Egy éve zárt be a Barátság Mozi Százhalombattán

2011. február 16. szerda | Írta: Forgács Balázs
A mozi 1985. november 5-én nyitotta meg kapuit a százhalombattai nagyérdemű előtt és 2010. január 31-én befejezte pályafutását. Százhalombattán ugyan voltak már 16 mm-es vetítések, de a nagy érdeklődés miatt felépítették a Művelődési Központot és benne egy 416 főt befogadó színház- és mozitermet.  Első előadás a Tájkép csata után című film volt.

 

Az épület és benne a filmszínház kezdetektől az önkormányzat kezelésében volt, de a mozi a Pest Megyei Moziüzemi Vállalattal szolgáltatói szerződésben volt, aminek a filmosztásnál volt jelentősége.
A filmszínház, a város központjában, a Művelődési Központban található. A többfunkciós épület emeleti részén található a terem, földszinten a pénztár, ahol készpénzzel és kultúra utalvánnyal is lehetett jegyeket váltani. A terem 17 soros és a 8. sortól emelkedő elrendezésű, színházi ülésekből áll. Korszerűsítési okokból 1997-ben vászoncsere történt, a kezdeti idők mono hangját pedig 1998-ban Dolby Stereo és DTS hangrendszer váltotta fel. A gépházban egy-egy Fite lámpaházas Meo 5XB típusú vetítőgép dolgozott.

 

Filmkínálata a város nézőközönségét célozta meg elsősorban, de a környék falvaiból is rendszeresen látogatták a filmszínházat. A jegyárak helyi szinten is olcsónak számítottak, teljes árú jegyet 550 forintért válthattak, matiné és filmművészeti sorozatokért 300 forintot, nagyobb iskolai csoportoktól fejenként 200 forintot kértek el.
Az utóbbi években felmerült a mozi ideiglenes áthelyezésének gondolata kisebb férőhelyű épületbe, mert a jelenlegi helyet teljes mértékben színházként kívánták működtetni. A mozibezárás után hozzá is láttak a felújításnak és azt sikerült is szűk egy év alatt a Magyar Kultúra Napjára befejezni és aznap megnyitni. A felújításra 2009-ben nyertek pályázati forrást.

 

A gépház helyére a színház- és hangosítás berendezés került, helyet sem hagyva a mozigépeknek, amelyek megférhettek volna mellettük. A mozi kisebb helyen való újraindításáról egyelőre pedig szó sincs. Úgy látszik Százhalombatta vezetésének nem fontos a mozgóképvetítés a városban, pedig a lakók az újranyitott kulturális létesítményben keresik a mozizási lehetőséget. Sajnálatos módon azonban ezt még nem vette figyelembe a városvezetés.
Csak remélni tudjuk, hogy a város hozzáállása változni fog és a szélesebb körű kulturálódásának nem lesz akadályozója.

Utoljára frissítve: 2017. április 11. kedd 22:28