In memorian Kemény Eszter…

2012. augusztus 23. csütörtök | Írta: Forgács Balázs
Mikor kollégáim megkértek, hogy írjak Eszterről pár mondatot búcsúzóul, azt hittem roppant könnyű dolgom lesz.
Tévedtem! Még gyerekként ismertem meg az Alfa mozi Üzemvezető nénijeként és később mikor nagykorúvá válva már hivatalosan is „Mozis” lehettem Ő volt, aki elsőként felkarolt.

Tette mind ezt olyan magától értetődő módon, és nem csak velem, hanem minden a mozizás iránt érdeklődő fiatallal, mint, ha mind a gyerekei lennénk.
Írhatnék most számadatokat mikor született és hol, kik voltak a szülei, stb. Ezt már sokan és sokszor leírták.
Mesélnék inkább Róla, akihez jó volt még a tanítás előtt bemenni, beszélgetni a Szinbádba, vagy később felugrani a lakására egy kávéra, egy beszélgetésre, vagy uram bocsá! egy kiskupicányi rövidre.
Aki miután tudta, hogy csak keveset, vagy alig jegyzetelnek a „macskák és a kandurkák” ipari mennyiségben gyártotta és adta a kezünkbe az órák anyagát, gyakorlati helyet szerzett a gyámoltalanabbaknak, aki a vizsgák alkalmával jobban izgult, mint a vizsgázók.
Kevés olyan EMBERT ismertem, mint Ő!
Választott hivatásáért rajongott, a mozi volt az élete… és a tanítás. Élvezte minden percét, még akkor is mikor nagyon nehéz volt. Azok, akik az Ő tanfolyamain (mozigépész, üzemvezető, filmforgalmazó, szinkron színész, stb.) végeztek biztosak, lehettek benne, a tanfolyam hiába ért véget, a nap bármely szakában meg lehet Esztert csörgetni segítségért.
Most, hogy örökre itt hagyott minket, és beült az égi vetítő terembe filmeket nézni, hatalmas űrt hagyott maga után. Igazi úrinő volt a szó legszorosabb értelmében.
Egy sokoldalú tehetség, hisz remek festő volt, a lakása telis tele volt az Ő általa festett színész portrékkal, egy jó hangú remek színész, jó tanár, informatikus, és még sorolhatnám…
Mi, akiket megfertőzött a mozi és a színház imádatával ígérjük, továbbra is mindent megteszünk, hogy, a nagyérdemű jól szórakozzék a film-színházakban, így őrizve meg az Ő emlékét!

Utoljára frissítve: 2017. április 13. csütörtök 22:30