Cinema City Szeged

2020. június 08. hétfő | Írta: Forgács Balázs
A Cinema City 2000. május 25-én nyitotta meg 9 vetítőtermes multiplex moziját a Szeged Plázában, amely Rókuson a vasútállomás, a villamos kocsiszín és a Búvár tó által körülhatárolt területen fekszik. A 2015-ben teljesen megújult bevásárlóközpontban központi helyet foglal el a mozi, amely a város és a környék egyik leglátogatottabb filmes intézménye.
Kezdetben Kinoton 35 mm-es vetítőgépekkel vetítettek egy úgynevezett platteres rendszerrel. Nem kellett külön tekercsekről, kétgépes rendszerben vetíteni, mint a hagyományos mozikban, elegendő volt összeragasztani a filmet egy óriás tekerccsé és egy kb. másfél méter átmérőjű könnyűfém ötvözetből készült, alulról középen alátámasztott tányérra rakni, amelyet villanymotor hajtott a forgásiránynak megfelelően. Egy szervomotoros húzó automatika a tekercs belső végéről továbbította a filmet a vetítőgépen át, majd vissza egy másik ugyanazon a szerkezeten lévő tányérra, egy abroncs köré forgott. A következő előadás erről a platterről is elindítható volt, ekkor a lengőkaros húzó automatikát kellett megcserélni. Nagyobb érdeklődést kiváltó filmek esetében úgynevezett interlock vetítésekkel oldották meg az egy kópiával való munkát úgy, hogy több teremben egyszerre vetítették. A filmszalagot ilyenkor két gép között, görgőkön keresztül vezették át. Ilyen vetítéseket az 5-ös és 6-os auditóriumokban tartottak rendszeresen. A nagyobb termekben Dolby Digital 5.1 hangrendszerrel, kisebbekben Dolby Sztereóval debütáltak. 2009. január végén néhány plázával együtt elsőként itt üzemelték be a DCI szabványú 3D vetítésre is alkalmas vetítőgépeket. Az ezekkel vetített látványos filmeket a nézők hamar megkedvelték és éveken keresztül ezek az előadások voltak a leglátogatottabbak. Az első, Kinoton típusút 2 másik Christie digitális vetítőgép követte 2009. július elején és 2010. október végén. Magát a mozit is 2010-ben újították fel, akkor teljes székcserét hajtottak végre, valamint megújultak a burkolatok, szőnyegek és a büfé is. A teljes digitális átállásra 2011-ben került sor, ekkor a Kinoton és Christie vetítőket Barco vetítőkre cserélték le és az analóg vetítők helyére is ezek a típusok kerültek beszerelésre. Néhány teremnél meghagyták az analóg vetítőket. A színszűrős elven működő Dolby 3D rendszert a polarizált eljárással működő Masterimage váltotta fel, ehhez pedig több teremben vásznakat is cseréltek fehérről ezüstös kivitelűre.
A bevásárlóközpont a Kossuth Lajos sugárút 119 alatt található, az autókkal érkezők a sugárút felől hajthatnak be a szabadtéri parkolóhoz, amelynek használata ingyenes. A tömegközlekedést választók számos buszjárattal, valamint a gyakran közlekedő 2-es és a ritkábban járó 1-es villamosokkal érhetik el a plázát. Néhány helyközi autóbusz járat megállója is a pláza mellett található és a Hódmezővásárhely irányába tartó vonatok állomása is néhány 100 méterre van az üzletközponttól. A kerékpárosok a támaszállványzathoz zárhatják járműveiket. Az utolsó előadások után hazatérők a pláza melletti taxiállomásról könnyűszerrel foghatnak maguknak taxit.
A mozi az éttermekkel szemben, nagyjából a ház középső részén foglal helyet. Jellegzetessége a Cinema City hálózatra jellemző gránit- és fémburkolatok, színes neonnal megvilágított feliratok. A bejárattól jobbra a plexiüveggel ellátott 6 pénztárablakkal találkozunk, ahol a készpénzes jegyvásárlás mellett bankkártyával is fizethetünk, valamint az EDENRED Ticket Compliments Top Premium ajándékutalványokat is elfogadják fizetőeszközül. Az online vagy a telefonon lefoglalt tiketteket az előadás előtt legalább 30 perccel (első előadás előtt 15 perccel) meg kell váltani, különben azokat törlik a foglalási rendszerből és ezután szabadon értékesíthetik őket. Az online megvásárolt jegyeket ugyanitt lehet átvenni. Nem kell külön sorban állni, ha az e-ticket rendszerben kértük a visszaigazolást, ekkor, ha a megfelelő eszközön (okos telefon, tablet, stb) vagy otthon kinyomtatott tiketteket bemutatjuk a jegyellenőrzési ponton, a QR kód beolvasása után engednek be a büféhez és a mozitermekbe. A könnyebb filmválasztás érdekében filmes ismertetők állnak a nézők rendelkezésére. Balra a lépcsőkön és mellettük, a mozgáskorlátozottak számára használható korlátlifttel lehet felmenni a büféhez és a termekhez. A kasszák fölött LCD kijelzőkön műsorprogramokat, filmelőzeteseket jelenítenek meg. A homlokzaton a narancssárga Cinema City logó neoncsövekből hajlított felirata látható és mellette ugyanilyen megoldással készültek a vetített filmek plakátjai közti különféle színűen világító csillagalakzatok. Fent találjuk a széles elemózsia választékkal rendelkező büfét, ahol frissen pattogatott kukoricát, szószos nachost, különféle snackeket, csokoládékat, valamint szénsavas, rostos és szénsavmentes üdítőket, sört, ásványvizet vásárolhatunk, akár menüben foglalva, pénztárcakímélő módon. Az önkiszolgáló standon Wawel gumicukrokat, aprócsokoládékat, pralinékat és trüffelt szedhetünk, amelyeket súlyra lemérve papírzacskóban vásárolhatunk meg.
Jobbra az 1-5., balra a 6-9. lépcsőzetes üléssor elrendezésű mozitermekhez juthatunk. A pohártartós, normál háttámlás mozis fotelek a már megszűnt francia Quinette kényelmes termékei. A vásznak a legnagyobb teremben 13,7 x 5,9 és a legkisebben 7,9 x 3,3 méteres, a vetített kép mindegyike 2K felbontással bír, a filmes feliratok jól olvasható a hátsó sorokból is. Mára az összes teremben alapfelszereltség Dolby Digital 5.1 hangrendszer, valamint mindegyik akadálymentes és légkondicionált. Az 1-es terem 112 fős, a 2-es 255 férőhelyes, a 3-as 352, a 4-es 162, 5-ös 253, 6-os 162, 7-es 350, a 8-as 233 és a 9-es 112 férőhellyel rendelkeznek.
A gépházban a Barco második generációs, 2K-s, B szériás, xenonlámpás vetítői dolgoznak, néhány teremhez ugyan meghagyták a 35 mm-es vetítőket, de évi néhány iskolacsoportos vetítést leszámítva napi munkában már nemigen üzemelnek. A digitális vetítőkhöz 3D mobilszűrő is tartozik, amelyeket a vetítőgépek elé tolva tudnak használni. A szűrő egy forgótárcsás eszköz, amely működés közben nagy sebességgel forogva a bal és a jobb szemnek felváltva közvetíti a vásznon megjelenített képet. A bal szemnek látható képet a jobb szem előtt lévő 3D szemüveglencse eltérő polarizálása elsötétíti, ezért csak a másik szem látja a képet, majd a következő sáv csak a másik szemnek és így tovább. A szűrő 96 képkocka/másodperc biztosítja (48 képkocka szemenként) a 3D képet. Négy darab ilyen készülék van a moziban, egyszerre ennyi 3D filmet tudnak egyszerre vetíteni és a 2-es, a 3-as, a 6-os, a 7-es (HFR), a 8-as és a 9-es termekben tudnak 3D vetítéseket tartani, mert csak ezekben a termekben van ezüst vászon, a többiben viszont fehér. A vetítőgépek lelke a Doremi szerver, ezen állítják be a konfigurációkat, ide töltik fel a filmeket, itt állítják össze a műsort, hogy az adott film előtt milyen reklámok, előzetesek, beengedő zenék menjenek. A hangzást a CP750-es hangprocesszor vezérli, a végfokokkal együtt, a beltéri hangfalakon, valamint a vászon mögöttiek által megszólaltatva a filmet.
Filmkínálatával a szegediek és a környékben élők igényeit igyekszik megcélozni. A kicsiktől az idősebbekig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Szegeden a közönségfilmeket és a populárisabb alkotások nagy részét itt láthatja először a filmkedvelők tábora. Nagyon kedvelik a szinkronizált vígjátékokat, animációs-, akció- és horrorfilmeket, de a folytatásos filmalkotásokat, blockbustereket és a bestellereket is nagy érdeklődés övezi, valamint a feliratos drámákra is előszeretettel váltanak jegyet az eredeti hangot keresők. Ha egy filmalkotásból 2D és 3D kópia is van, akkor azt igyekeznek az igényeknek megfelelően biztosítani a nézők számára. A műsor minden héten, csütörtökön újul meg, egy filmet akár 4-6 héten keresztül is műsoron tudnak tartani a forgalomtól függően. Előfordulnak premier előtti filmvetítések is a premiert megelőző hétvégéken, illetve nagyobb érdeklődést kiváltó filmalkotásokat a premier előestéjén is műsorra tűzhetnek. Minden év októberében 4 napos filmünnep keretében a teljesárú jegy feléért lehet beülni egy-egy filmre, ilyenkor több filmet premier előtt vetítenek, közönségtalálkozók, filmklubok a program részei, valamint sztárjegyszedőkkel lehet találkozni és különféle akciók színesítik a repertoárt.
A nyitvatartás az forgalomhoz igazodik, hétköznapokon 13 órától 20:30-ig, hétvégén és iskolai szünetekben már délelőtt 10 órától, pénteken és szombaton pedig 22:30-kor kezdődnek az utolsó vetítések.
Jegyárai egy nagyvároshoz képest igen versenyképesek, egy teljes árú tikettet mindössze 1500 forintért, de diák, gyermekek, szenior, fogyatékkal élő vagy koradélutáni kedvezménnyel (tanítási időszakban, munkanapon hétfőtől péntekig, 16 óráig) 1250 forintért is válthatunk. Kedvezményre a nappali tagozatos diákok, a gyermekek 16 éves korig, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők jogosultak, de a jogosultságot igazolvánnyal igazolni szükséges. A koradélutáni kedvezményre bárki jogosult. A teljes árú 3D jegy 1600 forintba kerül, kedvezménnyel 1350 Ft + 270 Ft a szemüveg (a kedvezményezettek sora és a koradélutáni kedvezmény itt is a fentiek szerint alakul). A Cinema City online felületén vagy a Simple applikáción keresztül megvásárolt jegyek plusz 75 forintösszeggel terheltek az adminisztrációs költség miatt. Hétköznapokon 15% kedvezményben részesülhet a Telekom Kapcsolat vagy Kapcsolat Fun Kártyával rendelkező személy 2 mozijegy erejéig, a 15%-ot a kedvezményes jegyek árából is levonják. Csoportos kedvezményről a mozivezetőnél érdeklődhetünk. Ajándékjegy minden vetítési nemre váltható!
Az elmúlt években kívül-belül megújult a mozi és a pláza is, méltó módon fogadja a mozizni és kikapcsolódni vágyó közönséget, ahol a néző színvonalas kiszolgálásban részesül. A Cinema City terveiben szerepel néhány teremben a Dolby Atmos hangrendszer kiépítése és a lézeres vetítési rendszer megvalósítása. Ezekkel a fejlesztési irányokkal pedig még hosszú ideig élvezhetjük a közel 100 éves tapasztalattal rendelkező mozis cég jelenlétét a Tisza-parti városban.
Utoljára frissítve: 2020. december 08. kedd 07:45