Cinema City Westend

2014. február 02. vasárnap | Írta: Forgács Balázs
Sok éven át Budapest első számú és legforgalmasabb mozija volt a multiplex építési láz közepétől a Kerepesi úton felépült megaplex megnyitásáig. A több cégváltáson is átesett soktermes 1999. november 12-én nyílt meg a nagyközönség számára a dél-afrikai Ster Century égisze alatt, az akkor még legnagyobbnak számító Westend City Center Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban. Budapesten ekkor még csak a Duna Pláza, Csepel Pláza, Pólus Center és a Lurdy Ház bevásárlóközpontokban működött hasonló adottságú multiplex, illetve ide sorolható még az önálló épületben működő Corvin mozipalota is. A mozifilmrajongók óriási tömegei látogattak el ide, a Hollywood Multiplex Duna Pláza népes táborának jelentős része pártolt át a Nyugati pályaudvar tőszomszédságában lévő soktermesbe, de hatása az egész főváros mozizási szokására kihatott.

A magyar viszonylatokban évekig megaplexként emlegetett filmcentrum rövid időn belül a magyar moziközönség kedvence lett. A 14 auditórium filmkínálata, a faltól falig és plafontól padlóig érő vásznak illetve a nézőtéri fotelek közötti távolság és a lelátó üléssor elrendezés mind-mind olyan szempont volt, amely miatt ezt az egységet választotta sok mozizni vágyó, nem kevésbé az a tény, hogy egy belvárosi forgalmas, jól megközelíthető csomópontban található. A Ster Century néhány év üzemeltetés után a felhalmozott banki tartozásai miatt felszámolta európai érdekeltségeit és 2002-ben kivonult a hazai mozipiacról is, maga mögött hagyva két sikeresen működő „megaplexet”.

A második tulajdonos, az Universal és a Paramount közös cége, az UCI Magyarország Kft lett, amelynek leányvállalata volt, az akkoriban már 3 éve működő Palace Cinemas. A Mom Park 2002. márciusi nyitása után néhány hónappal, a csaknem 25 millió dollárért felvásárolt Campona és Westend mozikat is ez a cég birtokolta. 2002-ben a Palace Cinemas-t a tulajdonosi kör az Argus Capital segítségével kivásárolták az anyacégtől, mert a mozipiac lassulása miatt az UCI letett terjeszkedési szándékáról. Az illegális filmletöltések és a főleg ennek betudható csökkenő moziba járási szokások miatt már a 2002-es évet követően rohamosan apadni kezdett látogatóinak száma.  Ezt főleg jegyár növeléssel próbálták kompenzálni, aminek hatására továbbmélyült a hanyatlás. Némiképp javított, de inkább csak lassította a csökkenést a 2007. november 30-án elsőnek itt üzembe helyezett DCI szabványú 2K digitális és 3D-s vetítő. Ez volt az első ilyen hazánkban, ezt követően lassan, majd 2011-től gyorsabb ütemben szorult ki a 35 mm-es technika és vele párhuzamosan kapott teret a digitális átállás. 2013-ra az analóg technika teljesen kiszorult a piacról, mutatóban maradt meg néhány. A Mom Parkban ugyan már üzemelt hasonló, inkább átmeneti megoldású digitális vetítő, de a minőségi követelményeket messze alulmúlta. Míg 2002-ben 2 millió éves látogatója volt a Westend mozijának, addig 2011-ben már 1 milliónál is kevesebben tértek be ide. A legtöbb látogató veszteség a 2003-as évben következett be, ekkor több mint 1 millió 300 ezer fős éves csökkenést könyvelhettek el. Az innovatív gondolatok és megvalósítás vezérelte cég a központosult irányítása és a gazdaságtalan üzemeltetés miatt hatalmas veszteségeket halmozott fel, már 2010-ben lehetett tudni a hálózat eladásáról, végül 2011 januárjában a Cinema City vásárolta fel a cseh és a szlovák mozijaival együtt.

Az igazi felemelkedés csak ezután kezdődött. Első momentumként 2011-ban az összes mozitermet digitalizálták, majd a sajtó képviseletében a Palace Cinemas logót szerelték le 2012 februárjában, a tavaszi hónapokban folyamatosan újultak meg a termek is.  Az elhasználódott fotelüléseket teljesen kicserélték, megújultak a burkolati elemek, a szőnyegpadlók, több teremben vászoncserére is sor került. Ezzel együtt az előtér is új kinézettel gazdagodott. A Cinema City arculatának megfelelően teljesen átalakult, az eddigi gránitszürke és kék árnyalatot, a fekete és szürke színek narancs és neonfényben úszó kompozíciója váltotta fel, az előtér homlokzatára pedig egy enyhe görbületű kivetítő sávot építettek be, amelyen mozifilmek montázsait vetítik. A megújulást végül 2013 májusában egy 4DX teremmel koronázta meg az új tulajdonos, amellyel még szélesebb körben tudja kiszolgálni közönségét.

A Cinema City 14 termese a főváros egyik legforgalmasabb és legismertebb csomópontjában fekszik. A 3-as metró és a körúti (4-es és 6-os) villamosok mellett a 91, 191 és 291-es buszok végállomása is itt terül el, illetve itt halad keresztül a Kőbánya és Óbuda közötti tengelyen közlekedő 9-es autóbusz is. Mivel a mozi a Lehel térhez is közel esik, ezért az itt közlekedő járatokkal is könnyen elérhető, ezek: a 14-es villamos, 15-ös busz és a 76-os troli. Az éjszakába nyúló mozizásról a 914, 914A, 923, 931, 950-es éjszakai járatokkal térhetünk haza. A kerékpárral érkezők a pláza előtti kiépített biciklikorlátoknál lelakatolva hagyhatják járműveiket, az autóval és motorral érkezőket fizető parkoló várja, de ha a látogató a moziban érvényesíti a parkoló jegyét, akkor 3 órán át díjmentesen használhatja azt.

A komplexum a Westend Bevásárló- és Szórakoztatóközpont északi bejáratán át közelíthető meg a legkönnyebben mozgólépcsővel vagy lifttel. A moziszinten egy látványos előtér tárul elénk, filmelőzeteseket sugárzó nagyképernyős LCD tévéken, digitális moziplakátokon és a pénztáraknál elhelyezett ismertetőkön tájékozódhatunk a vetített előadásokról és azok kezdő időpontjairól. A fekete és szürke falak narancs és kék neon megvilágításban úsznak, amely exkluzív arculatot kölcsönöz. Az ember mozizóként tényleg azt érezheti, hogy fontos és megbecsült résztvevője a moziélménynek. A mennyezeten különféle híres filmes idézeteket olvasva idézhetjük fel az elmúlt évek emlékezetes filmalkotásait.  A jegyeladó pultok előtt gyakran kígyózó sorokban állnak a mozizni vágyók. A pénztárban a készpénzes jegyvásárlás mellett bankkártyával és Sodexo Ajándék Pass illetve EDENRED Ticket Compliments Top Prémium ajándékutalványokkal is megválthatjuk tikettjeinket. De ezt a műveletet akár otthon online is megtehetjük. Itt lehet átvenni a telefonon vagy online megrendelt mozijegyeket is, amelyeket az előadás kezdete előtt 30 perccel kell átvennünk, különben azok törlődnek a rendszerből. Ma már online is lehetőség van jegyváltásra, amelyeket szintén itt vehetünk át külön sorban állás nélkül, akár a kiválasztott film kezdete előtt néhány perccel.  Jobbra van a büfé, ahol a mozizáshoz elengedhetetlen pattogatott kukoricát, szószos nachos-t és üdítőket szerezhetjük be, de különféle édességeket is kérhetünk vagy a gumicukros standon állíthatjuk össze a kívánt elemózsiát. Ezekkel szemben a tetőkert mellett a nagy forgalmak idején is működik jegypénztár.

A termekhez vezető folyosó mellett a mozi kávézója helyezkedik el, amely egy lounge hangulatot árasztó hall, jól illeszkedik az előtér atmoszférájához. A nézőterek előtti „L” alakú hosszú tér, ahová már csak érvényes jeggyel léphetünk be, csak fokozza a termekbe belépni kívánkozó mozizók izgalmát.  A várakozást kényelmes fotelekben tölthetjük el, a mozi ehhez ingyenes wi-fi elérést is biztosít. Minden moziterem, lelátó üléssor elrendezésű és kényelmes magas háttámlás, szövetplüss borításos, puha karfájú fotelekből állnak, amelyek a francia Quinette mozifotel gyártó cég Udine Club típusú termékei. A termek akadálymentesítettek és légkondicionáltak, a vásznak gigantikus méretűek, a legkisebb is 11,28 x 6,2 méter, a legnagyobb pedig 18,5 x 9,95 méter, faltól falig illetve a mennyezettől majdnem a padlóig érnek.  A hangrendszer minden teremben Dolby Digitális, sztenderd hangzást kölcsönöznek, a kiváló akusztikának. A hangfalak SA26 típusúak, torzítás mentesen szolgálnak. A legtöbb auditóriumban az alkalmazott 3D rendszernek köszönhetően kevés kivétellel ezüstös hatású, nagy fényvisszaverő képességgel rendelkező vetítőernyőket használnak. Különlegesség a 3-as terem, amelyet 4DX élményt biztosít nézőközönségének, ami annyit jelent, hogy speciális üléseket építettek be, amelyek a jelenetek mozgását szimulálva csoportban mozognak, egyszerre négy együtt. Ezen kívül a székbe épített fúvóka a levegőt és vízpermetet a néző felé fújja a szeles és vizes jeleneteknél. Emellett a teremben villámlást, szelet, ködöt vagy füstöt és illatokat-szagokat is imitálni tudnak, utóbbi közel 400 féle minta előállítására képes.

A gépházban a Barco vetítőgépei dolgoznak, 1db DP2000-es, 2db DP2K-20C, 1db DP2K-15C, 2db DP2K-23B és 8 db DP2K-32B típusúak, egy kivételével Doremi szerverrel ellátottak, egy vetítőhöz pedig egy XDC szerver tartozik. A hangprocesszorok széles skálán mozognak, de mindegyik a Dolby terméke, a CP500-asok mellett megtalálni a CP650-eseket és a CP750-eseket is. Mivel a legelsőt kizárólag analógvetítőhöz gyártották, ezért ezeknél digitális átalakítót használnak. A hangerősítők SA és QSC gyártmányúak. A vetítők közül az 1-es, 2-es, 3-as és a 11-es teremhez tartozó fix külsőszűrős RealD 3D rendszert használnak, míg a 4-es, 5-ös, 7-es és a 13-as teremben mobilszűrős Masterimage 3D-t alkalmaznak. A Cinema City egyébként egyszerűen megoldotta a szemüvegkérdést ebben a moziban, mindkét 3D nemhez a Masterimage szemüveget kínálja, hiszen ugyanazokat a polarizált eljárással készült lencséket használjuk négy térhatású rendszernél, amelyek ma Magyarországon megtalálhatók (Masterimage, RealD, Xpand passzív, DepthQ).  HFR rendszerű vetítést a 4-es és az 5-ös teremben láthatunk, egyelőre csekély mennyiségű filmmel, kizárólag 3D-ben. A platterrel ellátott Cinemeccanica ZX 8000H és Zenith X 4000H típusú analógvetítőkkel három teremben, a 4-esben, 8-asban és a 10-esben vetítenek. Csak ritka esetekben használják őket. A digitális és a 35 mm-es vetítőket sínes megoldással helyezték el egymás mellett, a nem használt vetítőt egyszerűen félre lehet tolni. Férőhelyek tekintetében a termek a következőképpen alakultak ki:  1 – 175 fő, 2 – 230 fő, 3 – 215 fő, 4 – 331 fő, 5 – 271, 6 – 195 fő, 7 – 195 fő, 8 – 195 fő, 9 – 209 fő, 10 – 158 fő, 11 – 158 fő, 12 – 178 fő, 13 – 231 fő és a 14-es 331 fő befogadásra alkalmasak.

Filmkínálata a legújabb és a több hete műsoron lévő sikerfilmekből illetve a szűkebb rétegeket érdeklő független- és művészfilmekből állnak. A mozi igyekszik megfelelni a legkülönfélébb korosztályoknak, ezért mindenki megtalálhatja a kedvére valót.  Jegyárai magas színvonalat képviselnek, egy 2D-s tikett 1590 forintba kerül, ugyanez kedvezményes áron és szerdán mindenkinek 1190 Ft. Kedvezményre a diák, a nyugdíjas, a mozgáskorlátozott és a gyermek jogosult 8 éves korig. 2 felnőtt + 2 gyermek vagy 1 felnőtt + 3 gyermek összetételben családi jegy is váltható, amely 4400 forintba kerül. 3D jegyár 1790 Ft, engedményes 1390 Ft. A 3D szemüvegért (ha nincs a birtokunkban) 200 forint többletet kell kiadnunk jegyenként. A 4DX terem jegyárai: teljes árú 2D esetén 2590 forint fizetendő, míg 3D esetén 2790 Ft. Kedvezményesen ugyanez 2D előadásnál 2340 forint, térhatásúnál 2540 forint, de ezt csak hétfőtől csütörtökig lehet igénybe venni, ha nem esik ünnepnapra. T-mobile Kapcsolat vagy Fun kártyával hétvége és a kedvezményes nap kivételével, nem 4DX filmvetítésre 15% kedvezményt biztosít használója és partnere számára. A moziban többféle ajándékjegy is váltható.

A Cinema City Westend az elmúlt néhány évben az egyik leglátványosabb átalakuláson esett át, egy minden filmes igényt kielégítő szórakoztatócentrummá fejlődött ki. Azonban mindig lehet valamin tökéletesíteni, az üzemeltető igyekszik a lehetőségeihez mérten mindig egy kis pluszt hozzátenni ehhez. Távolabbi tervekben szerepel a termek oldalfalainak elegánsabbá tétele.

Utoljára frissítve: 2018. július 03. kedd 04:18