Interjú a MOZIINFÓ Kft igazgatójával, Kemény Eszterrel

2009. október 29. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
A MOZIINFO Kft ügyvezető igazgatójával Kemény Eszterrel, magánlakásán készítettem interjút, amely oktatási célokat szolgál és iroda is egyben. Mozivilág: - Mondjon magáról pár szót! Mutassa be eddigi munkáját! K.E.: - Gyermekkoromban festészetet tanultam, de aztán 13 évig különböző színházakban dolgoztam mint segédszínész és opera-kórustag, később mint színész. Ezután a mozi felé orientálódtam. Egy 1 évig voltam a budapesti Uránia mozi helyettes vezetője, utána 9 évig az Alfa mozié. A 80-as évek óta foglalkozom számítástechnikával.

A 90-es évek elején informatikus mérnöki diplomát szereztem a Gábor Dénes Főiskolán. A Budapest Filmnél (akkoriban Fővárosi Moziüzemeltető Vállalat) 1985-ben bíztak meg a mozis szakmai oktatás vezetésével. Az évek folyamán a megyei moziüzemi vállalatok megszűntek, a konkurensek eltűntek, s egyedül maradtam ezen a piacon. A kilencvenes évek elején tevékenyen vettem részt a jegykiadó rendszer létrehozásában. Mint a Budapest Film Rt. informatikusa megterveztem Európa első ténylegesen online internetes jegyrendelő és -eladó rendszerét, valamint később az ehhez kapcsolódó mobiltelefonos jegyárusítást.

 

Mozivilág: - Hogy került az ön lakására az oktató cég?

K.E.: - Sokáig az egykori Szindbád moziban oktattunk, de a Budapest Film bérbe adta a helyiséget és nekünk el kellett jönnünk. A gyakorlati oktatás továbbra is a Budapest Film által üzemeltetett mozikban történik.

Mozivilág: - Mi lesz az itt tanulókból, ha ezekből a padokból kikerülnek?

K.E.: - A tanulók OKJ-s bizonyítványt kapnak. Az oktatott szakmák: mozi üzemvezető, mozigépész, filmforgalmazó, de tartunk szakmai továbbképzést is a régebben végzettek számára (például digitális vetítéstechnológiát). Az új OKJ szerint készült gépész-tananyagba ezt már beépítettük.

Mozivilág: - Mit gondol, egy utcáról bekerült személynek hátránya van azokkal szemben, akik már dolgoztak moziban?

K.E.: - Nem mondanám, sőt inkább előny, hiszen az újat nem ismerik, nincsenek vele kapcsolatban előítéletek. Ugyanakkor biztos az előre lépése azoknak a mozi dolgozóknak, akiket cégük támogat és taníttat.

Mozivilág: - Hallani lehet arról, hogy alakult egy másik oktató cég nemrég. Konkurensnek tartja őket?

K.E.: - Igazán most nem a konkurenciától kell félni, hanem pénzhiánytól. Két tanévvel ezelőtt még 25-30 fővel indultunk, a jelenlegi létszámunk 6 fő (noha a másik oktató cég eddig még senkit nem csábított el tőlünk). A probléma az, hogy ilyen körülmények között rá vagyunk kényszerítve a tandíj emelésére - ugyanakkor sem a tanulók, sem munkaadóik nem vállalják fel könnyen még a jelenlegi tandíjakat sem.

Mozivilág: Egyre több filmszínházban hódít teret a digitális technológia. Gondolunk itt akár a 2, akár a 3D-s technológiára. Ezek kezeléséhez másfajta szakértelem szükséges, mint ahogy említette, ezt külön oktatják is. Mi a véleménye arról, hogy a nagy multik nem iskolázzák be dolgozóikat digitális vetítés technológiára, hanem egy –a telepítés során lebonyolított- egyszeri bemutató alkalmával mutatják meg nekik a kezelést?

K.E.: - Digitális technológiára csak egy-két dolgozót iskoláztatnak be az üzemeltető cégek. A többiek általában egy egy-két napos ismertetés után már élesben dolgoznak. Határainkon kívül ismert egy olyan mozi, ahonnan kirúgták az összes régi gépészt (a példa ugyan nem magyarországi, de egyes magyar munkaadók véleményét is tükrözi), informatikusokat vettek fel helyettük a digitális gépek kezelésére. Csak az a gond, hogy míg egy informatikus több mindent kipróbálhat egy számítógépen, mozigépészként nem teheti meg mindezt (a jogtalan filmmásolás veszélye miatt a számítógépekhez való hozzányúlás erősen korlátozott). A gépészként képzetlen dolgozó el is állíthatja a berendezést, és a hiba kijavítására hiányos gépész-tudása miatt alkalmatlan. Az említett esetben végül vissza kellett hívni az elbocsátott gépészek közül néhányat, akik az ifjakat végül megtanították a gépészszakmára.

Mozivilág: - Az előző kérdéshez szorosan kapcsolódik, hogy több magyar mozi diákmunkást alkalmaz gépészként. Mi erről a véleménye?

K.E.: - Sajnos a törvény jelenleg nem mondja ki, hogy milyen szakmában, milyen végzettséggel végezhető munka. A diákmunka is hasonló gonddal jár, mint az előzőek esetében, de a legnagyobb baj az, hogy megmutatják nekik mit kell csinálni, és magukra hagyják őket. Komolyabb hibát már nem biztos, hogy el tudnak hárítani. Szerintem diákmunkával csak jegykezelők, büfések, takarítók helyettesíthetők. Az üzemeltetésért felelős dolgozóknak (mozivezető, műszakmenedzser, mozigépész) feltétlen szakképzetteknek kell lenniük (+ a pénztárosoknak is)

Mozivilág: - Mi a véleménye a Budapest Film moziainak eladásáról?

K.E.: - A mozik száma az 1990-es évek óta folyamatosan csökken. A vidéki moziüzemi vállalatokat már régen felszámolták. A klasszikus mozi üzemeltető vállalatok közül csak a Budapest Film maradt ilyen sokáig fönn eredeti formájában – de egyre csökkenő erővel rendelkezik… Engem inkább a vidék mozival való ellátottsága aggaszt… A budapestieknek részben elég sok szórakozási lehetősége van, másrészt a nézőtéri székek, ill. a termek száma megfelelő (sőt az igényekhez képest sok is)… Vidéki viszonylatban ez azért nem igaz, mert a városokban található multiplexek teremszáma és székszáma nem befolyásolja egyértelműen vonzáskörzetük (a megyében található falvak, kisközségek stb) ellátottságát…

Mozivilág: - Hol jelentkezhet ma az, aki mozigépész szeretne lenni?

K.E.: - A MOZIINFO Kft. honlapján, a www.mozitechnika.hu oldalon találja meg elérhetőségünket és minden ehhez kapcsolódó információt.

Köszönjük a riportot.

Utoljára frissítve: 2000. január 01. szombat 00:00