Hunnia mozi, a "kispiszkos"

2009. szeptember 27. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Mielőtt valaki sértésnek venné, nem rosszalló kifejezés a kispiszkos szó. Történészek és mozisok ismerik ezt a kifejezést, ami az utánjátszó, kópiát jóval a premier után, hónapokkal megkapó mozik jelzője volt a század elején. Fővárosunk utolsónak bemutatott mozijában jártam.

 

A két világháború között nyitott a nagykörúton Olympia névvel, majd a szocialista rendszerben Zrínyi néven vált ismertté. A rendszerváltást követően vette fel mai nevét, melynek jelentése a hunok szállásterületeire utal.

A mozi bejárata az Erzsébet körúton található, a Wesselényi utca és a Dohány utca között. Belépve egy kávézóban találjuk magunkat, ahol felfrissíthetjük magunkat, mielőtt a moziterembe lépnénk. Itt található egy jegyeladó ablak, ám itt nem a mozijegyet lehet megvenni, csupán színházi előadásokra értékesítenek jegyeket. A mozibelépőért a sörcsapoló pulthoz kell (sorban)állni, ahol bankkártyával ugyan nem, de utalvánnyal és természetesen készpénzzel lehet fizetni. A belépő igazából egy blokk, amire nincsen ráírva, hogy hová kell ülni, tehát tetszés szerint lehet helyet foglalni, kinek ahová tetszik. Egy folyosón keresztül lehet a terembe lépni. A hely leginkább egy hosszú szobára emlékeztet, akkora vászonnal ami széltében elfér, tehát viszonylag kicsi. A terem sík üléselrendezésű, szürkés zöld szövetű, billenő üléses, háttámlás, fa kartámlás moziülésekből áll. Oldalt vörös, hullámos függönyszerű vászon díszíti a termet, amit rejtett megvilágítással tettek kissé ünnepivé. Kétoldalt apró hangfalak biztosítják a sztereo hangzást.

A kép kicsi, a felirat jól olvasható, de az utolsó sorokba csak a tökéletes látással rendelkezőknek ajánlom a helyfoglalást, a hang jó, de nem az igazi dolby-s. Ám ebben a moziban nem azok fordulnak meg akik a jó hangzást keresik. Itt hónapokkal a premier után játszanak nagy filmeket. Az árai igen jutányosak és még ebből is kap engedményt a vendég, ha szerdán vagy hétvégén a matiné előadásra ül be. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Budapesten a legkedvezőbb jegyárakkal ez a mozi rendelkezik.

Eljutás a mozihoz nagyon egyszerű, a 4-es, 6-os villamossal és a 74-es trolival a legkönnyebb, de a Blaha Lujza térről 5 perces sétával könnyen elérhető.

A közelmúltben a mozi eladásáról szóltak a hírek és csak reménykedni tudunk, hogy az új beruházó az eredeti rendeltetésnek megfelelően szeretné üzemeltetni ezt a retro hangulatú mozit.

Utoljára frissítve: 2017. november 14. kedd 13:31