Lakat a Tabánra és a Kinora?

2012. június 19. kedd | Írta: Forgács Balázs
Tegnap felröppent a hír, miszerint ha nem fizetik ki tartozásaikat néhány napon belül a Tabán és a Kino mozik, akkor a tulajdonos (Budapest Film Zrt.) bezárhatja azokat. A budapesti artmozik köztudottan nehéz helyzetben élnek, 2011-ben az állami-, 2012-ben a fővárosi támogatástól is elestek, saját forrásból kell megvalósítaniuk küldetéseiket. Az adósságaikból kilábalni nem képesek, mert bevételeik évről évre apadnak, kevesebb néző látogatja őket, a bérleti díjakat és a rezsiköltségeket pedig egyre nehezebben tudják kikalkulálni. Bár az intézkedéseket követően az említett vetítőhelyek üzemeltetői még bíztak benne, hogy újraszerveződnek a támogatások vagy utólag kifizetik a garantált állami hozzájárulásokat, ezek azonban csak részben vagy egyáltalán nem valósultak meg.

 

A Tabán Mozi működtetője körülbelül 2 havi bérleti díjjal tartozik az épületrész tulajdonosának, a Kino ennek duplájával. Mindkét kulturális intézmény, támogatások nélkül, feszített erővel igyekezett előteremteni a szükséges pénzeket, de hiába, mert csak halmozzák elmaradásaikat. A Nemzeti Filmalap idén kiírt egy pályázatot artmozi gyorssegély néven, mindkét filmszínház megnyerte az igényelt összegeket, ám eddig azokat nem kapták meg. Hasonlóan előnytelen helyzetben vannak az Odeon-Lyold és a Vörösmarty mozik is. Előbbi a követelő többségi tulajdonában van, utóbbinak a fővárossal is elmérgesedett a viszonya.
Több kezdeményezés is indult az artmozik megsegítésére: számos internetes és nyomtatott sajtó adta hírül a bezárás fenyegetettségét, videó üzenetként felhívást indított a Kino üzemvezetője, amely már több közösségi oldalon megosztásra került. A szintén nehézségekkel küzdő Cirko-Gejzír Mozi június 28. és július 4. közötti teljes bevételét a Kino Mozi megsegítésére ajánlja fel és egyben felhívja más artmozik és kulturális intézmények figyelmét, hogy csatlakozzanak az akcióhoz vagy hirdessék meg saját szolidaritási programjukat.
Az elmúlt években néhány artmozival lett szegényebb Budapest, 2010-ben eltűnt a térképről a Bem és a Hunnia, 2011-ben az Európa és a Cinema Csepel. Ha a fenti négy mozgó is bezárásra kerül, akkor már csak a fővárosi tulajdonú Művész, Puskin, Toldi, az állami igazgatású Örökmozgó és a magánkézben lévő Cirkó-Gejzir maradna.

Utoljára frissítve: 2017. március 08. szerda 11:52