúsági Otthon néven vált ismertté. (2015. június 30-án jogutód nélkül megszünt) A mozit az ’50-es évektől először a Bács-Kiskun Megyei Moziüzemi Vállalat, majd a Hírös Film Filmforgalmazó és Moziüzemeltető Vállalat üzemeltette egészen 1992-ig. Az Ifjúsági Otthon 1994. március 15-től saját üzemeltetésébe vette át, és art moziként működtette tovább, ahol művész illetve ifjúsági filmeket vetítettek és vetítenek a mai napig.
2004-ben a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma mozifejlesztési program keretében a mozit felújították. Megújult a fény- és hangtechnika illetve a belsőépítészetileg is részben visszanyerte eredeti pompáját. Előkerült az egykori díszterem eredeti szépségében megmaradt díszes mennyezete, az üvegmozaik berakásos szecessziós díszítése. A felújított mozit 2004. december 17-én vehette birtokba a mozi közönsége, a felújítás alatt a vetítéseket az Ifjúsági Otthon egyik külön termében tartották.
2012-ben Az Emberi Erőforrás Minisztériuma pályázatot hirdetett az art mozik digitális vetítőgép beszerzésére, az Otthon Mozi erre nyújtott be pályázatot, és nyert 11 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Az új Barco típusú vetítővel 2013. április 24-től vetítettek a moziban, még ez év júniusától 3D vetítésekre is alkalmassá tették. 2015-ben újra pályázott a mozi, akkor 3 millió forintot nyert a hangrendszer megújulására. A mozi az artmozi hálózat és az Europa Cinemas tagja.
2015. július 1-től a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. üzemeltetésében működik.
A mozi bejárata az autóbusz-állomással szemben található, a Széchenyi téren. Kiváló közlekedési kapcsolattal rendelkezik, és forgalmas helyen áll. Megközelítése legkönnyebben helyi autóbuszokkal lehetséges, az autókkal érkezők az utcafronton parkolhatnak.
Az épületen belül egy galériázott kávézó van, ahol akár egy pohár ital mellett értékelhetjük ki a filmben látottakat. Jobbra található a jegypénztár, ahol készpénzes fizetés mellett bankkártyával is fizethetünk. A teremhez lépcsőn vezet fel az út, de a kerekesszékkel közlekedők egy másik bejáraton keresztül, lifttel tudnak feljutni az emeletre. Fent, a mozi előterében található a várakozó, ahonnan csengőszó invitálja be a nézőt a terembe a kezdés előtt. Itt található a ruhatár is.
A légkondicionált nézőtér enyhén lejtős elrendezésű, hazai gyártású zöld szövetű, párnázott fotelülésekből és pótszékekből áll. A vászon közepes méretű 8 x 4 méter, függönnyel borított, amely minden előadás előtt szétnyílik. Elöl egy színpad is található, melyet ki is használ a filmszínház, ugyanis rendszeresek a filmes rendezvények és különféle közönségtalálkozók.  A helyszínen egy zongora is megbújik, ami némafilmek vetítésekor kiválóan alkalmas lehet zenei kíséretre vagy egyéb rendezvények eszköze. A terem belsőépítészetileg gyönyörű, hatalmas üvegcsillár ékesíti a felújítás alkalmával véletlen módon előkerült eredeti díszmennyezetet. A nézőtér felett az erkély magasodik, ahol a fotelülések lépcsőzetes sorelrendezésűek. A földszint és a karzat együttesen 219 férőhelyes. A korábban Lege Stereo hangrendszernek és a DTS hangnak köszönhetően kiváló hangélményt nyújtott, ma már Dolby Digital 5.1 hangrendszeren szólalnak meg a filmek. A vetített képet egy 2K felbontású Barco DP2K-15C vetítőgép és egy 35 mm-es Meo 5 XB vetítőpár biztosítja, bár utóbbit használatban már nemigen láthatjuk. Korábban 2db Dresden 35 mm-es és 2 db Meopta 16 mm-es vetítők is szolgáltak itt, ezek a raktárban várják sorsukat.
A műsort leginkább art- és rétegfilmekből állítják össze, ám a közönség a populárisabb sikerfilmekkel is találkozhat. Ezen kívül nem ritkák a tematikus filmklubok a kisiskolások, középiskolások, idősek számára, valamint művészettörténeti vetítések, tárlatok.
Jegyárai megfizethetőek 850 Ft-ért normál áron ülhetünk be egy filmre, kiemelt helyárú vetítésekre, amelyek főleg a 2 óránál hosszabb filmalkotások, valamint forgalmazói megkötéssel vetített filmek, magasabb a vetítés díja, 950 forint. Hat előadásra Filmharmónia bérletet lehet váltani, melynek ára 3950 Ft, fél éven belül kell felhasználni és bármely filmre beváltható, kivéve a 3D-s vetítésekre és a Royal House Opera előadásaira. Mikkamakka gyermekbérlet 1000Ft/3 előadás, 1500 Ft/4 előadásra váltható. Filmklub vetítésekre 750 forintért, matiné előadásokra pedig 600 forintért ülhetünk be. 3D vetítésekre 1300 forintért, 14 év alatti gyermekeknek pedig 1100 forintért válthatnak jegyet. Az opera- és balett közvetítésekre elővételben 2300 Ft, helyszínen a vetítés napján 2500 forintba kerül egy jegy, a vetítések előre meghirdetetett időpontban vasárnapi napokon 14:30 vagy 15 órakor kezdődik, egy évadban pedig 6 opera és 4 balett előadás kerül levetítésre felvételről. Az opera- és balettelőadások bérlettel is látogathatók, melynek ára 8.000 Ft/4 előadásra.
Előadások szerda kivételével mindennap 18 órakor (pénteken és szombaton 20 órakor is) vannak, szombaton és vasárnap 16 órakor is kezdődik egy-egy vetítés, ritkábban este 10 órakor vagy koradélután 2-kor is tartanak vetítéseket. Filmklubok általában kora délutáni előadások, a kisgyermekes bérletes vetítések délelőtt és koradélután tartják meghirdetett időpontok szerint.
Méltó helyen, remélhetőleg hosszú időn át része marad Kecskemét kulturális színfoltjának és sokáig tudja szórakoztatni a hírös város nagyérdeműjét, ez a hiányt pótló filmszínház, amely mára Bács-Kiskun megye egyetlen 3D-s art mozija.
 
(történeti források: Gila János: A vándormozitól a Hírös Filmig)
Utoljára frissítve: 2020. február 25. kedd 12:58