Hová tűnt a mozi Esztergomban?

2011. július 05. kedd | Írta: Forgács Balázs
Az esztergomi mozihistória 1910-es évekig nyúlik vissza, az első vetítőhelyeket is ekkor nyitották meg, köztük a Kultúr Mozgót is, amely harmadik filmszínházként 1920. december 25-én ejtette először ámulatba közönségét. Az épületet 1837-ben Hilótzky Albert építette meg a Rákóczi téren. Az első film a Damaskus csillaga című alkotás volt, amelyet két részletben láthatott a nagyérdemű. A város többi mozijával versengve különböző szolgáltatásokkal próbálta növelni a vendégek komfortérzetét. Az üzemeltetők a mozi földszintjén Kultur Buffe néven nyitottak üzletet, ahol finom italokkal és hideg szendvicsekkel kedveskedtek az előadás idejére. 

 

Az 1926-1927. évadot már Esztergom legnagyobb és legszebb mozijaként indították, nagy zenekarral és olyan műsorkínálattal, amellyel akkoriban nem sok vidéki mozgószínház büszkélkedhetett. 1929. július 25-én vetítettek először hangosfilmet. 1930-ban megjelentek a reklámként funkcionáló filmes plakátok is, amelyek a rendszerváltásig meghatározó szerepet töltöttek be a mozipaloták műsorainak népszerűsítésében.Az ’50-es években államosították az összes városi mozit, akkoriban több átnevezés is történt, a Kultúr Mozgóból Petőfi Mozi lett. Több ismert filmszínház neve a mai nyugdíjas generációban nosztalgiát ébreszt, mint például a Szabadság Mozi, a Bottyán Palota és annak nyári kertmozija.

 

A ’80-as években több helyen alakultak klubmozik, így a Petőfi Művelődési Házban, a tanítóképző főiskolán is, de ebből kivette részét a Petőfi Mozi is. A kínálat leginkább szovjet és a KGST országok bőséges terméséből adódott, elvétve olasz, francia és nagy ritkán amerikai alkotások kerültek levetítésre. A ’80-as évek vége felé egyre színvonalasabb szórakoztatófilmekkel várta a nézőket.
A rendszerváltás után magánkézbe került és úgy tűnt, hogy az országos nézőszám csökkenés tendenciáját követve itt is egyre inkább elfogyni látszottak a látogatók. Ez leginkább a videó, később a dvd és az internet elterjedése miatt következett be, de ehhez nagyban hozzájárultak a közelben lévő minden kényelmet kielégítő fővárosi multiplex mozik túlkínálatai is. Épületét 2005-ben lebontották, mert helyére egy új üzletházat építettek.

 

Azonban a Zöldházban Bajor Ágost Kultúr Mozgó néven vált ismertté egy kis mozi, amely 2005 végén komoly átalakításon ment át önkormányzati támogatásból és az országos art-mozi pályázatán keresztül nyert pénzből. A vetítőgépeket felújították, új hangrendszert szereltek fel, a vásznat kicserélték, a termet kényelmes pohártartós, fejtámlás mozifotelekkel rendezték be és belső átalakítást is végeztek. Az üzemeltető, a Mozinet Kft. üzemeltetési költségeit jelentősen lefaragta a város, emellett támogatták a diákok és a nyugdíjasok kedvezményét is. 

 

Ám nem tartott sokáig az öröm, hiszen 2009. március 9-én tartotta utolsó előadását, helyet adva egy épülő szállodának.
A tervek szerint a Zsinagóga épülete fogadta volna be a mozit, ám a tervezett projektoros vetítések nem elégítik ki a legfrissebb alkotások iránti igényeket, így csaknem mozi nélkül maradt Esztergom városa. Hogy lesz-e folytatás? Nem tudni. (cimlap fotó: hidlap.hu)

Utoljára frissítve: 2017. április 14. péntek 00:03