Gödöllői Városi Filmszínház

2017. október 31. kedd | Írta: Forgács Balázs
A királyi város első moziját 1911-ben nyitották meg a nagyközönség számára, amelynek műsorait a budapesti Apolló Mozi biztosította. A jelenlegi Városi Múzeumban helyet kapott létesítményben akkor még kézi hajtású vetítőgépeket működtettek. Eleinte mindössze hétvégenként délután tartottak 1-2 felvonásos előadást. Egy sajnálatos tűzeset miatt másik helyre költöztették, ezért 1912-ben az akkori Ferenc József téren Uránia Mozgó néven nyílt meg újra a kornak megfelelő, minden igényt kielégítő filmpalota. A rangosabb pesti filmszínházakhoz hasonlóan már itt is villanyhajtású mozigépet alkalmaztak.
Humoros filmek mellett drámákat, híradókat, sportfilmeket és sorozatokat is vetítettek. Az előadások csütörtök és péntek kivételével naponta délután 4-5 körül kezdődtek és gyakran késő éjszakába nyúlóan értek véget. Az 1930-as évek közepére szűknek bizonyult a nézőtér, ezért az Erzsébet-szálló istállóját alakították át. Az új épület első előadására 1938. március 3-án került sor szintén Uránia néven, ahova egyszerre akár 500 néző is befért. 1944-ben Petőfi moziként működött tovább. Az ’50-es évek elején államosították és csak a rendszerváltás után kapta meg a város önkormányzata. A Városi Filmszínházat 2000. március 31-én a Pannon 2001 Mozgókép Kft vette át, azóta teljesen megújult a nézőtér és a vászon. Székcsere, kárpitozás történt, beszerelésre került a 3D rendszerrel felszerelt digitális vetítő és a 7.1 hangrendszer is. Teljes átépítésen esett át az előtér, amely most az 1930-as éveket idézi.
A mozi épülete a városközpontjában, a Szabadság téren található, remek közlekedési kapcsolattal rendelkezik, hiszen itt keresztezi egymást két főút, egyiken a HÉV vonala fut és számos távolsági és helyközi autóbusz megállója is a közelben van. Az autókkal érkezőket csúcsidőben fizetős parkoló várja, a kerékpárosok pedig a mozi mellett tudják lezárni járműveiket. A sétálóutcáról, a gyalogos aluljáró északi oldaláról nyílik a filmszínház bejárata. A mozi előtere 2017 őszén kapott új elrendezést és köntöst, a design az 1930-as éveket idézi, kimondottan ötletes a kópiatekercsből és filmes dobozokból készített asztal, valamint a vetítőgépből csinált asztali lámpa. A fali tapétán a mozi előélete elevenedik meg képekben filmszalagmontázson, de oly módon, hogy minden képen egy-egy híres filmes eszköz, személy vagy idézet bújik meg. Baloldalon a széles elemózsiakínálattal rendelkező büfé van, ahol a frissen pattogatott kukorica, különféle snackek, chipsek és édességek, valamint rostos és szénsavas üdítőitalok várják a mozi közben fogyasztani kívánó vendégeket. Itt vehetjük meg a mozijegyet is, ahol az online és telefonon lefoglalt tikettet vehetjük át az előadás előtt legkésőbb 25 perccel, különben azok értékesítésre kerülhetnek. A készpénzes fizetés mellett bankkártyával, valamint EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalvánnyal is megválthatjuk jegyeinket. Azok a vásárlók, akik online vásárolták meg jegyeiket, azoknak csak be kell mondani a vásárló nevét és már nyomtatásra is kerül a mozijegy. A mozijegyek helyre szólnak, a vendégek a számukra szóló helyet foglalhatják el. A műsorkezdés előtti időt kihelyezett prospektusok, filmes ismertetők olvasásával tölthetjük el színes mozifotelekben, valamint előzeteseket nézhetünk a kivetítőkön.
A teremhez két oldalt, a fotómontázzsal díszített ajtón át folyosón és néhány lépcsőfokon jutunk el. A 2015 őszén felújított, 183 fő befogadására alkalmas 16 soros nézőtér, légkondicionált, lejtős – a hatodik sornál megszakított - üléssor kialakítású, kényelmes, fejtámlás, bordó szövetű, kartámlás és pohártartós mozifotelekkel rendezték be, amelyek kiváló állapotban érkeztek a bezárt Hollywood Multiplex Miskolcről 2007-ben. Gyermekeknek ülésmagasító teszi élvezhetővé a vetített képre való teljes rálátást. Az ezüsthatású vászon 9,2 x 4,5 méter nagyságú, a vetített kép 2K felbontású képet valósít meg, a felirat jól olvasható a hátsó sorokból is. A hangzás a terem akusztikájának és a Dolby Digital 7.1 hangrendszernek köszönhetően kiváló hangot eredményez, amelyet az elől, hátul, oldalt is telepített és szakszerűen kalibrált JBL hangszórók tesznek lehetővé. A gépházban 1 db Meo 5XB típusú csehszlovák gyártmányú analóg és egy – az artmozik digitális vetítő beszerzésére kiírt támogatásaként 2012 áprilisában beüzemelt - Christie CP2210-es digitális vetítőgép dolgozik. A vetítő optikája előtt egy konzol található, amelyen egy külső 3D szűrő automatuikusan beáll az optika elé, ha 3D-ben vetít a vetítő. A hangerősítésről három darab Crown XLS1500-as gondoskodik, a mozi hangprocesszor a legkorszerűbb CP 750-es, a mozi szerverét pedig a Dolby DSS200-asa biztosítja. Ebben a moziban korábban az aktívszemüveges Xpand 3D rendszer honosodott meg, de 2016. december közepétől váltottak át a passzív Xpand rendszerre, amelyhez vászoncsere is társult. Az analóg vetítő leginkább csak vegetál, nagyon ritka esetben van üzemben.
A mozi vezetése hétről hétre igyekszik a legújabb filmeket műsorra tűzni, hogy minden moziba járó és a törzsközönség is megtalálhassa a neki szólót. Előadások minden nap 14-16 órától indulnak, hétvégén 13-14 óra között kezdődnek az első vetítések, az utolsóknak pedig rendszerint 20-21 órakor kezdenek neki.
Jegyárai olyannyira kedvezőek, hogy az eddig Budapestre járó moziközönség is inkább itt mozizik, hiszen ugyanazokat a filmeket ugyanolyan minőségben nézhetik meg az otthonukhoz sokkal közelebb. Egy teljesárú tikett hagyományos filmre 1150 Ft, míg egy kedvezményes jegy és mindenki számára szerdán: 990 forintba kerül. A térhatású filmekre 1290 Ft egy normálárú belépő, a korengedményes pedig 1150 Ft. Szerdánként ebben a kategóriában is 990 forint a jegy. A 3D szemüveg ára 350 forint, amely más előadásra is elhozható. Kedvezményre a nyugdíjas, a diák és a 9 év alatti gyermek jogosult. Tíz fő együttes mozizására már csoportos jegy is váltható, amelyet egyéni megbeszélés alapján kalkulálnak ki. Törzsvásárlók 10 alkalomra szóló mozibérletet is válthatnak 9500 forintért, 2D és 3D vetítésekre is egyaránt felhasználható.
A Gödöllői Mozi az utóbbi években szinte teljesen megújult, a jelen pedig egy minden igényt kielégítő filmszínház, amely felszereltségében van olyan jó vagy jobb, mint bármelyik pesti multiplex terem. A nagy ívű tervekben szerepel a terem nézőtéri foteljeinek lecserélése és hangrendszerének Dolby Atmossal való felszerelése, amelyet egy tényleges 7.1-es hangrendszer előzött meg. Ennek az előnye, hogy minden irányból hallhatjuk majd a film effektjeit. Gödöllőn olyan rétegek is moziba járnak, akik azelőtt a fővárosban szórakoztak, jól mutatja ez a tény, hogy ennek a szórakozási nemnek van létjogosultsága és hosszútávon biztosította is magát, hiszen törzsközönsége visszajáró vendég és folyamatosan növekszik a törzsvendégek száma.
Utoljára frissítve: 2018. március 06. kedd 15:14