HFR technológia

2012. december 12. szerda | Írta: Forgács Balázs
A HFR (High Frame Rate = nagy képfrekvenciás) technológia a forgatást és a vetítést is érintő eljárás: lehetővé teszi, hogy a szabványos 24 kép/s filmes képfrekvencia helyett a felvétel 48 vagy 60 kép/s sebességgel történjen. A Sony szerint ez nagyobb kreatív szabadságot biztosít a digitális filmkészítőknek. A HFR hatása a részletek élességében és élénkségében mutatkozik meg, a mozgáselmosódás pedig drámai módon csökken. HFR 3D-ben az akadozás jelensége sokkal kisebb problémát jelent.

A HFR technológia területén vezető Sony a kutatást és a tesztelést intenzíven folytatja 2D-ben és 3D-ben is, és az SXRD projektorait kezdettől fogva úgy építi, hogy a 48 Hz-es, illetve 60 Hz-es tartalmat is képesek lejátszani, hiszen ez elengedhetetlen.
Ez a helyzet az írásunk tárgyát képező SRX-R515-ös 4K digitális mozivetítő rendszerrel is, amely a HFR szoftvert már eleve tartalmazza, így a mozitulajdonosok ennek előnyeit nyomban kiaknázhatják.
Magyarországon és a nemzetközi piacon is A hobbit: Váratlan utazással indul a HFR. Itthon csak kevés mozi rendelkezik ezzel a technológiával Budapesten az Átrium-Eurocenter Sonymozi 3-as terme, illetvet a Cinema City Aréna 14-es és 15-ös termei, valamint a Westend 4-es auditóriuma.

Utoljára frissítve: 2018. november 30. péntek 00:20