Nehéz helyzetben van vidék is

2011. február 10. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Mint arról korábban beszámoltunk, a fővárosi art moziknak csak a főváros tulajdonát képző egységei kapnának a jövőben támogatást. A vidéki helyzet kicsit másképpen fest. Egyrészt azért, mert településenként többnyire csak egy filmszínház van és így nem osztódik az esetleges támogatás, másrészt ezek a mozik sok esetben együtt működnek a kulturális intézményekkel, így a legtöbb esetben védve lehetnek egy esetleges bezárástól.

Sajnos a látogatási adatok mindenhol csak abban a moziban számottevőek, ahol a legfrissebb alkotásokat már a megjelenés hetében műsorra tűzik vagy a magas színvonalú minőséget nyújtják a látogató számára, esetleg ott ahol nincs más szórakozási lehetőség a környéken. A csökkenő érdeklődés egyik fő oka egyrészt, hogy a filmletöltésekkel együtt a házimozi technikával sokszor jobb feltételeket tud az egyén otthonába varázsolni, mint amire egy kis mozi képes, másrészt kényelmesebb is az otthoni filmnézés. Ez utóbbi esetben az is szerepet játszhat, hogy az ország olyan régiójában lakik valaki, ahol csak alkalmanként vagy egyáltalán nincsen mozizási lehetőség. Mára a mozival rendelkező településen lakók többségének már nem számít akkora „ünnepnek” a filmszínházak látogatása, mint sok évvel ezelőtt, mert a hétköznap részévé vált a filmnézés, amit letöltéssel vagy a fajlagosan kevesebbe kerülő TV csatornákkal is elérhet. A másik ok az anyagi vonzatban keresendő. Az utóbbi néhány év válságos időszaka tartalékolásra késztette a lakosságot és a Magyar Államot. Utóbbival összefüggésben úgy látszik, hogy a mozik állami támogatásának rendszere átalakuláson megy át. Ennek kimenetele egyelőre csak sejthető, de azok a vetítőhelyek, amelyek ezekben az időkben nem képesek fejleszteni és bővíteni szolgáltatásaikat, hamar csődbe mehetnek.
A változások felgyorsultak az utóbbi hónapokban. A tavalyi art támogatások nagy részét befagyasztotta az állam és az artmozik e forrás nélkül maradtak. Saját erőből talán egy mozi sem képes talpon maradni, a helyi önkormányzat segítsége nélkül, esetleg más forrásból megmenekülhetnek. Az elmúlt hónapok reménycsillagai minden bizonnyal kilábalhatnak a hányattatott sorsukból. A multiplex rendszerű mozik több mint 90%-át felszerelték legalább egy digitális vetítővel, amelyek jelenleg leginkább 3D filmeket vetítenek. A celluloid 35 mm-es vetítési formátumot felváltó hamarosan egyre széles körben elterjedő digitális forma már megjelent a piacon, amely a legalább 2K-s digitális projektorok (d-cinema) használatát követeli meg. Öt-hat éve már ugyan működik a „féldigitális” 1K-s e-cinema vetítési hálózat, de ez minőségben még nem éri el az elvárható szintet. Ez többnyire a kisforgalmazók kedvelt vetítési formája, amely a kópiagyártás költségei alól mentesít, de emellett előhírnöke is a digitalizálás kezdetének.
A kis mozik digitalizálása is elkezdődött, a tavalyi évtől digitális 3D-ben élvezhetjük a filmeket az egri Uránia Filmszínházban, a gyöngyösi Cinema Bridge-ben, a budapesti Urániában. Az első vidéki 3D digitális projektor 2009 januárjában a szegedi Belvárosi Mozi nagy termébe érkezett, ahol élő HD minőségben játszódó operaelőadások, sportközvetítések és koncertfelvételek is színesítik a repertoárt. Idén már a kisvárosok is elindítják digitális 2K és 3D vetítéseiket, március végén várhatóan a Cinema Nagykanizsa, a balatonfüredi Balaton Mozi és a ceglédi Uránia Mozi is ilyen vetítőkkel indulnak a fejlődés útjára. Több más vidéki filmszínház is hasonló projektorok vásárlásán töri a fejét, mint pl. a salgótarjáni Apolló, a kiskunhalasi Halas, a debreceni Apolló vagy a kiskunlacházai mozi hogy csak néhányat említsünk. A bölcskei Rákóczi Mozi, amely digitális vetítőt ugyan egyelőre nem vásárol, de felújítása most kezdődik el. Jó állapotban lévő használt moziszékeket kap, burkolat és szigetelés cserét hajtanak végre, digitális hangot szerelnek fel és kialakítanak egy kamaratermet is, ahol HD projektorral vetítenek majd.
Azonban vannak olyan mozik, amelyek az ellehetetlenülés szélére estek és bezártak, esetleg már el is felejtkeztek róluk és lehet, többé már ki sem nyitnak vagy egyszerűen más funkciót adnak neki és a filmvetítést kiszorítják falai közül. Ilyenek pl. a gyulai Royal Mozgó, kiskunfélegyházi, szekszárdi Panoráma, vagy a százhalombattai Barátság, bezárás vagy csökkentett üzem fenyegeti a balassagyarmati Madách Filmszínházat, a soproni Elit Mozit vagy a letenyei Városi Mozit.
2011. évtől óriási átalakulás várható, amely átrendezheti az eddigi mozizási és moziba járási szokásokat Budapesten kívül a kis településeken is.

Utoljára frissítve: 2000. január 01. szombat 00:00