Hrabal Mozi, Győr

2010. augusztus 31. kedd | Írta: Forgács Balázs
A győri Hrabal mozi központi helyen, a Teleki László utcában, a Széchenyi tér és az egykori Lyold Mozi mellett, a Mosoni-Duna és az 1-es főút városi szakasza között nagyjából fél úton fekszik. A közelében található a Győri Nemzeti Színház, a Zichy – palota és a Xántus János Múzeum. 15 perc sétával megközelíthető tőle a vasúti pályaudvar és a távolsági buszállomás is.

A mozi a 40 éves múlttal büszkélkedő Rába Moziból alakult át 1999-ben. Ezen év őszétől a tulajdonos megyei önkormányzat közalapítványi formába mentette át az egykori filmszínház funkcióit, és létrehozta a Rómer Házat. Itt kapott helyet a két termes Hrabal Mozi is, melyet Bohumil Hrabal, híres cseh íróról neveztek el. A Ház egyébként a kulturális teendők felvállalásán kívül ifjúsági és közösségépítő feladatok ellátásával is bővítette szolgáltatásait: teret ad különböző nonformális keretek között működő kezdeményezéseknek, underground zenei klubbal és kiállító teremmel is rendelkezik.
A házba belépve egy hangulatos kávézóban találjuk magunkat, ahol a pultnál válthatjuk meg a mozijegyet.
A Fenti, 105 fő befogadására alkalmas, Premier teremben a székek párnázottak és összecsukhatóak, így a helyiség akár kerekesszékkel is jól megközelíthető, ezen kívül koncertek, színházi előadások, irodalmi programok tartására is kiválóan alkalmas. A kép a Meo 5 X vetítőpárnak és az e-cinema projectornak köszönhetően kiváló, a hangzás Dolby Digital hangrendszernek köszönhető.
A kis terem, amely először az Európa, később a Káldy nevet kapta (a jelenleg is aktívan dolgozó nyugdíjas gépészről, Káldy Árpádról), a pincében található. Mindössze 40 férőhelyes, ezért valamint a praktikus kialakítása miatt családias hangulatban lehet itt mozizni: a 4 széksort egy 3 x 2 személyes fotel egészíti ki. A gépházban 35 mm-es vetítőgép és az e-cinema projector található. A kép itt is kiváló, a hangrendszer Stereo.
A filmkínálatot az értékes – máshol a régióban nem látható - művészfilmek határozzák meg, illetve a szintén színvonalas magyar alkotások, a műsort igényes közönségfilmek teszik teljessé.
A vetítéseket alkalmanként oldott légkörű közönségtalálkozók egészítik ki, megteremtve a közvetlen kapcsolatot alkotók és nézők között. Az elmúlt időszakban olyan filmművészeket láthatott vendégül a mozi, mint Jiri Menzel Oscar díjas cseh filmrendező, Koltai Róbert, jó néhány magyar szórakoztató film szereplője, közreműködője, valamint Hajdu Szabolcs, Tarr Béla és Török Ferenc több nemzetközi fesztiválon is sikeres filmek alkotói.
A mozi folyamatosan bővülő, speciális ajánlattal várja az iskolás csoportokat, felkínálva a lehetőséget a tanagyag, kiegészítésére, szórakozásra, illetve olyan filmkluboknak is helyet ad, mint a Goethe Filmklub, vagy az Apáczai Filmklub.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 23:04