Otthon Mozi, Kalocsa

2012. augusztus 07. kedd | Írta: Forgács Balázs
A városban, a régi Kristály Vendéglőben 1905. január 1-én és 2-án tartották az első filmvetítéseket, ezt követően 1908 augusztusában Tepla Nándor kétnaposra tervezett vándormozi előadását egy hónaposra hosszabbította. 1909-ben Csicsáky Ferenc helyi polgárt egy állandó mozi létesítése motiválta, amely nem volt hosszú életű. Ezután csak 1917 elején, Jurcsó Antal nyomdatulajdonos nyújtott be moziépítési kérelmet a képviselőtestülethez a Rákóczi térre, amelyet elutasítottak ugyan, de 1917. április 8-án megnyitotta Modern Mozgó nevű vetítőhelyét, amely az ipartestületi székházban tartottak.

 

Működésének első hónapjaiban heti négy előadást tartott, a nyári hónapokra ez csak hétvégére korlátozódott. Az első hangosfilm 1930 áprilisában jelent meg, a műsorra kerülő film a Vasárnap délután volt, amelyhez Kalocsán és Hajóson is készítettek felvételeket. Az államosításra 1948-ban került sor, az üzemeltető az újonnan megalakult Mozgóképüzemi Nemzeti Vállalat, majd ebből jött létre a Bács-Kiskun Megyei Moziüzemi Vállalat az 50-es évek elején. A mozit leromló állapotban vették át, emiatt 140 ezer forinttámogatást irányoztak elő számára az évtized második felében, amely értelmében a nézőtér és az előcsarnok újulhatott meg, de erre csak a 70-es évek közepén került sor. Az 500 férőhelyes nézőtér több, mint egyharmadával csökkent. Megszűnt a karzat, bővült a gépház, korszerűsödtek a vetítés feltételei. A megye egyik legkihasználtabb filmszínháza volt ekkor.
Látogatottsága a megyei átlag nézőszám csökkenést követte, 1960-as évektől a tv előfizetések nyomán nagy ívben fogyatkoztak a mozilátogatók, a 70-es években lelassult ez a folyamat, majd a 80-as években ismét felgyorsult a videó elterjedése miatt. A rendszerváltás után a tulajdonjog az önkormányzatra szállt, az üzemeltetést viszont bérbe adta. Azóta Balaton József keze alatt működik az intézmény, egyre fogyatkozó nézőszámmal, ami az internetes letöltéseknek és a premier után hetekkel-hónapokkal érkező kópiáknak tudható be, hiszen a potenciális látogatók a nagyobb tömeget vonzó alkotásokat már a nagyobb városokban üzemelő multiplexekben megnézik. A 90-es években a nézőtér ismét rövidebb lett a színpad kialakítása miatt, így nemcsak mozi előadásokra lett hivatott a terem, hanem színházi műsorok, stand up fellépések és egyéb városi ünnepségek megrendezésére is kiválóan alkalmas.
A mozit Kalocsa belvárosában a Szent István Király utca 36 alatt találjuk, a köztér sétálóövezetében. A mozi szerves részét képezi egy igényesen kialakított kávézó, ahol különféle italválasztékkal várják a sétálókat vagy a mozizni vágyó közönséget. A vendéglátó helyiségtől jobbra van a mozi bejárata, ahol a pénztár is megbújik, a jegyeket a vetítés előtt itt válthatják meg az érdeklődő nézők kizárólag készpénzzel. A mozijegyek nem helyre szólnak.
Továbbhaladva bal és jobboldalon kétszárnyú ajtókon keresztül érjük el a 240 főt befogadó nézőteret, amely enyhén lejtős sorelrendezésű, alacsony háttámlás, kékszövetű, felhajtható, kényelmes színházi székekből áll, amelyek a gyulai Fafém termékei. A terem mozgáskorlátozottak számára is akadálymentesített, ők az oldalbejáraton át tudják megközelíteni. A vászon hatalmas, letekerhető, a képi élmény máig elvarázsolja a látogatókat, csak úgy, mint a hangzás, amely Dolby Sorrund hangrendszerrel szólal meg. Összességében elmondható, hogy egy szerethető vetítőhely. A gépházban egy csehszlovák gyártmányú Meo 5XB 35 mm-es vetítőpár áll munkára készen.
Filmkínálata változatos, minden korosztály számára próbál filmeket beszerezni, ami nem mindig az igényeknek megfelelően alakul, ez meg is látszik az amúgy sem túl biztató nézettségen – ami az üzemeltetőn kívüli okok miatt van így. Előadás heti egy napon kétszer van, szombatonként 18 és 20 órai kezdettel, kivéve más rendezvények alkalmával. Nagysikerű produkciók esetén hétközi vetítéseket is beiktatnak. Az ifjabb generációnak napközis vetítést is tartanak. Az előadás csak akkor indul el, ha minimum 5 látogatónyi jegyár összegyűlik.
Az Otthon Mozi még üzemel, a vállalkozó mozi iránti szeretete miatt gyújt be a xenon izzó hétről hétre. Fejlesztésre, digitalizálásra nincs fedezet, habár a város vezetői és a mostani testület a kultúra elkötelezett hívei és erőn felül ragaszkodnak a város színvonalát erősítő „mozgó” meglétéhez. Az, hogy a kisvárosban van még mozi, az a mostani vezetésnek köszönhető.  Amíg van 35 mm-es kópia, addig vetítés is lesz. A digitalizálás előbb-utóbb elengedhetetlen – ez a következő időszak projectje lehet. Amíg él, szeressük, látogassuk ezt a majdnem 100 éves vetítőhelyet, mert utána egy kulturális színfolttal lesz szegényebb a hímzésmintáiról és a pirospaprikájáról világismertté lett város.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 21:35