Kabai Mozi

2011. szeptember 27. kedd | Írta: Forgács Balázs

Az első kőmozi megjelenése a 1930-as évekre tehető, de előtte már jártak a településen vándormozisok is. A második világháború után, a kommunista hatalomátvételt követően mindent államosítottak, beleértve a mozit is. Az ’50-es évek elején megalakult Hajdú-Bihar Megyei Moziüzemi Vállalat vette át az üzemeltetést. Ekkortól működött itt a kulturház, amelyben a mozi is volt.

Az épület állaga az évek során leromlott, de az előadások szinte mindig telítve voltak. A ’70-es években azonban Kaba Nagyközség Tanácsa egy művelődési központ létrehozását támogatta és abban kívánták működtetni a filmszínházat is. Az új komplexumot Szauer Tibor építész tervezte és 1973 tavaszán ünnepélyes keretek között adták át a nagyérdeműnek. Kezdetben a könyvtár, a Béke Filmszínház és a művelődési ház kapott benne helyet. A régi mozi épülete a máig iskolai tornateremként funkcionál, ma egyházi tulajdonú épület, nemrég teljesen felújították. Az új kultúra központot 1976. október 17-én Mácsai Sándorról, a kabai születésű zeneszerzőről nevezték el, annak születésnapján. A mozi szerda kivételével mindennap vetített 15, 17 és 19 órakor, vasárnap egy matiné előadás 10 órakor került műsorra. Rengetegen látogatták akkoriban a filmszínházat. A tv-s és a videós korszak hódításával csökkenni kezdett az érdeklődés. A rendszerváltáskor az önkormányzatra szállt az üzemeltetés, de az ezred forduló környékén már csak heti 2-3 előadásra redukálódott a kínálat. Manapság 2 hetente kerül műsorra egy-egy alkotás (gyermek-ifjúsági előadás havonta 1-2 alkalom), de van, hogy szünetel a vetítés több hónapot is.
A művelődési ház Kaba központjában a Szabadság tér 9 szám alatt található, a vasútállomástól 15-20 perc járásra. Az épület előtt parkoló és kerékpártároló van, ahova a vendégek le tudják tenni járműveiket. A mozi a bejárat után jobbra található, a 200 fős terem lépcsőzetes üléssor elrendezésű, alacsony háttámlás faszékekből áll. A vászon nagy, előtte színpad terül el, amely a többfunkciósságról árulkodik. Nagyközségi rendezvény, iskolai ballagás, színházi műsor vagy konferencia színesítheti a palettát. A hangzás sztereo. A vetített filmek a nagyobb sikerű alkotásokból kerülnek ki, a jegy ára: 400 Ft. A gépházban 2 db Fite 35mm-es vetítőgép foglal helyet, időnként pedig projektorról is nyílik vetítési lehetőség.
Az épület jelenleg felújítás alatt ál, ahol a mozi székeit kényelmesebbre alakítják át és módosul a hangrendszer is. A digitális átállás küszöbén kérdésessé válik a mozi moziként üzemelése, mivel pénzt nem tud áldozni a település erre a célra, így valószínű, hogy csak évei vannak hátra. De amíg van, addig élvezzük, mert még tud olyat nyújtani, ami máig elkápráztat minket.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 21:47