Kiskunlacháza Filmszínház

2013. február 03. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Kiskunlacháza mozitörténetének egy kisebb darabjáról van részletes információnk, amely jelenlegi filmszínházzal indul 1992-ben. Az építésének gondolata még a moziüzemi vállalatok időszakában fogalmazódott meg, végül pedig a jogutód, az önkormányzat kezelésében indult útjára. A helyi moziás hőskoráról csupán annyi tudható, hogy az 50-es években még két mozi is működött a településen, amelyek közül az egyik az ötvenes évek közepéig, a második pedig 1982. tavaszáig,  hozzávetőleg a 16mm-es filmek korszakának végéig üzemelt. Azt követően mozi hiányában, a művelődési házban tartottak pénteken filmvetítéseket. Vándormozis vetítés-technikával oldották meg a vetítést.

 

1992-ben új, a mai helyre költözött a helyi kulturális közintézmény. A modern épületbe fix, telepített vetítés-technikát álmodtak, sőt a helybeliek között aláírásgyűjtés járt körbe, hogy "legyen az új művelődési központban mozi". Ez vezetett oda, hogy az építésnél már egyértelmű volt: lesz mozi. A technikai kivitelező a Pest megyei moziüzemi vállalat volt. Telepítették, átadták. Kezdetben vállalkozó üzemeltette bérleményként, majd 1994-ben került a művelődési központ üzemeltetése alá.
Tehát a mozi a Petőfi Sándor Művelődési Központ és Könyvtár épületében található, nagyjából ez a kisváros központja is. A moziterem többfunkciós, itt tartják a város nagyobb rendezvényeit, iskolai ünnepségeket, de konferenciák számára is kitűnő helyszín. Filmvetítések szombaton és vasárnap vannak, szeptembertől márciusig 18 órai, áprilistól augusztusig 19 órai kezdettel, ettől eltérően lehetnek további előadások.
A művelődési központ bejáratánál jobbra található a pénztárhelység, a találkozó tér (250 m2 aula) túloldalán pedig a büfé, ahol  kedvező áron vásárolható meg a filmnézéshez elengedhetetlen hozzávalókat. A terem lépcsőzetes üléssor elrendezésű és 269db, a Gyulai Fafém Bútoripari RT. által gyártott magas fejtámlás világos szürke színű szövet borítású mozi-zsöllyékből áll. A vászon nagy, minden előadás előtt és után takarófüggöny borítja el. A gépházban 2 db Meo 5XB vetítőgép áll, telepített e-cinema rendszer nincs, de projektoros vetítésre van lehetőség. A hangrendszer Dolby Sorrund, melynek lelke egy CP45-ös Dolby processzor, amely a JBL 3000-es szériás mozihangfal szettjét hajtja meg. 2004-ben NKA pályázaton elnyert támogatásból, vörös-lézeres hangleolvasási fejlesztés történt.
Műsorrendje leginkább a nagy sikerfilmekből, a magyar filmekből és egy-egy art kategóriás alkotásból állnak. Nagy nézettségnek örvendenek a gyermekfilmek, hiszen a község és a környék iskoláinak és óvodáinak csak itt van lehetőségük ezeket -akár szervezett külön előadás keretében is- megtekinteni. A frekventált elhelyezkedése és a jó megközelíthetősége miatt 6-7 településről van rendszeres látogatóközönsége. A jegyár egységesen 700 Forint, a szervezett matiné előadásokon egységesen 450 Forint.
A jelenlegi helyzet az, hogy a 35 mm-es filmkópiák kiszorulásával egyre inkább megpecsételődni látszik a mozi sorsa, hiszen önerőből nem tudja előteremteni az üzemeltető a digitális gép árát. A létkérdés időszakában felértékelődhet a város mozi iránti szeretete, az emberek szélesebb kultúrával való megajándékozása és talán megmenekül egy pályázat vagy egy DCI vetítő kedvező vásárlásának feltételével.
Tervezik, s ha a jövőben lehet, részt vesznek a digitális átállásban. Egyben megteremtve a 3D vetítés megvalósítását mozinézőik számára. Ezzel a lehetőséggel a legújabb filmeket is módjukban áll majd vetíteni.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 21:25