Kultik Salgótarján (Apolló Mozi)

2019. augusztus 12. hétfő | Írta: Forgács Balázs
Nógrád megye székhelyén 1975-ben nyílt meg a jelenlegi filmszínház elődje, akkoriban a legkorszerűbb vetítőhely volt a maga 503 férőhelyével és gigantikusan nagy vásznával (széltében akkora, mint az IMAX mozié Budapesten). Már akkor sztereo hangfalakkal rendelkezett és a hagyományos 35 mm-es vetítő mellett korszerű, 70 mm-es filmvetítésre alkalmas géppel is dolgoztak. A rendszerváltás után az Intercom üzemeltette, 2002-ben a Pannon 2001 Kft. vette át, majd több tulajdon váltás is történt. Volt olyan időszak, amikor bezárt egy időre. Sajnos előfordult olyan helyzet is, hogy az egyik megbízott tulajdonos az egész berendezést széthordatta és kifosztatta, a vetítőgépeket tönkretette.
2008 nyarán az eredeti teremről leválasztottak egy részt, amelyben egy 107 férőhelyes mozitermet alakítottak ki. Ebben a formában üzemelt 2012 októberének végéig, majd átköltöztették ideiglenes helyére, a 300 méterrel odébb lévő József Attila Művelődési és Konferencia Központba, ahol egy 53 fős, ideiglenes mozitermet építettek. Az átköltöztetés nem volt zökkenőmentes, két hét kényszerszünetet kellett elviselnie a mozi közönségének. Nem csak az új hely, hanem a vetítés neme is új volt, ekkortól üzemelt ugyanis digitális vetítő a városban, amellyel premierben és 3D-ben tudták bemutatni a filmeket.
A város rehabilitációs projektjének keretében kívánták a mozit is felújítani, bővíteni, modern vetítőgépekkel felszerelni. Első becslések szerint másfél év múlva kellett volna elkészülnie a kivitelezésnek. Ennek ellenére 2015 tavaszáig húzódott a befejezés. A régebben átadott terem mellé egy 76 fős art termet is nyitottak a lehetőségek bővítése érdekében. Hosszú távú együttműködés született a város és a mozi új bérlője között, aki biztosítani tudta a mozi fennmaradását hosszú távon is.
A mozi egy kifejezetten éktelen, szocreál kockaépületben van, ami eredetileg is a jelenlegi rendeltetésének megfelelően épült. Az épületmonstrum homlokzatának felülete – ami egyébként Zsolnay porcelán - hatalmas, hasznosítására számtalan ötlet alapján akár giga filmes molinók, reklámhordozók is kifüggeszthetők lennének. Az épület a belvárosban, a vasúti megállótól és a buszpályaudvartól is néhány percre elérhető. Az autókkal érkezők a környező utcákban tudnak leparkolni, a kerékpárosok pedig a mozi melletti állványzatnál zárhatják le járműveiket. A robosztus betontömb belül egy tágas márványhodály, a szocialista időket megidéző előtér, melyben az új ízek dizájnja ötvöződik a régmúlt szellemével, meglehetősen ügyes párosításban. Filmes plakátok és standee-k, promóciós anyagok telítik meg élettel a sárga-piros falakat és a szürke márvány járólapokat, ezeket pedig a fehér-szürke színű mennyezeti elemek színes led világítása teszi kellemessé. A helyiség várakozóként is funkcionál, lévén több fotel és párnázott ülőbútorzat van, de akár egy ideiglenes kiállítás is megférne itt.
A büfével egyesített jegypénztár a bejárattal szemben helyezkedik el. Jelenleg készpénzes és bankkártyás fizetés lehetséges, kultúrautalványt nem fogadnak el fizetőeszközül. Az online megvásárolt jegyekért nem kell külön sorban állni, sem otthon kinyomtatni, hanem a bejáratnál a visszaigazoló levélben található kód bemondásával a személyzet lekezeli a jegyet. Itt kapjuk meg a 3D szemüvegeket is. A büfé széles elemózsiakínálatában a frissen pattogatott sós és édes kukorica, szószos nachos, különféle rostos és szénsavas üdítők vannak, de csokoládék, cukorkák, gumicukrok, rágók és snackek is a kínálat részei.
A mozitermek az emeleten találhatók. A nagyterembe jobb, az artba a baloldalon lehet felmenni. A 2008-ban épült nagy terem változatlan állapotban maradt meg a rekonstrukció után is, 2018 májusában a spanyol Euroseating kényelmes fotelüléseit szerelték be a komfort fokozása érdekében és növelni tudták a férőhelyek számát is 112-re. Mellette alakították ki az Art termet, az ottani üléseket 2019 februárjában cseréltek le ugyanolyan fotelekre, mint amilyen a nagyban vannak, itt is növelték a férőhelyeket 85-re. Mindkét auditórium lejtős üléssor elrendezésű, kényelmes, kartámaszos, pohártartós, normál háttámlás, felhajtható ülésű, párnázott, kék szövetű nézőtéri fotelekből állnak. A kisgyermekeknek ülésmagasító áll rendelkezésre, amit a moziterem előterében találnak, ugyanitt a nézők letehetik kabátjaikat fogasra, természetesen az értékeket nem ildomos a zsebekben hagyni, mert a mozi felelősséget nem vállal értük. A nagyteremben 8,6 x 3,9 méter ezüstvásznat szereltek fel a polarizált Xpand passzív 3D miatt 2019 februárjában, ekkor cserélték le a színszűrős Dolby 3D rendszert. Az Art teremben matt fehér vászon van 7 x 3 méter. A hangrendszer Dolby Digital 5.1, jól belőtt hang minőségi élményt biztosít a filmek szerelmeseinek. A gépházban a nagyobbik teremhez egy, a korábban megvásárolt Christie CP2220-as vetítőgép dolgozik és Xpand 3D rendszerrel egészül ki, a szűrő 3D előadásokon automatikusan a vetítő optikája elé áll. A szemüvegek megvásárolhatók, amelyeket másik előadásra is magunkkal lehet hozni. Az kisebbik auditóriumhoz egy Christie Solaria One digitális vetítőgép került. A digitális gép kizárólag 2D-ben vetít és utólag megkapta a 2015-ös digitális vetítők beszerzésére és art mozikat támogató pályázat támogatását. Egy analóg vetítő is áll itt, a 2015-ös megnyitásra üzemképes állapotba hozták, használatban nemigen láthatjuk, mert egy-két kivételtől eltekintve már nemigen van analóg kópiagyártás Magyarországon. A vetítőgéphez tartozó szervereket a Dolby és a Christie IBM adta, ezek a vetítőgép lelkei. A Dolby CP500 processzorok és digitális átalakítóik, illetve a Crown és MPX végfok erősítők felelnek a jó hangzásért, előbbivel vezérelhető a hang, utóbbiak segítségével pedig annak erőssége.
A filmkínálattal igyekeznek heti szinten a legfrissebb filmalkotásokat elhozni a városba, főleg a szinkronizált szórakoztató filmekre: akciófilmek, horrorok, vígjátékok, drámák, családi- és animációs alkotásokra van igény, de elő-előfordul, hogy művészfilmek is a műsor részei. Egy-egy nagyobb érdeklődést övező filmet akár a premier előtti hétvégén vagy az azt megelőző nap este is műsorra tűzhetnek. A nyitva tartás is ennek megfelelően alakul. Hétköznap filmes kínálattól függően változóan, 13-16 óra körül indulnak az első vetítések, hétvégén 10-11 órától is vannak előadások, míg az utolsó körre 20 és 21 óra között indítanak filmeket, péntekenként és szombatonként 22 óra körül is előfordulnak filmindítások.
A jegyárak magas minőségről árulkodnak, egy teljesárú tikett 1450 forintba kerül, kedvezményesen 1200 forintba. Kedvezményre a nappali tagozatos diákok, a gyermekek 16 éves korig, a nyugdíjasok és a törzskártyával rendelkezők mozizhatnak. Törzskártya egy évre 1500 forintba kerül, egy filmre egy személy válthat vele olcsóbb jegyet. A 3D jegyárak árnyalatnyival magasabbak, teljes áron 1550 forintért ülhetünk be mozizni, kedvezményesen pedig 1240 forint a jegyár. A kedvezmények a térhatású filmeknél is érvényesíthetők. Kéthavonta egy héten át mozimaratont rendeznek, ekkor az elmúlt hetek, hónapok visszatérősikereit és a premier filmeket 990 forintos jegyárral lehet megtekinteni, akár 3D-ben is.
Salgótarján késve ugyan, de megmenekült. Két teremmel, színes műsorral, választékos filmkínálattal méltó helyet foglal el a város kultúrájában, szórakoztatásában, amelyet a közönség teltházas vetítésekkel jutalmaz meg.
Utoljára frissítve: 2020. február 25. kedd 12:59